Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu jazzsäveltäjä oli hevinuori

Ripaus raskasta rockia levyllä toi Mikko Hassiselle Teosto-palkinnon

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Mikko Hassinen uskoo, että tulevassa musiikissa on jazzin ja hardrockin lisäksi inspiraationa ainakin elektroninen musiikki.
Mikko Hassinen uskoo, että tulevassa musiikissa on jazzin ja hardrockin lisäksi inspiraationa ainakin elektroninen musiikki. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Tämänvuotisen Teosto-palkinnon saaja, jazzmuusikko ja säveltäjä Mikko Hassinen, 44, päätti ryhtyä rumpaliksi yläasteikäisenä koulupoikana Kajaanissa. Hänen innoittajansa ei tosin ollut mikään jazzin legendoista, ei Elvin Jones eikä Max Roach, vaan Peer Günt -yhtyeen Teijo "Twist Twist" Erkinharju Kouvolasta.

"Minulla on teinihevitausta", Hassinen tunnustaa. "Kuuntelin Iron Maidenia ja Judas Priestiä. Güntin keikalla olin ensi kertaa vuonna 1984 Kajaanissa ja sen jälkeen näin niiltä varmasti parikymmentä keikkaa."

Fakta

Suomen suurin musiikkipalkinto

 Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on Suomen suurin kansallinen musiikkialan tunnustuspalkinto.

 Jos palkittuja teoksia on vain yksi, palkinto on 25 000 euroa. Palkinto voidaan myös jakaa useamman teoksen kesken, jolloin jaettava summa on 40 000 euroa.

 Palkinto myönnetään sävellys-, sanoitus- ja sovitustyöstä.

 Teosto-palkintoja on jaettu popmusiikin, jazzin, klassisen musiikin ja kansanmusiikin tekijöille. Viime vuonna sen sai Risto-yhtyeen lauluntekijä ja solisti Risto Ylihärsilä.

 Tänä vuonna ehdokkaina olivat myös Olavi Uusivirta, Matti Mikkola, Perttu Haapanen, Tuomas Logrén ja Antti Paalanen.

Erkinharjun kiivaasti tykyttävät tuplabassorummut iskivät suoraan nuoren kainuulaisen tajuntaan.

"On minulla nykyäänkin bassarissa tuplapedaali", Hassinen sanoo ja hymyilee.

Ripaus raskaan rockin vimmaa kuuluu myös Hassisen viime syksynä ilmestyneellä Elektro GT -albumilla. Levyn sävellykset vakuuttivat Teosto-palkintoraadin yksimielisesti, eikä palkintopottia tarvinnut tänä vuonna jakaa useamman teoksen kesken.

25 000 euron summa myönnettiin säveltäjä Hassiselle, mutta tekijä jakaa kunniaa myös yhtyeelleen, jossa soittivat Jorma Kalevi Louhivuori, Lauri Porra, Aki Rissanen ja Timo Kämäräinen. Palkintoraadin mielestä levy on "röyhkeä ja anteeksipyytämätön teos, joka vangitsee kuulijansa".

Tyyliltään Elektro GT edustaa sähköistä fuusiojazzia, mutta Hassinen yhtyeineen on puhaltanut hengen tähän kuivakkaana ja epämuodikkaana pidettyyn jazzin lajiin.

"1980-luvulla suollettiin fuusiojazzia todella paljon, ja onhan se usein tylsää musiikkia", Hassinen sanoo. "Ymmärrän miksi siitä teini-ikäisenä vähäksi aikaa innostuin, koska siinä on hienoa instrumenttien hallintaa ja kimaltavaa yhteissoittoa. Sisällöltään kappaleet ovat välillä aika heppoisia."

Elektro GT:llä fuusiojazz on ilmeikästä, karheaa ja energistä. Weather Reportin ja Miles Davisin inspiroimaa sointia hämmentää Hassisen ohjelmoima elektroninen äänimaisema.

Yhtyeen soitto äänitettiin parissa päivässä, ja sen jälkeen Hassinen rakensi tietokoneella jokaiseen kappaleeseen tempokartan. Sen ohjaamana syntesoijat ja sämplerit tottelevat yhtyeen soittoa, jopa Hassisen rumpusoolon aikana.

Hassinen sanoo tehneensä levyllä ensi kertaa pitkään aikaan musiikkia niin, että hän ei ajatellut itseään jazzmuusikkona.

"Halusin tehdä rokkaavan levyn. Nelijakoista perinteistä jazzia on todella kiva soittaa, mutta en osaa tehdä sitä niin, että se tuntuisi itselle uudelta. Jotkut sen osaa, Verneri Pohjola ja Kalle Kalima, esimerkiksi."

Vaikka Hassinen on soittanut vuosikausia UMO:n kanssa ja Pepa Päivisen ja Eero Koivistoisen yhtyeissä ja ansainnut paikan suomalaisten jazzmuusikoiden terävimmässä kärjessä, niin hän sanoo katselevansa jazzia hieman ulkopuolisena.

"En tiedä, onko jazzkärpänen puraissut minua koskaan kokonaisvaltaisesti. Aina on ollut hienoa päästä soittamaan monenlaista musiikkia."

Varsinkin 1990-luvulla Hassinen soittikin vaikka mitä.

Hän oli keikkamuusikkona Tapani Kansan ja Vesa-Matti Loirin kiertueilla, mutta innostui myös drum & bassista ja julkaisi elektronista, breakbeat-pohjaista tanssimusiikkia nimellä Damodara.

Viime vuosina hän on soittanut myös Värttinän suuressa keikkakokoonpanossa ja muun muassa orkestroinut Lauri Porran konserton kantaesityksen sinfoniaorkesterille.

Jotakin on matkan varrella pudonnut poiskin.

"Free jazz ja rubato-soittaminen ovat jääneet aika lailla kokonaan. En tiedä, johtuuko iästä, mutta suhde rumpuihin on nykyään se, että rytmiä olla pitää."

Ja vaikka Hassinen asemoi itsensä jonnekin jazzkentän portinpieleen, melkein ulkopuoliseksi, niin hän myöntää soittajana olevansa omimmillaan musiikissa, jossa on "pieni jazzvääntö".

"Onhan jazz välillä vähän hankalaa, mutta jazz, niin kuin mikä tahansa musiikki voi aueta kenelle tahansa, jos siinä on syvyyttä eikä pelkkää taiturointia. Aina puhutaan, että pitää olla avarakatseinen, mutta enemmän voi olla päivästä ja tuurista kiinni, milloin ensimmäinen koskettava bändi tai levy osuu kohdalle."

Todennäköisesti Hassisen tulevassa musiikissa on jazzin ja hardrockin lisäksi inspiraationa ainakin elektroninen musiikki. Jo Elektro GT:llä hän paneutui äänisynteesiin ja objektiohjelmointiin niin, että opetteli rakentamaan itse kaikki levyllä käyttämänsä syntesoijaohjelmat.

Elektronisen musiikin maailmasta saattaa löytyä myös sijoituskohde Teosto-palkintorahalle.

"Hirveästi haluttaisi ostaa oikea saksalainen modulisyntikka, joka kytketään piuhoilla. Ehkä nyt voisi olla mahdollisuus. Jos vaikka perheen tietämättä", Hassinen sanoo ja repeää nauruun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat