Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro-juttu oli opin paikka toimitukselle

Kulttuuri
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

Julkisen sanan neuvosto ilmoitti eilen ottavansa käsittelyyn kantelut, jotka oli tehty Kuukausiliitteen julkaisemasta jutusta "Miten kutsuisimme virolaisia?". Neuvosto pohtii, olivatko lehden julkaisemat nimitykset hyvän journalistisen tavan vastaisia.

Myös Helsingin Sanomien toimituksessa on viime päivinä pohdittu vakavasti jutun julkaisuun liittyviä kysymyksiä.

Liite pyysi lukijoita ehdottamaan nimiä, joilla virolaisia voitaisiin kutsua. Tekijöiden alkuperäinen tarkoitus oli hyväntahtoinen, koska muillakin naapureilla on Suomessa omat nimityksensä. Myös suomalaisilla on omat kutsumanimet Virossa.

Aikeet ja lopputulos eivät kohdanneet. Tässä tapauksessa toimitus teki virheen julkaistessaan ikäviksi ja halventaviksi koettuja nimityksiä. Juttu näyttäytyi virolaisia loukkaavana. Toimitus pahoitteli juttua ja poisti sen verkosta pääsiäislauantaina.

Esitän myös tässä anteeksipyynnön lukijoillemme.

Tapaus on toimitukselle opin paikka. Olemme kuluneen viikon aikana käyneet läpi toimintamalliamme, jotta laatu- ja tyylivaatimukset täyttyvät jatkossa varmasti lukijoiden meiltä edellyttämällä tavalla.

Se on tarkoittanut toimitusprosessimme kirkastamista entisestään muun muassa niin, että myös tyylilajiltaan kepeämmiksi ajateltujen juttujen mahdolliset ongelmat arvioidaan riittävän tarkkaan ennen julkaisua, riittävän monen vastuuhenkilön kautta.

On tärkeää sanoa selkeästi se, että kyseinen juttu ja siinä käytetyt ilmaukset eivät edusta Helsingin Sanomien toimituksellista linjaa tai arvopohjaa.

Virolaiset ovat läheisiä naapureitamme, joita toimitus arvostaa. HS tulee jatkossakin seisomaan moniarvoisen yhteiskunnan takana ja puolustamaan vähemmistöjen asemaa. Niin ikään Helsingin Sanomat jatkaa työtään avarakatseisuuden ja kansainvälisyyden edistäjänä.

Kaius Niemi
kaius.niemi@hs.fi, Twitter: @kaiusniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat