Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Society yhdistää musiikin ja mykkäelokuvan

Henrik Heselius aukoo ovia taiteiden ja yleisöjen välillä De Kristallklara -yhteisössä

Kulttuuri
 
De Kristallklara
Henrik Heselius kertoo, että Societyn synkkä maailma sisältää myös toivoa.
Henrik Heselius kertoo, että Societyn synkkä maailma sisältää myös toivoa. Kuva: De Kristallklara

Elokuvateatteri Orionissa esitetään tänään ja huomenna omalaatuinen Society, jossa yhdistyy mykkäelokuva ja elävä musiikki. Elokuvan on tehnyt taideyhteisö De Kristallklara ja musiikin elektroyhtye Crystal Clears.

Society sijoittuu lähitulevaisuuteen ympäristötuhon jälkeiseen maailmaan. Se muistuttaa hieman George Millerin Mad Maxien ja Andrei Tarkovskin Stalkerin risteytystä.

"No kai siinä on jotain molemmista, vaikka en tunne kovin vahvaa yhteyttä kumpaankaan. Kuvaaja Oscar Hagen on isompi Mad Max -fani. Minulle Ingmar Bergman on aina ollut tärkeä", Henrik Heselius sanoo.

Heselius (s. 1982) on sekä yhteisön että yhtyeen takana. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi 2008.

"Jo korkeakoulussa suunnittelin esityksiä, joissa voisi yhdistellä eri lajeja. Ja musiikkia olen tehnyt pienestä pitäen. Haluan avata ovia eri taiteiden välillä", Heselius sanoo.

Näitä pyrkimyksiään varten Heselius kokosi De Kristallklara -yhteisön, johon kuuluu kymmenkunta jäsentä. Osalliset vaihtelevat eri hankkeiden tarpeiden mukaan. Elokuvantekijöiden ja muusikoiden lisäksi mukana on myös kuvataiteilijoita.

Society-elokuvan Heselius käsikirjoitti kuvaaja Hagenin ja Willehard Koranderin kanssa. Musiikin hän on tehnyt Ludvig Allenin kanssa. Heseliuksen ja Koranderin rinnalla näyttelee Carolin Koss.

"Elokuvan tekeminen tuntui luontevalta. Rakensimme oman maailman, joka on tällä kertaa tässä muodossa. Halusimme tehdä siitä ajattoman ja paikattoman, että sen voisi ymmärtää missä tahansa."

Ajattomuutta tavoitellaan mustavalkoisuudella, yleismaailmallisuutta sanattomuudella. Mukana ei ole puhetta eikä ollenkaan tekstiä. Siksi kuvissa ei näy sanomalehtiä eikä edes tienviittoja. Kuvauksia tehtiin neljässä eri maassa.

Societyn maailman tila kuulostaa synkältä, mutta Heselius korostaa, että siinä on myös toivoa.

"Se maailma on mennyt pieleen jo pitkään. Kaikki, mitä meillä on nyt, on siinä menetetty. Se pitää rakentaa uudestaan. Mutta se on myös uusi alku. Society ei osoittele syyllisiä sormella vaan kannustaa miettimään."

Heselius sanoo, että Society on rauhallisempi kuin De Kristallklaran ensimmäinen hanke, Isolation vuonna 2012. Taidegalleriassa järjestetty esitys käsitteli muukalaisvihaa. Siinä yhdistyivät kuvataide, teatteri ja elävä musiikki.

"Ensimmäisessä isossa hankkeessa haluaa tehdä kaiken. Isolation oli poliittinen huutomerkki. Nyt en edes käytä sanaa politiikka kovin ahkerasti", Heselius tuumii.

Crystal Clears -yhtye on esiintynyt muun muassa Flow-festivaalilla. Huhtikuun lopussa se julkaisee ensimmäisen ep:nsä, jolla on sama nimi kuin elokuvalla, Society. Eikö musiikin voisi äänittää myös elokuvaa varten?

"Voisi se toimia tallennettunakin, mutta kun musiikki soitetaan elävänä, koko esitys elää siinä hetkessä. Se kiinnostaa ainakin toistaiseksi."

Kiinnostaa se muuallakin. Society on lähdössä myöhemmin keväällä kiertueelle, johon on toistaiseksi varmistunut Tallinna ja Tukholma sekä pari paikkaa Saksassa.

De Kristallklara sai kansainvälistä potkua Tukholman Fringe-festivaalilta, jossa Isolation palkittiin.

Heselius ei halua tehdä esityksiään vain taidepiireille.

"Minulle on tärkeää, että esityksiimme on helppo tulla. Ne eivät vaadi ennakkotietoa aiheesta tai esitystavasta. Ainakin teatterissa käy aina sama yleisö. Haluan rikkoa niitä rajoja. Eri lajeja yhdistelemällä se toivottavasti onnistuu."

 

Society esitetään Orionissa (Eerikinkatu 15) pe 10. 4. ja la 11. 4. klo 21.30.
 
Crystal Clears -yhtyeen levynjulkaisukeikka Klub Kalmassa (Dubrovnik, Eerikinkatu 11) la 25. 4.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat