Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet hallitsevat kirjallisuuskritiikkiä – mutta miksi?

Tasapuolisuus etenee, mutta pääsääntö on edelleen se, että miehet arvioivat miesten kirjoittamia teoksia

Kulttuuri
 
Nokikkain: Miksi miehet hallitsevat kirjallisuuskritiikkiä?
Nokikkain: Miksi miehet hallitsevat kirjallisuuskritiikkiä?
Epäsuhta miesten ja naisten välillä on edelleen kirjallisuuden valtarakenteissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa viime vuonna julkaistuista kirjallisuusarvioista 72 prosenttia oli miesten kurjoittamia. Arvioiduista kirjoista taas 64 oli peräisin mieskirjailijoilta. HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa ilmiötä puivat kirjailija Tiina Raevaara, kirjallisuuskriitikko Antti Majander ja HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Epäsuhta miesten ja naisten välillä on edelleen voimissaan kirjallisuuden valtarakenteissa Yhdysvalloissa ja Englannissa. Näin osoittaa amerikkalaisen, naisten asemaa kirjallisuudessa edistävän Vida-järjestön tekemä tutkimus.

Lontoossa ilmestyvä Guardian-sanomalehti uutisoi tutkimuksen tiistaina.

Artikkeliin liittyvät

Myös Helsingin Sanomat selvitti kirjallisuuskritiikin sukupuolijakaumaa. Painotus on epäsuhdassa myös täällä.

Tosin asetelma on vähitellen tasaantumassa.

Ristiriita suhteessa kirjallisuuden lukijakuntaan on räikeä. Britanniassa naiset ostavat kaksi kolmasosaa kirjoista. Viime vuonna kaikkein parhaiten menestyneisiin kirjailijoihin kuului paljon naisia, muun muassa Hilary Mantel, Donna Tartt ja Kate Mosse.

Tutkimuksen mukaan puolet brittinaisista lukee paljon, miehistä vain joka neljäs.

Pahin vinoutuma Vidan tutkimuksessa löytyi London Review of Booksista: vuoden 2014 aikana palstoilla oli 527 miespuolista kriitikkoa ja kirjailijaa, naisia vain 151.

The New York Review of Booksissa suhde olivat lähes vastaava: 677 miestä, 242 naista. Sen sijaan The New York Timesin kirjaliitteessä päästiin lähes tasaan: 909 miestä, 792 naista.

Kaikkiaan 15:tä lehteä koskenut tutkimus osoitti kuitenkin, että ero on tasoittumassa. Yhtä lehteä lukuun ottamatta kaikissa julkaisuissa naisten osuus oli kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. New York Timesin kirjaliitteessä naispuolisten kriitikoiden osuus jopa ylitti miesten määrän.

HS:n arkiston esimiehen Jarkko Rahkosen suorittaman laskelman mukaan Helsingin Sanomien kulttuuriosastossa julkaistiin viime vuoden aikana 402 kirja-arvostelua. Miesten kirjoittamia teoksia käsiteltiin 257 ja naisten 145. Miesten laatimia arvioita täällä julkaistiin 289, naisten tekemiä 113.

Ihan kaikkia kulttuuritoimituksen kirja-arvioita tietokonehaku tuskin löysi, mutta sukupuolten väliseen suhteeseen se ei varmaankaan vaikuta. Lisäksi arvioita julkaistaan jonkin verran myös muiden toimitusten palstoilla.

Parnassossa julkaistiin 87 kritiikkiä, joista 52 kirjoitti mies ja 35 nainen.

"Arvioinkin, että suhde olisi jotakin tuollaista", Parnasson tuottaja Karo Hämäläinen sanoo. "Pyrin aktiivisesti monipuolisuuteen genrejen, käsittelytapojen, teosten kirjoitusajankohtien ja monen muun seikan, kuten kriitikoidenkin, suhteen. Kriitikon sukupuoli ei ole ensimmäinen asia jota mietin, kun rakentelen lehden kritiikkiosiota."

Parnasson vuoden otannassa miesten kirjoittamia teoksia oli tusina enemmän kuin naisten. Suhteellisesti verraten se on melko lähellä Hesarin palstoilla toteutunutta jakoa.

"Tässä on kyse ihmisistä, jotka ovat toimineet tietyllä tavalla vuosien ajan", Vidan perustajiin kuuluva Erin Belieu sanoo kirjallisuuslehdistä Guardianin haastattelussa.

Vinouma on kuitenkin "ongelma, joka hoitaa vähitellen itse itsensä yhä enemmän ja enemmän", Belieu sanoo, koska "alle 40-vuotiaat ovat kasvaneet jo ihan erilaisessa ympäristössä".

The Times Literary Supplementin Peter Stothard myöntää, että ongelma on todellinen, myös hänen omassa lehdessään, mutta iloitsee samalla naisten osuuden noususta.

"Etsimme uusia kriitikoita koko ajan", Stothard sanoo. "Emme valikoi heitä sukupuolen perusteella, emmekä minkään muunkaan yksittäisen tekijän kuin kirjoitustaidon ja argumentaatiokyvyn perusteella."

Vain yhdessä Vidan tutkimuksen lehdessä toteutuu naisvalta. Oregonin Portlandissa neljä kertaa vuodessa ilmestyvään, pieneen Tin Houseen kirjoitti vuoden 2014 aikana arvosteluja kaksitoista naista ja kahdeksan miestä.

Matti Pietola HS
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan miehet jylläävät kirjallisuusalan keskeisissä julkaisuissa Atlantin molemmin puolin.
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan miehet jylläävät kirjallisuusalan keskeisissä julkaisuissa Atlantin molemmin puolin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat