Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätkähdyttävä oopiumisinfonia soi perjantaina – Leonard Slatkinin edellisestä vierailusta on yli 30 vuotta

Kapellimestari Leonard Slatkin palaa Suomeen 35 vuoden tauon jälkeen ja johtaa Hector Berliozin oopiumipainajaista kuvaavan teoksen

Kulttuuri
 
Huumepainajainen palaa Musiikkitaloon - ja tältä se kuulostaa
Huumepainajainen palaa Musiikkitaloon - ja tältä se kuulostaa
Yhdysvaltalainen kapellimestari Leonard Slatkin palaa Suomeen 35 vuoden tauon jälkeen ja johtaa perjantaina Radion sinfoniaorkesterin konsertin päätösnumerona Hector Berliozin Fantastisen sinfonian, joka kuvaa päähenkilön oopiumipainajaista. HSTV:n haastattelussa hän kertoo pitääkö kapellimestarin tuntea huumekulttuuria ymmärtääkseen teosta ja harjoittaa sinfonian hurjimpia kohtia. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Tehri Liimu, leikkaus: Arttu Luhtala.

Kielletäänkö tämäkin?

Musiikkitalossa on tänään perjantaina jälleen oopiumibileet, kun Hector Berliozin Fantastinen sinfonia soi Radion sinfoniaorkesterin konsertin päätösnumerona.

Sinfonia kuvaa säveltäjän huumehuuruista painajaista, jonka aikana hän uneksii oman teloituksensa giljotiinilla ja päätyy noitasapattiin, jossa hänen rakastettunsakin paljastuu paholaisen omaksi.

"Se on vallankumouksellinen teos, mutta en muista, onko sitä koskaan kielletty missään", Suomeen 35 vuoden tauon jälkeen palaava yhdysvaltalainen kapellimestari Leonard Slatkin sanoo.

Ajat ovat kuitenkin ainutlaatuiset. Nykyisin klassisenkin musiikin maailmassa halutaan kieltää vaikka mitä.

"Tiedän. Olin viime viikolla Novosibirskissa", Slatkin huokaa.

Viime viikolla Venäjän kulttuuriministeri erotti Novosibirskin oopperan johtajan ja uusi johtaja perui Richard Wagnerin Tannhäuserin ohjauksen jatkoesitykset, koska ohjaus "loukkasi kristittyjä".

"Venäjällä on myös homovastaisuutta eikä näissä asioissa ole aina välttämättä kyse produktion luonteesta. Ovathan oopperaohjaukset joskus provokatiivisia, mutta ei kukaan pakota katsomaan niitä!"

Toronton sinfoniaorkesteri kielsi tällä viikolla Valentina Lisitsaa soittamasta Rahmaninovin pianokonserttoa Jukka-Pekka Sarasteen johdolla, koska piti Lisitsan Ukrainaa koskevia Twitter-viestejä loukkaavina.

"Olen kuullut orkesterilta, että konserttia uhattiin häiriöillä ja päätös tehtiin yleisön turvallisuuden vuoksi", Slatkin sanoo.

"Lisitsa syyllistyi vihapuheeseen, mutta hänen olisi pitänyt saada soittaa riittävin turvatoimin. Yleisö voi protestoida jäämällä kotiin, jos siltä tuntuu. Sensuuria en kannata."

Seitsemän Grammyn voittaja

 Leonard Slatkin syntyi vuonna 1944 Los Angelesissa. Hän on aikamme arvostetuimpia yhdysvaltalaisia kapellimestareita.

 Slatkin aloitti uransa St. Louisin sinfoniaorkesterissa ensin assistenttina ja vuosina 1979–96 sen musiikillisena johtajana.

 Slatkin johti National Symphony Orchestraa Washingtonissa 1996–2008.

 BBC:n sinfoniaorkesteria Slatkin johti samaan aikaan 2000–2004 eikä menestynyt yhtä hyvin kuin Yhdysvalloissa. Monen mieleen jäi kuitenkin tunteikas Last Night of the Proms 12. syyskuuta 2001. Slatkin johti Samuel Barberin Adagion jousille päivää aikaisemmin Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen uhrien muistolle.

 Slatkin on nykyisin Detroitin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja ja Lyonin kansallisen sinfoniaorkesterin ylikapellimestari.

 Slatkin on tehnyt yli sata levytystä ja saanut niistä seitsemän Grammy-palkintoa.

Slatkin sai vapaamielisiä vaikutteita jo kotonaan. Hänen vanhempansa olivat Hollywood String Quartetin jäseniä, mutta he soittivat myös elokuvien taustalla ja olivat Frank Sinatran perheystäviä.

"Isä toimi myös kapellimestarina, ja koska hän kuoli niin nuorena, päätin jatkaa hänen työtään ja opettelin orkesterinjohtamisen New Yorkin Juilliard Schoolissa."

Slatkin oli Leif Segerstamin ja James Levinen luokkakavereita. Klassikot hän johtaa tietysti perinteisesti, mutta uraan mahtuu myös esimerkiksi Jesus Christ Superstar -musikaalin kantaesitys.

Mika Ranta HS
Leonard Slatkin vastustaa sensuuria ja tuomitsee Novosibirskin ja Toronton kieltolinjan.
Leonard Slatkin vastustaa sensuuria ja tuomitsee Novosibirskin ja Toronton kieltolinjan.

"En johtanut kuuluisaa levytystä vaan nimenomaan ensimmäisen elävän esityksen", hän muistuttaa.

"Taustani saa minut kuitenkin ottamaan esimerkiksi selvät jazzsävyt esiin Paul Hindemithin Metamorfooseissa perjantai-illan konsertissamme. Hindemith on suurimmista säveltäjistä pahiten laiminlyöty."

Slatkin johtaa Detroitin sinfoniaorkesteria 16 viikkoa ja Lyonin kansallista sinfoniaorkesteria 15 viikkoa vuodessa.

"Detroitin kaupunki on ollut vararikossa ja orkesteri 3, 5 vuotta sitten vaikeassa lakossa, mutta nyt menee hyvin. Teimme ainoana Yhdysvalloissa muusikkojen kanssa sopimuksen konserttien välityksestä suorana verkkoon ilmaiseksi. Samalla päästimme markkinoille rajoitetun määrän nuorten kuulijoiden 25 dollarin vuosilippuja."

Vaikutus oli hämmästyttävä.

"Teemme ohjelmamme 2–3 kertaa viikossa 1 700-paikkaisessa salissa, jonka täyttöaste on noussut 63 prosentista 92 prosenttiin, ja yleisön keski-ikä on laskenut suotuisasti!"

Lyonissa hän levyttää esimerkiksi Maurice Ravelin koko orkesterituotannon.

"Vapaaviikoille otan vierailuja ihan fiiliksen mukaan. Nämä kaksi viikkoa piti olla vapaata, mutta ystäväni Vadim Repin kutsuikin Novosibirskiin ja Radion sinfoniaorkesteri Helsinkiin, koska tämän konsertin johtajaksi kaavailtu Lorin Maazel kuoli viime vuonna. Kun suostuin Repinin pyyntöön, tuli mieleen palata Suomeenkin."

Slatkin on aktiivinen myös kirjoittajana. Kolumnien lisäksi syntyi jo muistelmat kapellimestarielämästä.

"Teen myös oppaan aloitteleville kapellimestarille ja lisäksi vapaamuotoisemmat muistelmat, joissa käsittelen esimerkiksi musiikkikriitikkoja varsin kriittisesti. Ja ehkä kokeilen vielä kriitikonkin tehtäviä!"

Olisiko uusi Erik Tawaststjerna syntymässä? HS:n kriitikkolegenda arvioi Slatkinin edellisen Suomen-vierailun 1. kesäkuuta 1980.

Tawaststjerna kehui Slatkinin ehdotonta varmuutta, täsmällistä lyöntiä ja täydellistä partituurin hallintaa, jotka innoittivat orkesterin "huumaavan taiturilliseen suoritukseen".

Samalla Tawaststjerna moitiskeli ohjelmistoa ja jäi sittenkin kaipaamaan kauden arvokkaaseen päätöskonserttiin suomalaista tähtikapellimestaria tai suurinta saatavissa olevaa ulkomaistaa kanuunaa.

"Hyvä mutta vailla karismaa", oli arvion otsikko.

35 vuoden aikana karismaakin tuntuu kertyneen. Tänään Slatkin voi siis saada revanssin.

"Jospa seuraavaan vierailuun ei sitten kulu kolmeakymmentäviittä vuotta", hän nauraa.

 

Radion sinfoniaorkesteri Leonard Slatkinin johdolla Musiikkitalossa klo 19. – McTee, Hindemith, Berlioz.

Mika Ranta HS
Leonard Slatkinin mukaan Fantastisen sinfonian yhteydet huumekulttuuriin löydettiin uudelleen 1960-luvulla, kun Leonard Bernstein piti televisiossa esitelmän "Berlioz lähtee tripille".
Leonard Slatkinin mukaan Fantastisen sinfonian yhteydet huumekulttuuriin löydettiin uudelleen 1960-luvulla, kun Leonard Bernstein piti televisiossa esitelmän "Berlioz lähtee tripille".


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat