Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidetta tehdään polvesta toiseen

Kulttuuri
 

Taiteellisuuden – sekä taipumusten että aktiivisuuden – periytymistä on viime vuosina tutkittu.

Esimerkiksi suomalaiset geenitutkijat julkaisivat runsas vuosi sitten tuloksia, joiden mukaan on olemassa musikaalisuuteen vaikuttavia geenejä.

He olivat tutkineet yli seitsemääkymmentä sukua eri puolilta Suomea ja löytäneet vertailujen avulla perimästä yhdeksän osa-aluetta, joiden esiintymisen todennäköisyys aiheuttaa musikaalisuutta.

Tutkimattakin tämä on toki tiedetty.

Riittää, kun on seurannut esimerkiksi Pohjolan, Pokelan, Oramon, Kuusiston tai Louhivuoren musikaalisia sukuja.

Rock-musiikissa samalle alalle hakeutumista ovat viime aikoina todistaneet vaikkapa rumpali Mooses Kuloniemi, joka on levyttänyt yhdessä vanhempiensa Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen kanssa, sekä J. Karjalaisen ja Freemanin pojat Väinö ja Janne, kumpikin muusikkoja isiensä tavoin.

On olemassa myös teatterisukuja, kuten Jurkat, Salmiset ja Sarkolat. Kuvataiteessa ja kirjallisuudessa esimerkkejä ei tule mieleen yhtä paljon.

Jenna ja Noora Kunnas seuraavat kuitenkin isänsä Maurin jäljillä, ja Aino Louhestakin tuli taiteilija ja kuvittaja niin kuin äidistään Kristiina Louhesta.

Myös taidemaalari Lauri Laineen tytär Laura on kuvatekijä jo toisessa polvessa niin kuin Kuutti Lavonenkin.

Riina Katajavuori, Hanna Tuuri, Markus Nummi ja Anita Konkka taas ovat toisen polven kirjailijoita. Samoin Toini Topelius ja Satu Waltari ennen heitä.

Vielä enemmän on kuitenkin niitä, jotka ovat suuntautuneet väljemmin taiteeseen ja kulttuuriin, valitsematta suoraan aivan samaa alaa kuin vanhempansa.

Teatteriperheen tyttärestä Annina Holmbergista tuli kirjailija, Kirsi Kunnaksen ja Jaakko Syrjän pojista muusikkoja ja taidemaalari Marjatta Tapiolan tyttäristä Ainasta ja Zaidasta kirjailija ja elokuvaohjaaja.

Millaisesta kulttuuriperimästä tällöin on kyse? Vai vaikuttaako sekin, että elää kulttuurikodissa tai muuten taiteen ympäröimänä?

Kyllä vaikuttaa, sanoo musikaalisuuden periytymistä tutkinut Jaana Oikkonen.

Vaikka tutkimus vahvisti sen, että musikaalisuuden taustalla on synnynnäisiä ja biologisia elementtejä, se vaatii myös musiikille altistumista.

Sama pätee hänen mukaansa muuhunkin luovuuteen.

"Geneettinen perusta vaikuttaa siihen, kuinka vaikeaa tai helppoa jotain, kuten musiikkia, on oppia, mutta kyllä ympäristökin vaikuttaa. Vaikutuksen suhde on noin fifty-fifty", Oikkonen sanoo.

Taiteellisuuden siirtymistä polvelta toiselle voikin oikeastaan verrata myös koulutukseen. Kun sitä tutkittiin OECD:n piirissä pari vuotta sitten, myös korkeakoulutuksen todettiin kulkevan perheittäin.

Yliopistokoulutettujen vanhempien lapsista yliopistoon päätyy yli puolet, ei-yliopistokoulutettujen lapsista vain viisitoista prosenttia.

Hyvin geenien lisäksi kun tarvitaan myös altistusta, eli esimerkkiä, kiinnostusta, innostusta ja ohjausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat