Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paper Piece -tanssiteos koskettaa pyhyyttä

Kulttuuri
 
Elina Brotherus
Saara Töyrylä on yksi Paper Piecen esittäjistä.
Saara Töyrylä on yksi Paper Piecen esittäjistä. Kuva: Elina Brotherus
Arvio: tanssi
Paper Piece. Työryhmä Vera Nevanlinna, Salla Salin, Andrius Katinas, Saara Töyrylä, Vera Tegelman, Ninu Lindfors, Tuomas Norvio, Meri Ekola ja Max Ryynänen. – Pannuhalli.

Zodiakin tuotanto on kunnioittava rituaali materiaalisuudelle, jonka taju on nykyisestä digitaalisesta maailmasta katoamassa.

Kaikki esityksessä liittyy jollain lailla paperiin tai puuhun, josta sitä valmistetaan. Kun on tunnin verran seurannut erilaisten voima-, alumiini- ja tervapaperiarkkien liikehdintää, on ollut kosketuksissa paperin henkeen, ehkä jopa sen jumalaan.

Paper Piece ei luo illuusiota luonnosta. Siinä ei vain anneta yleisön unohtaa, miten kaikki keinotekoinen on alun perin rakennettu luonnon materiaaleista. Ja näin yksinkertainen, radikaali idea huojuttaa tapaamme kokea taidetta.

Näen yhtäläisyyksiä niihin nykyrunoilijoihin ja kuvataiteilijoihin, jotka ottavat koko tuotantoprosessin mukaan taiteeseensa. Tuotantoa ja teosta, henkeä ja materiaa ei voi erottaa.

Kun suuri tila on valojen myötä käytössä korkeaa kattoa myöten, sakraali tunnelma syntyy kuin itsestään. Oman osansa esitykseen tuovat Tuomas Norvion tuohitorvet.

Yksi herkästi aistivista tanssijoista on Vera Nevanlinna. Muistan hänen tanssineen Deborah Hayn New-esityksessä paperipuvussa, jonka ääniä kaiutettiin mikrofonien avulla. Siinäkin kuulosteleva liikkuminen, paperin äänet, kovuus ja hauraus sisälsivät ikiaikaista viisautta.

Välillä esiintyjissä häivähtää lakonista komiikkaa, välillä sykähdyttävää omanarvontuntoa. Ehkä rituaalin kaipuu on yksinkertaisesti kaipuuta nähdä oma elämä edes jostain kulmasta arvokkaana. Jotain pyhää Paper Piecen kahina koskettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat