Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoiskorealainen ohjekirja kertoo, miten oikeaoppinen elokuva tehdään – vaikka Pohjois-Koreaa vastaan

The Interview -elokuvassa Pohjois-Korean diktaattori musertuu elokuvafani Kim Jong-ilin oppien mukaisesti, kirjoittaa elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen Lauantaiesseessä.

Kulttuuri
 
Sony Pictures International
Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia (kesk.) näyttelee kohutussa The Interview -elokuvassa Randall Park. Elokuva ilmestyy dvd:nä ensi viikolla.
Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia (kesk.) näyttelee kohutussa The Interview -elokuvassa Randall Park. Elokuva ilmestyy dvd:nä ensi viikolla.

Joulukuussa nähtiin, miten höpsö elokuva voi nousta maailmanpolitiikan pelinappulaksi.

Tuolloin Yhdysvallat ja Pohjois-Korea kinasivat Hollywood-komediasta nimeltä The Interview. Siinä yritetään salamurhata Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Pohjois-Korea piti elokuvaa sopimattomana. Yhdysvaltalaisia elokuvateattereita uhattiin terrori-iskulla, ja Barack Obama puolusti asian yhteydessä ilmaisuvapautta.

Ensi viikolla tämä kohuelokuva tulee Suomeen dvd-versiona. Ja mikä parasta, se on mielenkiintoisempi kuin etukäteen voisi arvata.

Elokuvassa on anaalihuumoria ja liioiteltua väkivaltaa, mutta se myös pakottaa miettimään, millaisia elokuvia Pohjois-Korea arvostaa.

James Franco esittää The Interview'ssä tv-juontaja Dave Skylarkia, lipevää narsistia, joka haluaa olla paras ja rakastetuin. Hyvin esittääkin. Hänen tuottajaansa – älykköä, joka ei ole saanut kaipaamaansa työtä ja tunnustusta – esittää Seth Rogen.

Tämä kaksikko lähtee Pohjois-Koreaan pelastamaan uraansa ja haastattelemaan maan johtajaa, mutta CIA pakottaa toimittajat salamurhajuoneen.

Koripalloilija Dennis Rodmanin matkat Pohjois-Koreaan ovat elokuvan selvä innoittaja, sillä Kim Jong-un liitetään elokuvassa osaksi kansainvälistä pöhöttynyttä julkkiskulttuuria Eminemin ja Miley Cyrusin rinnalle.

Kimiä elokuvassa esittää Randall Park, vähän Matt Damonin tapainen näyttelijä, jonka luoma kuva diktaattorista on yllättävä: ensivaikutelma on hyvin miellyttävä.

Hän antaa esimerkiksi tv-juontajalle lahjaksi tätä esittävän patsaan. "Kreisiä", diktaattori hihkuu amerikkalaistähden nähdessään.

Pohjois-Korea on vuosikymmeniä ollut sulkeutunut maa, diktatuuri, jossa moni asia on huutanut korjaamista. Samaan aikaan maan johtajat ovat olleet perverssisti kiinnostuneita elokuvasta.

Maan suuri filmihullu oli Kim Jong-il, joka nousi valtaan isänsä Kim Il-sungin kuoltua 1994 ja johti maata kuolemaansa saakka, vuoteen 2011. Kim Jong-Ilin peruja on muun muassa Pjongjangin elokuvafestivaali, jota yhä järjestetään.

Kim toimi isänsä eläessä maan kulttuuriministerinä, ja hänen elokuvakokoelmansa käsitti tuhansia nimikkeitä. On sanottu, että hän rakasti erityisesti Ramboa, mutta pitihän Hitlerkin kertoman mukaan Chaplinin Diktaattorista.

Kimin elokuvakokoelmaa kartutettiin muun muassa Operaatio 100 -hankkeessa. Pohjois-Korean lähetystöt ulkomailla hankkivat elokuvia, dubbasivat ne koreaksi ja kuljettivat diplomaattiteitä johtajan teatteriin.

Kim Jong-Il halusi nostaa pohjoiskorealaisen elokuvan maailman huipulle. Tätä tavoiteltiin monin tavoin. Kuuluisin tempaus on vuodelta 1978. Tuolloin eteläkorealainen ohjaaja Shin Sang-ok ja tämän näyttelijävaimo Choi Eun-hee siepattiin Pohjois-Koreaan.

Vankilan ja painostuksen jälkeen he suostuivat tekemään useita elokuvia puolueelle. Tuottajan tehtävissä toimi itse Kim Jong-il.

Tunnetuin näin valmistuneista elokuvista on jättiläishirviötarina Pulgasari, jonka voi tänä päivänä katsoa Youtubesta. Vuosien vankeuden jälkeen siepattu kaksikko onnistui loikkaamaan vapauteen.

Elokuvia on tehty propagandamielessä monissa maissa.

Pohjois-Koreassa poliittinen ohjaus on kuitenkin omassa luokassaan. Siellä elokuvat ovat olleet propagandaa, joka vahvistaa puolustustahtoa ja aatteellisuutta sekä korostaa Juche-vallankumousta. Kim Jong-ilin myötä maahan kasvoi oma elokuvateollisuus.

The Interview'n tapainen, tähtinäyttelijöiden vetämä "kapitalistinen elokuva" ei sovi maan viralliseen elokuvakäsitykseen.

"Elokuva, joka vain rahastaa tähtikasvoilla, ei voi olla oikeaa taidetta. Harvoja nimiä esiin nostava kapitalistinen elokuva on taantumuksellista taidetta, joka tekee näyttelijästä sätkynuken ja elokuvasta tuotteen", kirjoitetaan pohjoiskorealaisessa elokuvaoppaassa, jonka nimi on suomeksi Elokuvataiteesta.

Yli 300-sivuinen teos on yksi yksityiskohtaisimmista elokuvanteon aapisista maailmassa. Sen on kirjoittanut maan johtaja Kim Jong-il itse.

Opaskirja syntyi kahdessa osassa. Kirjallisuutta ja elokuvaa käsittelevä osa valmistui 1973, varsinaiset ohjeet taiteentekoon julkaistiin 1987.

Kommunistista elokuvan teon opasta myydään yhä maassa, vaikka elokuvateollisuus ei olekaan täysissä voimissaan Kim Jong-ilin kuoltua. Vallankahvassa on nyt hänen poikansa Kim Jong-un.

Ohjekirjassa puututaan lähes kaikkiin elokuvanteon osa-alueisiin. Keskeistä on, että Pohjois-Korean elokuvan pitää palvella vallankumouksen lisäksi myös korealaista identiteettiä. Yksityiskohtaisiin ohjeisiin kuuluvat muun muassa seuraavat ohjenuorat:

Juonen pitää olla selvä, ja se pitää ilmaista vakuuttavasti.

Elokuvan pitää alkaa pienesti ja päättyä isosti.

Sankarin pitää aina olla keskipisteessä, kooten muut henkilöhahmot yhteen ja vieden heitä eteenpäin.

Hyvännäköiset nuoret näyttelijät usein kiinnittävät yleisön huomion – mutta jos hyvännäköisellä näyttelijällä ei ole substanssia, yleisö hylkää hänet.

Jos elokuvasta puuttuu musiikki ja ääni, elokuvasta puuttuu elämä.

Apulaisohjaaja on vapautettava kapitalistisen elokuvan ikeestä ja nähtävä luovana tekijänä: hänen tehtävänään ei ole kantaa näyttelijöiden vaatteita.

Kim Jong-ilin elokuvaoppaassa siteerataan vain yhtä toista ajattelijaa, Kim Il-Sungia eli kirjoittajan isää.

Hyvän elokuvan esimerkkinä kirjassa käytetään Sea of Bloodia, pohjoiskorealaista väkivaltaoopperaa, jossa korealaiset taistelevat japanilaista miehittäjää vastaan. Kim Jong-iliä itseään on pidetty sen tekijänä.

Ohjekirjassa puututaan pikkutarkasti myös meikkaajan ja puvustajan työhön:

"Jotkut meikkaavat maanomistajan kasvot hyvin sievästi, jolloin on mahdoton saada selvää käsitystä riistävän luokan taantumuksellisuudesta ja epäinhimillisestä luonteesta", Kim Jong-il varoittaa.

Puvustuksen puolella hän korostaa korealaista osaamista: "Länsimaiset puvut ommellaan Koreassa eri tavalla kuin lännessä. Sama koskee salkkuja."

Lavastaja taas saa ohjeet siitä, miten työläisten, maanomistajien ja kapitalistien talot eivät voi olla samanlaisia.

"Lavastus, joka ei täysin heijasta henkilön luonnetta, olosuhteita tai elämäntilannetta, ei ole todellisen elämän kuva", kuuluu Kim Jong-ilin ohje.

Tärkeimpään rooliin ohjekirjan mukaan nousee elokuvissa musiikki.

"Jos kansan halutaan nauttivan elokuvasta, siinä pitää olla syvällinen aihe, runsas toteutus sekä hyvää musiikkia ja laulua", Kim Jong-il kirjoittaa.

Musiikki on tärkeää, koska se liittyy työhön, työläisiin ja talonpoikiin.

"Musiikki, ja myös tanssi, ovat taiteista tiukimmin kiinni elämässä, koska ne ovat syntyneet työn ääressä."

On suuri kiusaus kuvitella Kim Jong-il kirjoittamassa näitä mietteitä ylös. Ehkä hän istui työhuoneessaan, ehkä elokuvateatterissa, ja ehkä hän pyöritti kädessään drinkkilasia ja kuunteli musiikkia. Ehkä.

Jos hän edes on kirjaa kirjoittanut.

Voi olla, että The Interview'n Dan Sterlingin vetämä käsikirjoittajaryhmä on tutkinut Kimin elokuvaopasta. Sillä juuri musiikilla Pohjois-Korea pehmitetään Hollywood-komedian avainkohtauksessa.

Amerikkalaistoimittajien suora tv-lähetys on silloin käynnissä, tähtihaastateltavana Kim Jong-un.

Sitä ennen Kim ja narsistinen tv-tähti ovat jo ystävystyneet. Heitä yhdistää isätrauma. He ovat suurten isien pieniä poikia. Teemaan käsikirjoittajat tietenkin iskevät.

Kim Jong-un murtuu, kun tv-juontaja hyräilee hänelle Katy Perryn Fireworkia, laulua, jossa hylätystä muovikassista tulee taivaankannella kiitävä komea raketti. Se on alku vallankumoukselle, joka on tehty kameran ja musiikin voimalla.

Pohjois-Korean omilla aseilla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat