Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkitalossa kuullaan tänään aiemmin esittämätöntä Sibeliusta

Juhlakonsertissa kuullaan myös nykyteoksia, joissa pohditaan tyttöjä ja kuolemaa

Kulttuuri
 
Jean Sibelius: Ej med klagan
Jean Sibelius: Ej med klagan
Pasi Hyökki johtaa Ylioppilaskunnan Laulajien harjoituksia Sibelius-juhlakonserttia varten.

"Älkää ottako nuotteja", sanoo kuoronjohtaja Pasi Hyökki. Ylioppilaskunnan laulajat on aloittamassa harjoituksia Jean Sibeliuksen mieskuoroklassikolla Sortunut ääni.

"Vain kolmessa Sibeliuksessa saa käyttää nuotteja: Terve kuu, Suomenmaa ja Ej med klagan", Hyökki jatkaa.

Säveltäjän mieskuoroteokset ovat tuttua musiikkia YL:lle, joka on kantaesittänyt niitä 1800-luvun lopulta alkaen. Siksi Hyökille on kunnia-asia, että myös nykylaulajat osaavat Sibeliuksensa ulkoa.

Mainitut kolme laulua ovat kuitenkin poikkeuksia. Niitä laulaessaan YL on taas tutussa puuhassa: kantaesittämässä Sibeliusta.

Mitään suuren mittakaavan kantaesitettävää ei Sibeliukseltakaan enää löydy. Nämä ovat pieniä lauluja.

Terve kuu esitetään nyt alkuperäisversiona, joka on hieman pidempi kuin laulun vakiintunut lopullinen versio. Suomenmaata ei ole tätä ennen esitetty, koska Sibelius käyttikin sen melodian lopulta Sandels-kantaatissa. Ej med klagan kantaesitettiin sekakuoroversiona Albert Edelfeltin hautajaisissa vuonna 1905. Nyt kuultava alkuperäinen mieskuoroversio sai odottaa kantaesitystään vuoteen 2008.

Olli Kortekangas: Höstlig skärgård
Olli Kortekangas: Höstlig skärgård
Pasi Hyökki johtaa Ylioppilaskunnan Laulajien harjoituksia Sibelius-juhlakonserttia varten.

YL kantaesittää Sibeliuksen laulut tänään lauantaina juhlakonsertissaan, joka järjestetään 150 vuotta sitten syntyneen säveltäjän juhlavuoden kunniaksi.

Sibelius-kantaesitykset ovat kuitenkin vasta alkua. Niiden lisäksi YL kantaesittää samassa konsertissa laajat teokset peräti viideltä nykysäveltäjältä.

Se on ankara ponnistus, ja vielä alkuviikon harjoituksissa uusien teoksien tulkinnat vaativat paljon viilaamista.

"Johtajana olisin tietenkin kovin onnellinen, jos enää tässä vaiheessa ei tarvitsisi tehdä näin paljon", Pasi Hyökki sanoo.

"Mutta harrastajaporukan harjoituksissa on tällaista. Tekeminen tiivistyy vasta sitten kun konsertti lähestyy ja laulajat tajuavat, että kohta pitää seistä lavalla."

Juuso Vanonen: Runo
Juuso Vanonen: Runo
Pasi Hyökki johtaa Ylioppilaskunnan Laulajien harjoituksia Sibelius-juhlakonserttia varten.

Uusien teosten tilaamisesta ja esittämisestä on tullut YL:n juhlakonserttien tunnusmerkki. Kaksi vuotta sitten kuoron 130-vuotisjuhlakonsertissa oli kolme kantaesitystä, 125-vuotisjuhlia vietettiin viikon ajan kolmella kantaesityksellä ja juhlakirjalla. 120-vuotisjuhlissa oli kuusi kantaesitystä.

"Mukavaahan se olisi laulaa aina vanhoja ja tuttuja lauluja, mutta kyllä meidän pitää kokeilla tyylillisesti ja tuottaa uutta suomalaista mieskuoromusiikkia", Pasi Hyökki toteaa.

"Tietenkin jos voisi keskittyä kerrallaan vaikka vain yhteen kantaesitykseen, paniikki ei olisi näin käsinkosketeltava."

YL:ltä tilauksen saaneet säveltäjät ovat käyttäneet tilaisuuden hyväkseen ja kirjoittaneet vaativia ja laajoja mieskuorosävellyksiä. Olli Kortekankaan Höstlig skärgård perustuu äskettäin kuolleen nobelistin Tomas Tranströmerin tekstiin ja vyöryttää paksuja sointikulkuja laulajien päänmenoksi. Juuso Vanosen Runo perustuu Kalevalaan eikä sekään vaikuta helpolta. Teosta säveltäessään Vanonen mietti Kalevalan 40. runon naiskuvausta.

Einojuhani Rautavaara kertoo uudesta sävellyksestään huhtikuussa 2015
Einojuhani Rautavaara kertoo uudesta sävellyksestään huhtikuussa 2015
Huhtikuussa 2015: Ylioppilaskunnan laulajat kantaesittää Einojuhani Rautavaaran teoksen Hommage vanhalle säveltäjälle. Helsingin Sanomien haastattelussa Rautavaara kertoo sävellyksensä taustoista ja teemoista. Toimittaja: Samuli Tiikkaja, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Jouni Kaipaisen Tyttöjä ja kuolemaa viittaa nimellään Schubertiin, mutta ei musiikillaan. "Se nimi oli suorastaan pakko käyttää, sillä tekstit viittaavat liian varhain kuolleiden teinityttöjen kohtaloon", Kaipainen kertoo.

Itse musiikissa taas on pieni viittaus Sibeliukseen, kuten sävellystilauksessa pyydettiin. Tilauksessa myös määriteltiin teoksen pituudeksi 5–10 minuuttia – mutta Kaipaisen teoksesta tulikin yli 17 minuuttia pitkä.

Kuolemaan liittyy myös Mikko Sidoroffin kolmiosainen Aurinkolaulu, jonka keskimmäisessä osassa teksti ja musiikki kuitenkin kuvaavat toivoa ja valoa.

Lopuksi kuullaan vielä Hommage vanhalle säveltäjälle. Se on Einojuhani Rautavaaran teoksen nimi, ja sekin käsittelee kuolemaa.

"Rautavaara antoi meille armoa ja kirjoitti vähän lyhyemmän kappaleen kuin kaikki muut", Pasi Hyökki kiittää.

Kaisa Rautaheimo HS
Ylioppilaskunnan laulajat harjoitteli lauantain juhlakonsertin ohjelmistoa alkuviikosta.
Ylioppilaskunnan laulajat harjoitteli lauantain juhlakonsertin ohjelmistoa alkuviikosta.

Ylioppilaskunnan Laulajat Musiikkitalossa tänään kello 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat