Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mauri Kunnaksen tyttäret tekevät lapsille huumoria, joka on villimpää kuin isä-Maurin kirjoissa

Noora ja Jenna Kunnaksen Kaheli sakki on täynnä vielä villimpää huumoria kuin Mauri-isän ikisuositut lastenkirjat

Kulttuuri
 
Kaheli sakki -lastenkirjan väki saa oudon puhelun
Kaheli sakki -lastenkirjan väki saa oudon puhelun
Voi sanoa, että Noora ja Jenna Kunnaksella on lastenkulttuuri verissä. Ovathan tuoreen Kaheli sakki ja kauhujen kaappi -kirjan kirjoittaja ja kuvittaja Koiramäki-hahmoistaan tunnetun Mauri Kunnaksen tyttäriä. Omasta kirjastaan he kertovat nukkeanimaation keinoin. Toimittaja: Suvi Ahola HS, kuvaus: Rio Gandara HS.

1980-luvulla, kun Jenna ja Noora Kunnas olivat pikkutyttöjä, he eivät tienneetkään, että on muita ammatteja kuin opettaja ja lastenkirjailija. Äiti- Tarja opetti peruskoulussa ja isä- Mauri kuvitti ja kirjoitti lastenkirjoja kotona.

Kouluikäisinä he alkoivat puolestaan ihmetellä sitä, miksei isä poistunut aamulla mihinkään, vaan luuhasi koko päivän espoolaisen omakotitalon pohjakerroksessa. Ja miksi kirjoittamista tuntui aina edeltävän pitkä miettimisjakso, joka näytti nukkumiselta?

Kun työ sitten pääsi käyntiin, isä piirsi päivän, kömpi illalla työhuoneestaan ja tuli muun perheen kanssa katsomaan televisiota.

Nyt Jenna (s. 1983) ja Noora (s. 1987) ymmärtävät jo hyvin tällaista työrytmiä, sillä ikisuositun lastenkirjailijan Mauri Kunnaksen tyttäret ovat tehneet omankin lastenkirjaesikoisensa.

Nooran kirjoittama ja Jennan kuvittama Kaheli sakki ja kauhujen kaappi ilmestyy ensi viikolla.

Kirjan idea on pitkälti perua tyttöjen omasta lapsuudesta.

"Leikimme paljon valtavalla nukkekodilla, jonka isoisä nikkaroi 1950-luvulla äidilleni ja hänen sisarelleen", Noora kertoo. "Ajattelin aina, että siinä olisi niin siistiä asua."

Rio Gandara HS
Vaikka Noora (vas.) ja Jenna Kunnas ovat sisaruksina läheisiä, Nooran kirjoittama ja Jennan kuvittama lastenkirja oli heidän ensimmäinen varsinainen yhteistyönsä. Nyt Kaheli sakki ja kauhujen kaappi saa myös jatkoa.
Vaikka Noora (vas.) ja Jenna Kunnas ovat sisaruksina läheisiä, Nooran kirjoittama ja Jennan kuvittama lastenkirja oli heidän ensimmäinen varsinainen yhteistyönsä. Nyt Kaheli sakki ja kauhujen kaappi saa myös jatkoa.

Kirjassa talon asukkaina on kirjava kokoelma elollistettuja leluja – sotilasnukke, kaksi koiraa, norsu, hiiri ja possukaksikko. He elävät karhumuorin emännöimässä majatalo Perätuulessa, joka on kuitenkin myös nukkekoti lastenhuoneen nurkassa.

Sen todellinen esikuva, jota Jenna ja Noora Kunnas esittelevät, onkin kunnioitusta herättävä laitos, enemmän näyttämö kuin nukkekoti.

Sisältä kurkistelee joukko pieniä eläimiä, suoraan kuin Kahelin sakin sivuilta.

Myös niissä on paljon Kunnasten omaa taustaa ja sukulaisia.

"Nojatuoliinsa linnoittautuvassa Heikki-koirassa on piirteitä kummisedästä, joka oli lapsen silmin vähän äkäinen, pelottavakin", Jenna muistelee.

"Majurin esikuvana taas olivat sekä mummumme että ikivanha Steiff-teddykarhu, joka oli isoisällä automaskottina. Bertta-karhussakin on paljon isoäitiä."

Perinteisiä nukkeleikkejä tämä kaheli sakki ei kirjassa kuitenkaan leiki.

Niihin teos on liian villi yhdistelmä seikkailua, nonsense-runoja ja pieruhuumoria. Tarina alkaa maailmanlopun odotuksella ja jatkuu pelastusoperaatiossa, jossa majatalo Perätuulesta pudonnutta Hugo-hiirtä haetaan lastenhuoneen toiselta reunalta, pelottavan hirviön kynsistä.

"Mekin leikimme aina seikkailemista ja salapoliiseja", Noora sanoo. "Piti olla jännitystä. Näyteltiin, leikittiin kauppaa, tehtiin majoja."

"Ja MINÄ rakensin ne kaupat ja majat", lisää Jenna. "Olen aina tehnyt käsilläni jotain."

Hänestä tulikin graafinen suunnittelija. Nyt suuren osan ajasta vie puolitoistavuotias tytär, mutta muuten Jenna kuvittaa lehtiä ja kirjoja. Lastenkirjakuvituksista Kaheli sakki ja kauhujen kaappi on ensimmäinen.

Noora taas on valmistunut Turun taideakatemian elokuvalinjalta ja tehnyt sen jälkeen erilaisia töitä tv-yhtiöissä, muun muassa tosi-tv-ohjelmien tuotannoissa.

Leuhka hiirirunoilija Hugo von Husmus lausuu.– Jenna Kunnaksen kuvitusta.
Leuhka hiirirunoilija Hugo von Husmus lausuu.
– Jenna Kunnaksen kuvitusta.

Tärkeintä on kuitenkin aina ollut kirjoittaminen. "Sitä haluan tehdä, jos elämä vain suo", Noora huokaa.

"Jo pienenä rakastin riimirunoja ja opiskeluaikanakin kirjoittelin niitä kavereistani. Siksi halusin runoja mukaan myös Kaheliin sakkiin. Elokuvakoulussa taas harjoiteltiin tv-sarjojen käsikirjoittamista, ja minulle läheisimpiä ovat amerikkalaistyyliset tilannekomediat, joissa on keskipisteessä jokin ryhmä, oli se sitten perhe tai joukko vanhuksia."

Niin kuin Kaheli sakki?

"Kyllä käsikirjoittamisen opiskelu siinä varmaan näkyy. Ja se, että dialogin kirjoittaminen on minulle kaikkein rakkainta."

Lastenkirjaan Noora Kunnas päätyi kuitenkin siksi, että on "niin lapsellinen". Ja koska lapset ovat hänestä aliarvostettu yleisöryhmä.

"Halusin tehdä jotain hauskaa nimenomaan lapsille, ja kun mietin, mikä heitä huvittaisi, ajattelin tietysti itseäni. Ajattelin, mikä minusta itsestäni olisi hauskaa."

Artikkeliin liittyvät

"Toisaalta minusta ei tarvitse kaivella sisäistä lasta esille. Olen varmaan jotenkin jämähtänyt siihen. Luen koko ajan edelleen lastenkirjoja kuten Enid Blytonin Salaisuus- ja Viisikko-sarjoja ja Roald Dahlin lastenkirjoja."

Nyt hän saa ilokseen myös kirjoittaa niitä, sillä Otava-kustantamon kanssa on sovittu jatkosta Kahelille sakille. Seuraava osa on jo tekeillä, toiveissa kokonainen sarja.

Tässä vaiheessa sisarukset leikkaavat itselleen taas paloja suklaamuffinista ja alkavat pohtia, keihin Enid Blytonin hahmoihin he pieninä samastuivat – ja samastuvat edelleen.

Jenna halusi olla Seikkailu-sarjan Dinah, mutta Noora mieluummin papukaija tai Viisikoiden Tim-koira.

Kirjan teko tuntuu sujuneen samalla mallilla. Sisarukset ovat aina tehneet paljon asioita yhdessä, ja nytkin yksi jatkaa lausetta siitä, mihin toinen sen jätti.

He myös työskentelevät samassa vanhassa kerrostalohuoneistossa. Heidän lisäkseen työtilaa jakavat serkku Laura Kunnas, joka on vaate- ja tekstiilisuunnittelija, sisustusarkkitehti Pinja Drufva sekä tekstiilisuunnittelija Anna Pyyluoma.

Vaikka Nooran ja Jennan työpöydät ovat eri huoneissa, keskustelu jatkuu usein katkeamatta seinän läpikin.

"Meillä on myös tuntikausien tekstiviestiketjuja", Jenna sanoo. "Aikaa kuluu, kun käsittelemme elämää ja sen tapahtumia ja mietimme ratkaisuvaihtoehtoja."

JennastaKahelin sakin tunnistaa Nooran kirjoittamaksi siitä, että se on niin "sekavaa ja vinksahtanutta".

"Näin meidän ajattelumme ja assosiaatiomme kulkevat, myös esimerkiksi muotiblogissa, jota pitävät muka tyttäreni ja Nooran kissa. Tytär enimmäkseen poseeraa muotikuvissa, kissa taas on kova kirjoittamaan ja julkaisi juuri kevään trendiennustukset. Niiden mukaan kurahousut on uusi musta."

Mitä muuta "sekava ja vinksahtanut" voi tarkoittaa?

Kahelissa sakissa esimerkiksi äkillisiä takaumia, kreisiä tilannekomiikkaa ja monimielisiä sanaleikkejä.

"Katselimme koko lapsuutemme äidin ja isän kanssa brittiläisiä huumorisarjoja televisiosta. Ehkä sieltäkin on jotain omaksuttu", Noora pohtii.

Kahelius voi tarkoittaa myös pieruja – sillä niitäkin uudessa kirjassa riittää.

Kriitikko Kaisa Neimala kummasteli vastikään Parnasso-kirjallisuuslehdessä, miksi osa suomalaista lastenkirjallisuutta näyttää jääneen haju- ja eritevyöryn alle.

Niin paljon niissä keksitään hupia piereskelystä, räästä, pissasta ja kakasta.

"Ehkä kirjailija näkee vitsikkyyden vaivan ilahduttaakseen mahdollista lapselleen ääneen lukevaa vanhempaa?" Neimala mietti.

Noora Kunnas sanoo kuitenkin kirjoittaneensa Kahelin sakin paukkuja päästelevän Bertta-karhun nimenomaan lapsille.

"Pierut naurattavat aina", hän sanoo ja kertoo varmemmaksi vakuudeksi kadulla aikoinaan näkemästään pikkupojasta.

"Noin nelivuotias poika käveli äitinsä kanssa, hoki: Ripuli ripuli ripuli ja nauroi sitten tikahtuakseen. Ajattelin heti, että tuossa on kirjani kohdeyleisö."

Majatalo Perätuulen emäntä on paukutteleva Bertta-karhu.
Majatalo Perätuulen emäntä on paukutteleva Bertta-karhu.

Kun Jenna Kunnas valitsi tulevaisuuden uraa, piirtäminen ei ollut ensimmäinen vaihtoehto. Se oli hänestä kodin peruina ihan liian tuttua, jopa tylsää.

"Opiskelin ensin koru- ja hopeamuotoilua ja tila- ja kalustesuunnittelua, mutta sitten annoin itselleni luvan tehdä sitä, mistä eniten pidin."

Hän pyrki ja pääsi taideteolliseen korkeakouluun ja on nyt kuvittaja niin kuin isänsäkin.

Noorakin pitää kodin vaikutusta selvänä: "Kotona luettiin aina, ja lastenkirjallisuus ja kuvittaminen olivat normaalia työtä ja elämää."

Niin oli myös kirjaan pääsy: Noora seikkailee isänsä Joulupukissa ja noitarummussa, Jennan piirustus taas roikkuu seinällä Joulupukin 12 lahjassa.

"Enemmän isä kuitenkin piirsi perheemme kissaa Killeä", tytöt vakuuttavat, taas melkein yhteen ääneen.

 

Noora Kunnas: Kaheli sakki ja kauhujen kaappi. Kuvitus Jenna Kunnas. Otava. 112 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat