Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikä näkyy Kuningas Learissa – mutta musiikki on vankkaa Sallista

Kulttuuri
 
Arvio: dvd
Aulis Sallinen: King Lear. Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro, joht. Okko Kamu. Ohjaus Kari Heiskanen, lavastus ja puvustus Markku Hakuri. Rooleissa mm. Matti Salminen, Lilli Paasikivi, Taina Piira, Satu Vihavainen, Petri Lindroos, Kai Pitkänen, Jorma Hynninen, Aki Alamikkotervo, Sauli Tiilikainen, Jorma Silvasti ja Hannu Forsberg. Ondine.

Aulis Sallisen 80-vuotispäivän kunniaksi Ondine julkaisi tämän tuoreimman oopperan, vuosina 1998–99 sävelletyn Kuningas Learin. Kantaesityksensä se sai vuonna 2000 ja osoittautui niin suosituksi, että se pysyi ohjelmistossa kahtena seuraavanakin vuonna, yhteensä 20 esityksen verran.

Ondine-levy-yhtiön nyt julkaisema dvd-levy on nauhoitettu elokuussa 2002 pidetystä esityksestä. Aiemmin samana vuonna kolme suurta suomalaista säätiötä aloitti komean rahoitushankkeen oopperoiden levyttämiseksi. Sitä samaa rahoitusta tämänkin levyn tekemiseen on saatu.

Oopperan levyttäminen on kuitenkin kallista, ja erityisen kallista se oli Suomen kansallisoopperassa, jonka muusikoilla ei pitkään aikaan ollut voimassa tallennesopimusta.

Vuoden 2013 lopussa tallennesopimus solmittiin, ja levy-yhtiön holveissa lojunut videomateriaali saatiin tuotantoon.

Levyn julkaiseminen kesti siis peräti 13 vuotta. Ihanteellista olisi ollut pistää levy julki niin pian kuin mahdollista. Silloin se olisi näyttänyt tuoreemmalta.

Ikä näkyy yllättävän paljon jo äänitteen teknisessä laadussa. Nykyisellä blu-ray-aikakaudella Kuningas Learin hämärä ja rakeinen dvd-laatu näyttää vanhanaikaiselta ja ääniraitakin on tarjolla vain stereona.

Levyssä on paljon hyvääkin.

Sillä on vankkaa dokumenttiarvoa, puhumattakaan kulttuurisesta ja kulttuurihistoriallisesta arvosta. Kuningas Lear on vankka lenkki Sallisen oopperoiden korkeatasoisessa sarjassa.

Solisteina on koko joukko suomalaisen oopperataiteen merkittävimpiä nykylaulajia. Vuosituhannen alussa monen ääni oli parhaassa terässään.

Kauneimmat osuudet Sallinen on kirjoittanut Jorma Hynnisen esittämälle Gloucesterille, ja Matti Salminen on juuri oikea basso esittämään nimiroolia. Kuningas Learia kuuntelee mielellään sekä musiikin että tulkintojen puolesta.

Kari Heiskasen ohjaus etenee turhia kikkailematta ja sujuvasti, mutta Markku Hakurin lavastus ja puvustus eivät ole kestäneet aikaa. Lavastus on autio ja viitteellinen. Persoonatonta bisnespuku- ja trenssitakkipuvustusta on maustettu fantasianomaisilla yksityiskohdilla, mutta kokonaisuus näyttää varsinkin lähikuvissa heikkolaatuiselta ja halvalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat