Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halusi uudeksi Disneyksi, päätyi kirjailijaksi

Uusi elämäkerta kuvaa, kuinka Pulitzer-palkittu John Updike käänsi oman elämänsä kirjallisuudeksi

Kulttuuri
 
Stan Grossfeld Getty Images
John Updike Harvadin yliopiston kirjatalolla huhtikuussa 1968. Kirjailija peittää kädellään kuvan, jota Time käytti kansikuvana hänestä tehdysssä kirjoituksessa pari viikkoa myöhemmin.
John Updike Harvadin yliopiston kirjatalolla huhtikuussa 1968. Kirjailija peittää kädellään kuvan, jota Time käytti kansikuvana hänestä tehdysssä kirjoituksessa pari viikkoa myöhemmin. Kuva: Stan Grossfeld Getty Images
Kirjat
Adam Begley: Updike.
HarperCollins. New York 2014. 558 s.

Hän halusi uudeksi Walt Disneyksi, mutta päätyi lopulta oman sukupolvensa puhutuimmaksi kirjailijaksi, jota julkisuus ei edes kohdellut kovin kaltoin.

Hän on kautta aikain kolmas niistä yhdysvaltalaisista kirjailijoista, jotka ovat saaneet Pulitzerin kirjallisuuspalkinnon kahdesti. Samaan ovat pystyneet hänen lisäkseen vain William Faulkner ja Booth Tarkington. Ei niinkään huono kohtalo.

Vielä 1950-luvun alussa hän teki kasapäin pilapiirroksia Harvardin yliopiston opiskelijoiden satiiriseen The Lampoon -lehteen. Hän kirjoitti lehteen myös useita sanaleikeille ja riimeille rakentuneita humoristisia runoja ja haaveili pääsevänsä töihin lapsesta saakka ihailemaansa The New Yorker -lehteen. Hauska veikko, siis. Kyllä.

Ura koko kansakuntaa naurattavana pilapiirtäjänä tyssäsi viimeistään siinä vaiheessa, kun The New Yorker palkkasi juuri yliopistosta valmistuneen nuoren vakituiseksi toimittajaksi, joka toimitti The Talk of the Town -sivustoa ja kirjoitti lehteen novelleja.

Tämä käy ilmi John Updiken (1932–2009) uudesta elämäkerrasta, jonka moni ulkomainen kriitikko nosti suosikkilistallaan parhaaksi viime vuonna julkaistuksi elämäkerraksi. Kirjan on kirjoittanut The New York Observerin entinen toimittaja Adam Begley.

Elämäkerran lähtökohta on ollut haastava ja jopa epäkiitollinen. Monilla on ollut sellainen käsitys, että Pennsylvanian uneliaat pikkukaupungit maailmankirjallisuuteen tuonut John Updike ei ollut mikään kirjallisuuden paha poika. Kaikkea muuta.

John Updikesta ei millään saa Norman Maileria, Ken Keseyta tai William Burroughsia. Siitä huolimatta Adam Begley onnistuu murtamaan syvään juurtunutta mielikuvaa sisäsiististä, joskin sarkastisesta kirjailijasta. Suurin ansio piilee muutamissa paljastavissa yksityiskohdissa, jotka eivät ole aiemmin olleet julkisessa jaossa.

Harva esimerkiksi tietää, että John Updiken äiti Linda Hoyer Updike oli myös vahvasti omaelämäkerrallisia kirjoja kirjoittanut kirjailija, joka ei tosin saanut teoksiaan julkaistuksi John Updiken vielä asuessa kotona. Äidin ensimmäinen kertomuskokoelma ilmestyi vasta 1971, toinen postuumisti kahdeksantoista vuotta myöhemmin – muutamia kertomuksia toki julkaistiin lehdissä jo aiemmin. Lapsena John Updikella oli tapana kirjoittaa äitinsä Remington-matkakirjoituskoneella.

Samoin Adam Begley valaisee aiempaa tarkemmin John Updiken poikkeuksellisen nopeaa kiinnittämistä The New Yorkerin palkkalistoille. Lehden kaunokirjallisista teksteistä vastannut William Maxwell tarjosi John Updikelle vakituista pestiä lehdessä heti, kun nuori lupaus oli valmistunut Harvardista. Hän luotti Updiken kykyihin niin paljon, että oli valmis lykkäämään palkkaamista siihen asti, kun kultapoika ja hänen vaimonsa Mary palaisivat Englannista, jossa he opiskelivat piirtämistä Ruskinin taidekoulussa Oxfordissa.

Harva 22-vuotias aloitteleva kirjailija saa osakseen moista ylenpalttista kohtelua.

Yllättävää myös on, että työskenneltyään vain kaksi vuotta kuukausipalkalla The New Yorkerin toimituksessa John Updike halusi jättää lehden ja New Yorkin, jota piti itselleen liian kiihkeärytmisenä ja trenditietoisena. Hän halusi soolouralle.

Rohkea ratkaisu. New York oli 1950-luvulla Yhdysvalloissa se paikka, jossa kaikki tapahtui. The New Yorker oli taas se lehti, joka kanavoi tuon muutoksen ja murroksen. John Updike oli taas se kirjailija, joka antoi The New Yorkerille äänen.

Oma uraansa tarkasti suunnitellut John Updike ei tietenkään pannut välejä poikki The New Yorkeriin. Vuosikymmenten saatossa hän kirjoitti lehteen 146 novellia. Toisen profiilikirjailijan J.D.Salingerin saldo jäi kolmeentoista novelliin.

"Jos John Updike ei jonakin päivänä saa Nobelin kirjallisuuspalkintoa, syy ei ole hänen vaan Ruotsin akatemian", totesi William Maxwell jo 1958 puoltaessaan kirjailijan apurahahakemusta Guggenheim-säätiölle.

Lähtöpaineita The New Yorkerista lisäsi myös se, että John Updike katsoi itsekin joutuneensa tulilinjalle, kun kriitikko Maxwell Geismar arvioi The New York Timesissa John Cheeverin esikoisromaanin Wapshotien tarina (1968) ja totesi kirjailijan kuuluvan The New Yorkerin helposti tunnistettavaan koulukuntaan. Se tuntui ahdistavalta leimalta, jota Updike ei halunnut liitettävän itseensä.

Hän halusi aloittaa uransa kirjailijana puhtaalta pöydältä eikä jonakin John Cheeverin kopiona. Ankkuriksi hän tarvitsi jonkin samanlaisen pikkukaupungin kuin lapsuusajan Shillington Pennsylvaniassa.

Sellainen löytyi. John Updike, Mary ja perheen kaksi pientä lasta muuttivat kuhisevasta New Yorkista rauhalliseen ja poroporvarilliseen Ipswichiin Massachusettsissa huhtikuussa 1957. Turistien suosimassa idyllisessä rannikkokaupungissa oli huomattavan paljon rakennuksia 1700-luvulta. "Jos Shillington antoi minulle elämän, Ipswichissa minusta tuli oman elämäni sankari", John Updike on todennut.

Updiken kirjalliselle näyttämölle nostamat ihmiset olivat leimallisesti valkoisia protestantteja, joissa virtasi brittiveri – ainakin näin he itse uskoivat.

Kaksi ensimmäistä kirjaa ovat kytköksissä toisiinsa siinä mielessä, että John Updike teki lopullisen kustannussopimuksen esikoisromaanistaan The Poorhouse Fair samana päivänä 1958, jolloin hänen ensimmäinen runokokoelmansa The Carpentered Hen Other Tame Creatures julkaistiin.

Nämä kirjat eivät vielä esitelleet John Updikea siinä kuosissa, jossa hänet varsinaisesti opittiin tuntemaan. Hän ei vielä ravistellut päällisin puolin moitteettomien itärannikon esikaupunkien hataria kulisseja eikä riisunut salailun vaatepartta seksuaaliselta teerenpeliltä.

John Updike käytti omasta kohortistaan hivenen vinoillen nimitystä cooler generation. Siihen kuuluivat ne onnekkaat, jotka eivät olleet kokeneet suurta lamaa ja olivat olleet liian nuoria lähetettäväksi toiseen maailmansotaan. Tämä sukupolvi otti täyden hyödyn myös e-pillereistä. Syrjähyppyjen ehkäisijäksi pilleristä ei ollut, päinvastoin.

Lähes kaikilla John Updiken kirjoilla ja novelleilla on selkeä maantieteellinen miljöönsä. Kirjailijan syntymäkaupunki, taantuva teollisuuskaupunki Reading, saa fiktiivisen nimen Alton – tai Brewer. Plowville taas esittäytyy Firetownina ja Shillington Olingerina. Ipswich esiintyy nimellä Tarbox kohutussa menestysromaanissa Parit (Couples, 1968). Adam Begley korostaa, että niistä kasvaa John Updiken kuvaaman Amerikan sydän.

Muutto Ipswichiin merkitsi murrosta sekä kirjailijan tuotannossa että hänen omassa elämässään. Hän tarkasteli syrjähyppyjen, salarakkaiden, parin vaihtojen ja libidon tekemien tepposten merkitystä esikaupungin asukkaiden patoutuneissa ihmissuhteissa.

Samaa seksuaalista seikkailua John Updike kävi omassa elämässään. Ensimmäinen pitempää jatkunut rinnakkaissuhde hänellä oli naapurustossa asuvan Joycy Harringtonin kanssa.

Jo Jänis-sarjan ensimmäinen romaani Juokse, Jänis (Rabbit, Run, 1960) hätkähdytti seksuaalisella suorasukaisuudellaan. Legendaarinen kustantaja Alfred Knopf totesi käsikirjoitusvaiheessa Jonh Updikelle, että "tämä säädyttömyys vie meidät molemmat linnaan." Kirjailija suostui tekemään tekstiin joitakin korjauksia ja siivoamaan törkeyksiä.

Himon, halun, haureuden ja vaihtuvien suhteiden korkea veisu Parit räjäytti lopullisesti potin. Sen jälkeen hän ei enää päässyt eroon maineestaan miehenä, jonka mielessä oli aina se. Nuoremman polven amerikkalaiskirjailijan David Foster Wallacen (1962–2008) mielestä koko mies oli peniksen muodon ottanut referenssisanakirja.

John Updike "teki esikaupunkien seksihurjastelusta maailmankuulun ilmiön, mutta hän ei suinkaan keksinyt sitä", muistuttaa Adam Begley.

Kustannustoimittaja Judith Jones vitsaili, että syrjähyppyjä kuvaavan kokoelman Museums and Women (1972) lievetekstiin voisi laitaa lauseen: Wonderful contes from a veteran conte-chaser, kokeneen tarinan jahtaajan loistavia tarinoita. Ranskankielinen tarinaa merkitsevä conte ääntyy samoin kuin naisen haaroväliä tarkoittava cunt.

John Updiken ensimmäinen avioliitto Mary E. Penningtonin kanssa kesti vaikeuksista huolimatta aina vuoteen 1974. Toinen avioliitto kesti 32 vuotta. Paikkakuntakin oli vaihtunut Massachusettsin Beverly Farmsiksi, joka tunnetaan rikkaiden newyorkilaisten ja bostonilaisten lomaparatiisina.

Hän korkkasi merenrantakaupungin hittielokuvaksikin muokatulla romaanilla Noidat (The Witches of Eastwick, 1984). Se ei merkinnyt vanhasta luopumista. Romaani sijoittuu kuvitteelliseen Eastwickiin Rhode Islandilla, mutta varsinaiseksi miljööksi paljastuu tuttu Ipswich.

Uuteen elämänvaiheeseen ruumiillistui kuin sattumalta vanhojen parisuhteiden kierrätys. Kirjailijan toisen vaimon Martha Ruggles Bernhardin entinen mies meni avioeron jälkeen naimisiin John Updiken vanhan heilan Joyce Harringtonin kanssa.

Entä John Updiken alter egot, kirjalliset sijaisnäyttelijät? Jänis-sarjan Harry Angstrom osoittaa, millaiseksi kirjailija itse olisi voinut muuttua, jos hän ei olisi muuttanut pois Pennsylvaniasta. Bech-trilogian (1970–1998) juutalainen antisankari Henry Bech taas paljastaa, millaiseksi kirjailija olisi voinut tulla, mikäli olisi jäänyt New Yorkiin.

Entä yhteys Suomeen? Ipswichin asunnossa oli 1960-luvulla Marimekon verhot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat