Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. A. Hollon käännöspalkinto meni "Kiinan Väinämöisen" avaajalle Jyrki Kalliolle

Jyrki Kallion suomennos Mestari Kongin keskusteluista vakuutti eloisalla kielellään

Kulttuuri
 
Jyrki Kallio on Kiinan kulttuurin ja kielen syövereissä kuin kotonaan
Jyrki Kallio on Kiinan kulttuurin ja kielen syövereissä kuin kotonaan
Kiinan-tuntija Jyrki Kallio on saanut arvostetun J. A. Hollon käännöspalkinnon suomentamastaan ja toimittamastaan teoksesta Mestari Kongin keskustelut, joka ilmestyi viime vuonna. Kirja pureutuu kiinalaisen kulttuurin henkiseen selkärankaan kungfutselaisuuteen, joka syntyi 2500 vuotta sitten. Videolla Kallio antaa näytteitä Mestari Kongin ajatuksista, kiinaksi ja suomeksi. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen HS.

Kiinan-tuntija  Jyrki Kallio palkittiin lauantaina arvostetulla J. A. Hollon käännöspalkinnolla suomentamastaan ja toimittamastaan teoksesta Mestari Kongin keskustelut Kungfutselaisuuden ydinolemus, joka ilmestyi viime vuonna. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Keskustelut on kungfutselaisuuden pääteos. Ulkopoliittisessa instituutissa vanhempana tutkijana työskentelevän Kallion, 50, teos on paitsi kriittinen suomennos myös kungfutselaisuutta ja sen tulkintoja laajasti taustoittava tietokirja.

Kirjassa valotetaan myös Mestari Kongin eli Kong Qiun (551–479 eaa.) merkitystä kiinalaisille. Hän on Kallion mukaan "kuin Väinämöinen meille suomalaisille – myyttinen sankari, tietäjä ja kansakunnan henkinen kantaisä".

Presidentin puolison Jenni Haukion luovuttamaa palkintoa perusteltiin sillä, että Kallion teoksessa erityisen ansiokasta on suomennoksen perustuminen klassiseen kiinaan. Käännöksessä on mukana myös vasta 1990-luvulla löytyneisiin bambuliuskoihin tallennettuja kungfutselaisuuden tekstejä.

"Kallio on tutkinut vertailevia tekstilaitoksia ja vanhimpia säilyneitä katkelmia ja pyrkii esittämään teoksen mahdollisimman alkuperäisessä muodossa", raati perustelee.

Kallion ansioksi mainittiin se, että hän on ottanut 2500 vuoden takaisen kielen eloisasti haltuunsa.

"Keskustelujen tiivis, toisteinen ja näennäisen yksinkertainen muoto edellyttää kääntäjältä vivahteiden hallintaa. Napakat, eloisat ja paikoin hauskatkin sananvalinnat ja rytmikäs kieli välittävät klassikkotekstien sisällön ja kokonaisen filosofian lukijalle tyylikkäästi", raati kehuu.

1991 perustetun J. A. Hollo -palkinnon myöntää Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto yhteistyössä Suomen tietokirjailijoiden kanssa.

Kallio kertoo, että kungfutselaisten tekstien lukeminen auttaa ymmärtämään muinaisaikojen lisäksi kiinalaista nykypäivää.

"Ne ovat kiinalaisen arvomaailman pohjaa ja perustaa, vähän samalla tavalla kuin vaikkapa Kalevala on Suomessa edelleenkin meidän ajatustemme takana – jossain kaukana, jossain syvällä", Kallio sanoo.

Keskustelut on vaikea ja monitulkintainen teos, myös kiinalaisten näkökulmasta. Sen sisällöstä ja merkityksistä on filosofoitu ja riidelty useiden keisarikuntien aikoina aina nykypäivään asti.

Kiinaa johtava kommunistinen puolue tulkitsee kungfutselaisuutta yhdellä, ja kansa toisella – tai yli miljardilla – tavalla. Yksi korostaa kuuliaisuutta ja yhteiskunnan harmoniaa, toinen kenties demokratiaa ja tasa-arvoa.

Kuten kaikista suurista klassikkoteksteistä, Mestari Kongin keskusteluista voi löytää omaa maailmankatsomusta pönkittäviä viestejä. Voiko näin monitahoisesta- ja tulkintaisesta teoksesta edes löytää ydintä?

"Kungfutselaisuuden ydin on opettaa ihminen elämään mahdollisimman hyvänä yhteiskunnan jäsenenä, yhteisymmärryksessä muiden ihmisten kanssa. Siitä on pohjimmiltaan kysymys", Kallio pelkistää.

Mitenkähän Mestari Kong olisi moisen ajatuksen sanallistanut?

Näin, Jyrki Kallion käännöksen mukaan: "Mestari sanoi: Kun minä ja kaksi muuta miestä kuljemme kolmin, voin ottaa opikseni vähintään jommastakummasta. Valitsen sen, mikä heissä on mallikelpoista, ja seuraan sitä. Sen, mikä heissä ei ole mallikelpoista, muutan itsessäni."

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton 60-vuotisjuhlassa jaettiin myös muita palkintoja. Mikael Agricola-palkinto myönnettiin Juhani Lindholmille, Kääntäjän kukkanen-palkinto Dominque Pivardille, Repla-palkinto Marsa Laineelle ja Uljas Attila -palkinto Liisa Ritaselle.

 

HS.fi: Lue Helsingin Sanomien arvio teoksesta Mestari Kongin keskustelut – Kungfutselaisuuden ydinolemus

Kalle Koponen HS
Jyrki Kallio lukee kotonaan Helsingissä.
Jyrki Kallio lukee kotonaan Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat