Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paras muotoilunäyttely aikoihin esittelee hiekkaprintterin, levänahan ja tuulella käyvän miinanraivaajan

Artipelag-taidehalliin hankkiutuminen vaatii Tukholman-kävijältä vaivannäköä mutta kannattaa: Earth Matters on kevään parhaita muotoilunäyttelyitä

Kulttuuri
 
Jean-Baptiste Beranger
Massoud Hassanin Mine Kafon -miinanraivaaja vierii vielä kolmekin henkilömiinaa räjäytettyään. Afganistanissa se pelastaa ihmishenkiä.
Massoud Hassanin Mine Kafon -miinanraivaaja vierii vielä kolmekin henkilömiinaa räjäytettyään. Afganistanissa se pelastaa ihmishenkiä. Kuva: Jean-Baptiste Beranger

Taiteilija-vaatesuunnittelija Jürgen Lehl kertoo näyttelytekstissä matkastaan Yonagunin saarelle, joka sijaitsee Tyynessämerellä Taiwanista itään. Hiekkarannalla kävellessään Lehl kaapaisi hiekkaa kämmenelleen katsoakseen sitä tarkemmin – ja järkyttyi. Kämmenellä ei ollut vain hiekkaa, vaan myös valtava määrä hiekanjyvän kokoisiksi hioutuneita muovinpaloja.

Lehl kuoli syyskuussa 2014. Hänen viimeisekseen jäänyt teos on nyt esillä Tukholman ulkopuolella sijaitsevan Artipelag-taidehallin kevään näyttelyssä.

The End of Civilization eli sivilisaation loppu hehkuu sateenkaaren kaikissa väreissä ja näyttää katosta ripustetulta, itsevalaisevalta ameebaparvelta. Lähempänä lampuista erottuu osasia: muovinarua, kohoja, heijastimia, kellon ranneke, liskon muotoinen lelu, tekokukan lehtiä.

Teos koostuu kymmenistä kauheista ja kauniista lampuista, jotka on rakennettu Lehlin Tyynenmeren rannoilta keräämästä muoviroskasta.

Ne ovat Artipelagin Earth Matters -näyttelyn sydän.

Hollantilainen trenditutkija Lidewij Edelkoort ja hänen kollegansa Philip Fimmano ovat koonneet Artipelagiin nykytaidetta ja uutta muotoilua yhdistelevän näyttelyn. Se näyttää, miten maapallon resurssien tuhlaamisen ja saastuttamisen jälkeen uusi kestävään kehitykseen perustuva elämäntapa hakee vähitellen muotoaan.

Edelkoortin näkemykset tulevaisuuden muotoilusta kiinnostavat ympäri maailmaa. Hänet tunnetaan designmaailman oraakkelina, jonka seminaariesiintymisten lipuista maksetaan satoja euroja. Artipelagissa Edelkoort laskeutuu trendisfääreistä lähelle maanpintaa: yhdessä Fimmanon kanssa hän on hakenut inspiraationsa näyttelyä varten Artipelagin puitteista. Tukholman ulkopuolella merenrannassa sijaitsevan taidehallin valtavat maisemaikkunat tekevät ympäröivästä mäntymetsästä ja merinäkymästä osan näyttelyä.

Silti Earth Matters on enemmän ilotulitusta kuin tyyntä merimaisemaa – hurja aarrearkku luovuutta, uusia materiaaleja ja loistavia ideoita.

Miten olisi levästä valmistettu nahka tai matto, joka tuntuu varpaisiin villalta? Entä aurinkovoimalla toimiva 3d-printteri, joka valmistaa esineitä hiekasta? Olisiko tarvetta kevyelle ja halvalle miinanraivaajalle, joka tekisi selvää Afganistanissa maahan jääneistä, hengenvaarallisista henkilömiinoista?

Jo vain:

Saksalaissuunnittelija Julia Lohmann on kehittänyt ympäristöystävällisen prosessin, jolla paksu merilevä saadaan pysymään taipuisana kuin nahka. Artipelagissa sitä nähdään pingotettuna merestä muotonsa ottaneeksi veistokseksi.

Hollantilaismuotoilija Nienke Hoogvlietin leväpohjaisesta langasta valmistama matto hehkuu puolestaan vihreän eri sävyissä. Hän toivoo levän korvaavan viskoosin, jonka valmistaminen saastuttaa.

Saksalaismuotoilija Markus Kayserin Solar Sinter -3d-printteri ei sekään tuhlaa resursseja, vaan käyttää astioiden valmistamiseen kahta asiaa, joista ei Saharassa ole pulaa: auringonvaloa ja hiekkaa.

Konkreettisesti maailmaa pelastaa afganistanilaissyntyisen Massoud Hassanin bambusta ja biohajoavasta muovista valmistettu miinanraivauslaite, joka vierii tuulen mukana. Sen valmistaminen maksaa vain noin 50 euroa, ja se voi räjäyttää kolme tai neljä henkilömiinaa, jotka muuten saattaisivat tappaa siviilejä. Tällä hetkellä Hassan kumppaneineen kehittää seurantasysteemiä, joka kertoo, mistä miinat on jo raivattu.

Tiedot näyttelyn teoksista selviävät sovelluksesta, jota voi selata omassa älypuhelimessaan tai näyttelytilan iPadeilla. Se muodostuu Artipelagissa myös näyttelyn ongelmaksi, sillä sovellusta on hankala käyttää. Teosten taustat ja materiaalit täytyy tietää: Vihertävä matto on kaunis, mutta nerokas siitä tulee vasta kun tietää sen olevan leväpohjaisesta langasta tehty, ja miinanraivauslaite näyttää voikukan haivenpallolta kunnes sen käyttötarkoitus ja toimintaperiaate selviävät.

Kun nämä tiedot jaksaa itselleen selvittää, kokonaisuus on inspiroivin muotoilunäyttely aikoihin. Toisin kuin puhe kestävästä kehityksestä yleensä, Earth Matters on inspiroiva kekseliäisyyden ylistys, joka valaa kävijään toivoa ja iloa: Ehkä ihmiskunta ei olekaan ihan vielä tuhoon tuomittu. Siksi Artipelagissa kannattaa tänä keväänä käydä, vaikka se on päivämatkalaiselle hankalassa paikassa. Matkakortti taskuun ja Slussenilta bussiin – onhan julkinen liikenne tulevaisuuden valinta.

 

Earth Matters Artipelagissa (Artipelagstigen 1, Gustavsberg) 6. 2.–3. 5. 2015. Avoinna ti–pe 11–16, la–su 11–17. www.artipelag.se

Aino Frilander HS
Tukholma

Jean-Baptiste Beranger
Jürgen Lehlin muoviroskasta kokoama Ishigaki (2014) kertoo karua tarinaa ihmisen piittaamattomuudesta.
Jürgen Lehlin muoviroskasta kokoama Ishigaki (2014) kertoo karua tarinaa ihmisen piittaamattomuudesta.
Jean-Baptiste Beranger
Näyttää nahalta, ei ole sitä: Julia Lohmannin Oki Naganode on valmistettu levästä.
Näyttää nahalta, ei ole sitä: Julia Lohmannin Oki Naganode on valmistettu levästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat