Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperan kuninkaan kärsimykset – Aulis Sallinen käyttää työpäiväkirjojaan harmien purkuun kuin Sibelius

Aulis Sallisen työpäiväkirja on herkän sielun peili

Kulttuuri
 
Stefan Bremer
Lilli Paasikivi ja Matti Salminen lauloivat Aulis Sallisen Kuningas Lear -oopperassa 2000-luvun alussa.
Lilli Paasikivi ja Matti Salminen lauloivat Aulis Sallisen Kuningas Lear -oopperassa 2000-luvun alussa. Kuva: Stefan Bremer
Arvio: kirjat
Aulis Sallinen: Säveltäjä. 303 s. Auditorium.

"Outo päiväkirja tämä. Herkän sielun peili tai – jos halutaan – sylkyastia."

Näin kirjoitti 49-vuotias säveltäjä Jean Sibelius päiväkirjastaan vuonna 1915. Saman voi todeta torstaina 80 vuotta täyttäneen Aulis Sallisen työpäiväkirjaotteista 1981–2015 uudessa Säveltäjä-kirjassa.

Sinkoudumme aluksi kylmän sodan aikaan. Maailmantilanne ahdistaa ja estää häntä nauttimasta suuresta menestyksestä.

Suhde modernismiin on muuttunut jäätäväksi tai "ainakin välinpitämättömäksi."

Kollegat riekkuvat Joonas Kokkosen alennustilaa Teoston vuosikokouksessa ja näyttävät "hapanta naamaa", kun Sallinen saa Sibelius-palkinnon 1983.

John Cage käy Viitasaarella ja Sallinen pitää häntä ikävystyttävänä pellenä. Kaija Saariaho on toista maata, mutta Maa-baletin keskivaiheilla monet kokevat nukahtamisen tarvetta. "Niin kävi Sallisillekin", hän toteaa.

Erik Bergman? "Ei mitään uutta sielläkään."

Sallinen uudistuu.Kuningas lähtee Ranskaan -oopperaan tilaajiin kuuluu Lontoon Covent Gardenin Royal Opera House, ja Sallinen sukeltaa postmodernismiin, vaikka pitääkin "ismeistä" puhumista humpuukkina.

Hän säveltää viidettä sinfoniaansa Washingtoniin Mstislav Rostropovitšin johdettavaksi ja rikkoo muodon mosaikkipaloiksi. "Struktuurit toimivat! Viides on vahvin sinfoniani", hän kirjoittaa. Myös Kullervon sävellystyö innostaa häntä.

"Voin katsella teosta ylhäältä päin, kokonaisuutena, tarkastella sitä, haistella sen muotoa ja väriä niin kuin petolintu saalistaan", hän innostuu.

Ennen teoksen valmistumista hän kirjoittaa Helsingin Sanomien Seppo Heikinheimolle sovittelevan kirjeen. "Ilmoitin, että elämä on liian lyhyt ja arvokas kaunan ylläpitämiseen."

Heikinheimo puhui aina Sallisesta hienona ihmisenä, mutta Kullervon hän teilasi Los Angelesin kantaesityksen arviossaan.

Sallisen mukaan arvio maksoi vanhoja kalavelkoja kuten sen, että hän ei antanut kriitikolle yksinoikeutta elämäkertaansa.

Sallinen kirjoitti jo kymmenen vuotta sitten Sadepäivän kirjoituksissa osin samoista aiheista: lapsuus, opiskelut, menestys ja modernistien ärtymys. Silloin ilmaisu oli viimeistellympää ja vähemmän kärttyistä.

Saamme paljon uuttakin ja yhä myös lämpöä, erityisesti takaumissa ja kuolleelle äidille omistetussa kirjeessä. Ja kun kylmä sota on ohi, hän vapautuu.

Modernismin valtakausikin on väistynyt. Säveltäjäkollegat Rodion Štšedrinistä ja James McMillanista Thomas Adèsiin ja nuoreen Ville Raasakkaan saavat jykeviä kehuja.

Samalla hän sympatisoi muita suuria menestyjiä kuten Saariahoa, Esa-Pekka Salosta ja Magnus Lindbergiä. Heitä kadehditaan, kuten heidän sukupolvensa kadehti Kokkosta ja Sallista.

Sallinen kuulee jopa parin nuoren säveltäjän sanoneen, että Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg "pitäisi tappaa" ja kauhistuu huonosta vitsistä.

"Jokainen menestyy koituu lopulta koko ammattikunnan parhaaksi", Sallinen päättelee. Oopperoihinsa viitaten hän toteaa, että julkisuus on ollut hyväksi koko ammatille ja "hankkinut monta kiveä uuden oopperatalon perustukseen".

Kirjassa on myös luopumista. Läheisiä kuolee, säveltäjän kuulo heikkenee. Onko säveltämisessä enää mieltä?

Tietysti on. Ja kyllä monet kriitikot hänen parhaita töitään rakastavat, vaikka hän kirjoittaa vain haukuista, ei koskaan suurista ylistyksistä.

Aivan lopussa tunnelma synkkenee jälleen. Kylmä sota on palannut, ihmiskunta ei ole oppinut mitään. Sallinen ei toivo sielunvaellusta. Hän ei halua palata tänne "missään hahmossa".

"Tai miksei sentään, olisi upeaa palata planeetallemme ison meren purjehtijana ja hevosen ystävänä."

Aulis Sallinen vuonna 1978.
Aulis Sallinen vuonna 1978.
Aulis Sallinen vuonna 2015.
Aulis Sallinen vuonna 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat