Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vertailu: Vain yksi puolue panostaa vaaliohjelmassaan kulttuuriin ja taiteeseen

Kulttuuri
 
Juha Metso
Perttu Kivilaakso on suomalainen sellisti, joka soittaa Apocalyptica-metalliyhtyeessä.
Perttu Kivilaakso on suomalainen sellisti, joka soittaa Apocalyptica-metalliyhtyeessä. Kuva: Juha Metso

Helsingin Sanomat vertaili kahdeksan suurimman puolueen vaaliohjelmia kulttuurin ja taiteen osalta.

Kokoomus:

Kokoomuksen "strategisesta hallitusohjelmasta" ei kulttuuri- ja taidepolitiikkaa löydy. Lähimpänä ovat koulutukseen liittyvät linjaukset, jotka esimerkiksi lisäisivät valinnaisuutta peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa. Kokoomus myös verovapauttaisi yliopistoille annettavat lahjoitukset.

Sitaatti: Kilpaillaan osaamisella.

SDP:

SDP:n vaaliohjelmassa kulttuurista puhutaan juhlavasti, mutta vain yleisellä tasolla. Ohjelman mukaan taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille eikä sen harrastaminen saa olla kiinni varallisuudesta tai asuinpaikasta. Lisäksi puolue haluaa turvata vapaan sivistystyön edellytykset, vaalia vähemmistöjen oikeuksia ja monipuolista kulttuuria. SDP panostaisi koulutukseen, koska "sivistys on paitsi itseisarvo, myös yksilön paras vakuutus nopeasti muuttuvassa maailmassa."

Sitaatti: Takaamme jokaisen oikeuden kulttuuriin.

Keskusta:

Keskustankaan ohjelmassa ei ole omaa osiota taiteelle ja kulttuurille. Ainoassa aihetta sivuavassa kohdassa korostetaan kulttuurin terveys- ja hyvinvointivaikutuksia ja luvataan lapsille, nuorille ja vähävaraisille maksuttomia kulttuurimahdollisuuksia.

Sitaatti: Kulttuuripalvelut tukevat hyvinvointia ja terveyttä.

Vasemmistoliitto:

Vasemmistoliiton vaaliohjelma on taiteen ja kulttuurin kannalta ehdottomasti laajin, käytännönläheisin ja yksityiskohtaisin. Puolue haluaa muun muassa säilyttää kulttuuripalveluiden arvonlisäveron alennetussa luokassa sekä alentaa digitaalisten lehtien ja kirjojen veroa. Taiteilijoiden sosiaali-, työttömyys- ja eläketurvaa halutaan parantaa ja apurahojen määrää lisätä, samoin kulttuurilaitosten valtionosuuksia ja vapaan kentän toiminta-avustuksia. Vasemmistoliitto myös tukisi eri taideryhmien kiertuetoimintaa, nostaisi kirjastojen lainauskorvaukset pohjoismaiselle tasolle ja muuttaisi museot pääsymaksuttomiksi.

Sitaatti: Taide ja kulttuuri ovat inhimillisen elämän ja sosiaalisen kanssakäymisen perustarpeita.

Vihreät:

Myös Vihreillä kulttuuri jää maininnoiksi. Ohjelma korostaa julkisen vallan tarjoamia kirjasto- ja kulttuuripalveluita ja haluaa kohentaa taiteilijoiden ja tieteilijöiden taloudellista asemaa perustulolla. Vihreiden mielestä sivistyneen yhteiskunnan lupauksiin kuuluu ihmisten tasa-arvoinen kouluttautuminen oman innostuksensa ja osaamisensa mukaan.

Sitaatti: Perustulo antaa mahdollisuuden taiteen- ja tieteentekijöille luoda uusia menestystarinoita maallemme.

Perussuomalaiset:

Perussuomalaisilla kulttuuri mainitaan lähinnä koulutuksen yhteydessä. Puolue lisäisi taide- ja käsityöaineiden valinnaista tarjontaa ja poistaisi niistä arvioinnin. Yliopistoja perussuomalaiset kehittäisivät sivistysyliopistomallin perusteella, monet yliopiston ongelmat tunnustaen.

Sitaatti: Opetuksen on oltava monipuolista ja sen on tuettava erilaisia taipumuksia.

Kristillisdemokraatit:

Suppeassa koulutus-, tiede-, ja kulttuuripoliittisessa luvussa KD kaipaa elävää kulttuurielämää, joka kehittää ihmisen luovuutta ja ilmaisukykyä. Yleltä vaaditaan kotimaisuuden tukemista.

Sitaatti: Koulutus- ja sivistyspolitiikka rakentaa osaamisen perustan.

RKP:

Myös RKP mainitsee kulttuurin lähinnä koulutuksen yhteydessä. Vaaliohjelma ylistää suomalaista koulujärjestelmää, joka luo oppilaille vahvan identiteetin ja kannattelee kulttuuriamme. RKP haluaa myös turvata saamelaisten oikeudet omaan kieleen ja kulttuuriin. Koulusta tulisi tehdä luova ympäristö, joka vahvistaa oppilaiden ilmaisukykyä, sosiaalisia taitoja ja luomisvoimaa.

Sitaatti: Elävä kaksikielisyys Suomessa on koko kansan asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat