Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei nyt, taiteilijat, meillä on muuta tekemistä

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja. aino.frilander@hs.fi

Näiden vaalien alla taiteilijat ovat aktivoituneet lobbaamaan taiteen asiaa poikkeuksellisen kiivaasti. Marraskuussa Baltic Circle -teatterifestivaali ja nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki aloittivat Taidepoliittisella tapahtumalla, jossa grillattiin puolueiden edustajia kulttuuripolitiikan kysymyksillä. Viime viikolla seurasi Taidepoliittinen käsikirja. Kevään mittaan ovat kampanjoineet myös Nuoren Voiman Liitto, Kirjailijaliitto ja monet muut: Debatteja, tenttejä ja hallitusohjelmatavoitteita on enemmän kuin kukaan ehtii juosta ja lukea läpi.

Lyhyesti: Taiteen tekijät haluavat lisää apurahoja ja taiteilijaeläkkeitä, perustuloa, alempaa arvonlisäkantaa, eläketurvaa ja erillisen kulttuuriministerin säilyttämistä, muun muassa. Taiteen itseisarvosta muistutetaan.

Miten vastaavat puolueet?

Halutkaa pois, tunnutaan puoluetoimistoilla ajateltavan. Konkretiaa kulttuurista on vaaliohjelmissa vain nimeksi. Moni puolue pitää ohjelmansa lyhyenä, ettei se rajoita myöhemmin. Silti vaikuttaa selvältä, ettei kulttuuri nyt kiinnosta. Tänä keväänä puhutaan velkaantumisesta, työttömistä ja sotesta.

Kysyttäessä toki nyökytellään, että tärkeäähän se kulttuuri on. Mainitaan ehkä kirjasto- ja kulttuuripalvelut, koulu, sivistys tai kielitaito. "Taide" tuntuu sanana selvästi vähän epäilyttävältä. Lähinnä puhutaan sen välineellisestä arvosta: hyvinvoinnista, vanhusten virkistämisestä ja "luovasta taloudesta". Se ei taiteilijoita oikein lämmitä.

Kulttuuri on harvoin vaalien ratkaiseva aihe, mutta tällä kertaa se ei tunnu kelpaavan edes provoksi. Tuntuu perverssiltä ikävöidä perussuomalaisten viime vaalien lausuntoja postmodernista tekotaiteesta. Silloin taide edes mainittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat