Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Provokaattori!

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen

Roberto Bolaño (1953–2003) muutti vanhempiensa mukana Chilestä Meksikoon 15-vuotiaana. Meksikossa hän perusti nuorten "infrarealistien" runoryhmän, joka erikoistui provokaatioihin. Kerran ryhmä meni Octavio Pazin luentatilaisuuteen huutamaan, että Paz oli idiootti. Tähän ryhmään perustuu Bolañon romaani Kesyttömät etsivät.

Bolaño siirtyi proosaan varsinaisesti vasta 1990-luvun alussa asuessaan Kataloniassa saadakseen rahaa perheensä elättämiseen ja kuullessaan vakavasta maksasairaudestaan. Sitä ennen hän oli tehnyt Barcelonassa sekalaisia tilapäistöitä.

Bolaño osasi provosoida myöhemminkin. Hän esimerkiksi väitti, ettei Chilessä ole kuin yksi hyvä kirjailija. Muta sekin saattoi olla vitsi: Bolañon suurimmat esikuvat olivat Julio Cortázarin ohella Jorge Luis Borges, kirjallisten leikkien mestari.

Hänen kulttimaineensa yltyi niin hurjaksi, että jotkut newyorkilaiskirjailijat maksoivat 50 dollaria päästäkseen lukemaan ennalta 2666:n vedosversiota.

Bolañon kuvitteellisia fasistikirjailijoita esittelevä Literatura Nazi en América on vielä suomentamatta, muuten häneltä on suomennettu yhteensä viisi romaania.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat