Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden vaaliohjelmien kulttuuri­linjauksista jää vähän käteen

Puolueiden vaaliohjelmat rakastavat kulttuuria – periaatteessa

Kulttuuri
 
Trond H. Trosdahl
Teoksia Suomen taiteilijaseuran näyttelyssä Taidehallissa 2013.
Teoksia Suomen taiteilijaseuran näyttelyssä Taidehallissa 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl

Puolueiden vaaliohjelmien kulttuuriluonnehdintoja silmäillessä tulee ensin hyvä mieli.

Ohjelmissa kulttuuri nähdään tavoittelemisen arvoisena asiana, merkittävänä voimavarana, joka on taattava kansalaisille iästä vaurauden asteesta tai asuinpaikasta riippumatta.

Sitä luonnehditaan hyvinvoinnin lähteeksi, kilpailukyvyn varmistajaksi ja jopa ihmisen perustarpeeksi.

Tarkemmin lukiessa mieliala laskee. Käteen jää vähän: lähes kaikki puolueet käsittelevät kulttuurin muutamalla juhlallisella lauseella. Poikkeuksen tekee Vasemmistoliitto, joka nostaa kulttuurin yhdeksi tärkeimmistä vaaliteemoistaan ja ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä.

Suomen Taiteilijaseuran varapuheenjohtaja Kalle Mustonen ja Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen eivät ole kokonaissaldosta erityisen vaikuttuneita.

"Eipä niissä montaa riviä kulttuurista ole, huokaa Oinonen. "Vaikka jokaisen olen kahlannut läpi."

Myös raikkaat linjanvedot ja aito innostus puuttuvat ohjelmista lähes kokonaan.

Oinosta harmittaa, että vaaliohjelmissa kulttuuri nähdään pääsääntöisesti vastaanottajan tai yhteiskunnan edun kautta, tekijän asemasta ja mahdollisuuksista välittämättä. Esimerkiksi keskusta korostaa taiteen hyvinvointivaikutuksia, demarit taas kuluttajan oikeutta nauttia kulttuurista.

"Ohjelmissa pitäisi kyetä myös rakenteiden tarkasteluun" hän sanoo. "Ei kysytä, että mitä se vaatii, että sitä taidetta on kuluttajan nautittavaksi. Ei se synny itsestään."

Taiteilijajärjestöjen edustajat toivoisivat, että ohjelmissa käsiteltäisiin juhlavien julkilausumien lisäksi taiteilijan ammatin harjoittamiseen vaikuttavia asioita, kuten sosiaaliturvalainsäädäntöä tai tekijänoikeuslakia.

Toisaalta Mustonen muistuttaa, että muutkin vaaliaiheet koskettavat myös taiteilijakuntaa.

"Emme me välttämättä ole aivan yhteiskunnasta irrallaan", hän sanoo.

Mustonen kiittää muun muassa Vihreiden kannanottoa itsensätyöllistäjien sosiaaliturvasta ja Perussuomalaisten mainintaa arvonlisäveron alarajan nostamisesta. Moni puolue mainitse myös perustulon. Nämä ovat silpputyötä tekeville taiteilijoille helpotuksia.

Kun puoluetoimistoilta kysyy syytä vähäiseen kulttuurikiinnostukseen vaaliohjelmissa, usein kyselijälle tarjotaan enemmän tai vähemmän vanhentuneita kulttuuripoliittisia ohjelmia.

Oinonen kuitenkin epäilee niiden päätyvän harvan äänestäjän käsiin.

"Kyllä kulttuurin pitäisi näkyä itse vaaliohjelmassa. Vai onko sitten niin, että se on nyky-yhteiskunnassa kertakaikkisen merkityksetön asia?"

HS:n runsas kuukausi sitten tekemästä kyselytutkimuksesta selviää, että puolueiden suhtautuminen kulttuuriin on tärkeää vain joka neljännelle äänioikeutetulle. Se tarkoittaa silti yli miljoonaa ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat