Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kaikki Günter Grassin kirjat ovat myös poliittisia"

Kääntäjä Oili Suomisen mukaan Grass herätti Saksan totalitarismin helppouteen

Kulttuuri
 
Oili Suominen
Oili Suominen

Günter Grassin suomentaja Oili Suominen ei pidä kirjailijan kuolemaa odottamattomana – olihan tämä sydänleikkauksen läpikäynyt tupakkamies.

"Tiesin, että Grass oli sairastellut, sillä kesällä hän jäi pois Berliinissä järjestetystä kääntäjäseminaarista", Suominen kertoo.

Grassin viimeiseksi jäänyt teos Grimmin sanat ilmestyy Suomisen käännöksenä alkusyksystä. Se on viimeinen osa omaelämäkerrallisesta trilogiasta, jossa kirjailijan oma tausta limittyy 1800-luvulla eläneiden kielitieteilijöiden Jacob ja Wilhelm Grimmin elämään.

Suominen pitää Grassia sekä korkeasti kirjallisena että poliittisena kirjailijana.

"Hänen teoksiaan luetaan ympäri maailmaa, ja John Irving ja Salman Rushdie pitävät häntä oppi-isänään."

Myös maagisen realismin tyyli on Suomisesta yhtä paljon Grassin kuin kolumbialaisen Gabriel Garcia Márquezin luomus: "Sitähän on jo Peltirummussa."

Saksalaisista aikalaisistaan kuten Heinrich Böllistä ja Siegfried Lenzistä Grass erosi siinä, että kirjoitti "paljon hauskemmin".

"Humoristinen elämänasenne näkyy kirjoissa. Ne ovat myös runsaampia ja monivivahteisempia ja täynnä kielellistä ilottelua, jonka kanssa suomentajalla on välillä ollut aika hankalaakin."

Toisaalta kaikki Grassin romaanit ovat Suomisen mielestä jollain lailla poliittisia.

"Heti sodan jälkeen hän alkoi herättää saksalaisia huomaamaan, miten helppoa on mennä mukaan totalitaariseen liikkeeseen."

Grass osallistui avoimestikin politiikkaan kirjoittamalla pamfletteja ja kiertämällä puhumassa. Hän tuki myös sosiaalidemokraattista liittokansleria Willy Brandtia.

"Luulen, että hän olisi halunnut jossain vaiheessa kulttuuriministeriksikin", Suominen sanoo. "Se, ettei niin käynyt, taisi kuitenkin olla voitto kirjallisuudelle."

"Olimme myös ystäviä", Oili Suominen sanoo kirjailijasta, jonka teoksia hän on suomentanut viisitoista.

Hän on maailman Grass-kääntäjistä toinen, joka on osallistunut kaikkiin tämän järjestämiin kääntäjäseminaareihin, jotka alkoivat 1970-luvun lopulla.

"Pelkäsimme ja jännitimme Grassia etukäteen", Suominen muistelee. "Mutta se osoittautui turhaksi, sillä hän olikin hauska ja tärkeilemätön ihminen."

Seminaareissa kääntäjät tapasivat myös Grassin Ute -vaimon, poikia ja tyttäriä. Kirjailija oli naimisissa kahdesti, ja hänellä on kaikkiaan kahdeksan lasta, kolmen eri naisen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat