Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kinkkumuseo synnytti taidedebatin

Helsingin Taidemuseon uusi markkinointinimi HAM on jakanut mielipiteitä

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Helsingin Taidemuseon tilat Tennispalatsissa ovat parhaillaan remontissa.
Helsingin Taidemuseon tilat Tennispalatsissa ovat parhaillaan remontissa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Parhaillaan remontin vuoksi kiinni olevan Helsingin Taidemuseon johtokunta päätti viime viikolla, että kun museo avautuu, sen uudeksi markkinointinimeksi tulee HAM. Lyhenne on peräisin museon englanninkielisestä nimestä Helsinki Art Museum. Se tarkoittaa englanniksi muun muassa kinkkua.

Päätös tehtiin pitkän keskustelun päätteeksi niukalla enemmistöllä, ja seuraavaksi se etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Viikonloppuna debattia käytiin muun muassa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Perjantaina 10. huhtikuuta Helsingin Taidemuseon johtokunnan jäsen, kuvataiteilija Kimmo Sarje, kirjoitti HAMia vastaan. Hänen mielestään esimerkiksi kinkkua ja huonoa näyttelijää merkitsevästä ham-sanasta voi muodostua "kansainvälisen vinoilun puujalka".

"Millaisen vaikutuksen suomenkieliselle tekisikään, jos taidemuseon nimi olisi KINKKU Helsingin taidemuseo tai ruotsinkieliselle SKINKA Helsingfors konstmuseum?"

HAMin tilalle Sarje ehdotti HeARTia eli sydäntä. HeARTin puolesta kirjoitti sunnuntaina myös suunnittelija-toimittaja Isa Kukkapuro-Enbom.

HeARTiakin on jo ehditty kritisoimaan englanninkielisen he-maskuliinipronominin aiheuttamasta miehisyydestä.

Nimidebattiin on ottanut kantaa myös Kotimaisten kielten keskus. Kotuksen nimistönhuoltaja Sirkka Paikkala ja virkakielen erikoisasiantuntija Aino Piehl eivät ole kansainvälisen brändäyksen kannalla.

Heidän mukaansa rooli julkisena palveluna edellyttää nimeä suomeksi ja ruotsiksi.

"Jos lyhennettä välttämättä tarvitaan, suomenkielinen lyhenne muodostetaan suomenkielisestä nimestä ja ruotsinkielinen lyhenne ruotsinkielisestä nimestä.

Jos nimi tarvitaan muilla kielillä, esimerkiksi englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi, mahdollinen lyhenne muodostetaan kunkinkielisestä nimestä erikseen, ja kutakin lyhennettä käytetään vain kyseisenkielisessä viestinnässä", he kirjoittavat Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Helsingin taidemuseo olisi siis HAMin lisäksi esimerkiksi Helsingin Taidemuseo HeTa, Helsingfors Konstmuseum HeKo, Musée d'Art d'Helsinki MudAdH ja Kunstmuseum Helsinki eli KuHe.

Helsingin Taidemuseon markkinointipäällikkö Saara Suojoen mukaan pitkä nimi kolmella kielellä on ollut markkinoinnissa epäkäytännöllinen.

Helsingin taidemuseo sekoitetaan myös usein Helsingin kaupunginmuseon ja kaupungin muiden taidemuseoiden kanssa. Uudella markkinointinimellä toivotaan museolle lisänäkyvyyttä.

"Olemme kyllä tietoisia nimen käännöksistä ja siihen liittyvistä mielleyhtymistä", Suojoki sanoo.

"Nimi on monitulkintainen niin kuin nykytaidekin."

Samaa sanoo museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

"Kun joku sanoo, että Emmassa on hieno näyttely, en ajattele Emma-nimistä naista vaan Espoon modernin taiteen museota, ja kun joku puhuu Amoksen uudesta näyttelystä, en ajattele Amos-nimistä miestä vaan Amos Andersonin taidemuseota", Tanninen-Mattila sanoo.

"Hauskaa tätä keskustelua on ollut seurata", hän lisää. 

 

Uskotko HAMiin vai olisiko joku muu nimi parempi? Äänestä osoitteessa hs.fi/kulttuuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat