Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legenda, älä sorki liikaa mestariteoksiasi

Kulttuuri
 

Tuttu muusikko kertoi Facebookissa löytäneensä vastikään Neil Youngin Chrome Dreams -albumin vuodelta 1977. Young ei koskaan julkaissut levyä, mutta siitä on liikkeellä epävirallisia painoksia.

Somekaverin mielestä levy kuuluu Youngin tuotannon huippuhetkiin. Hänestä on erikoista, että sama mies, joka päätti jättää sen aikoinaan julkaisematta, on tuupannut viime vuosina ulos melko vaatimattomia albumeja riesaksi asti.

Sama asia tuli mieleen muutama päivä sitten, kun The Rolling Stones julkaisi ennenkuulumattoman akustisen version vuonna 1971 levyttämästään Wild Horses -kappaleesta. Se on erilainen kuin tuttu versio, mutta yhtä lailla koskettava.

Näin ei ole aina bonuskappaleiden kanssa käynyt.

Uusintajulkaisuille lisätään usein houkuttimiksi alkuperäisissä äänityksissä valmiiksi tehtyjä, mutta itse levyltä aikoinaan pois jätettyjä kappaleita. The Rolling Stones on myös kaivanut mukaan kesken jääneitä kappaleita ja soittanut ja laulanut niihin puuttuvat osuudet.

Tämä voi olla mielenkiintoista kaikille niille, jotka haluavat kerätä mahdollisimman kattavan kokoelman The Rolling Stonesin taltioimaa musiikkia. Meille muille ei ehkä niinkään.

Stonesin vuonna 1972 julkaisema Exile on Main Street on maailman hienoimpia rockalbumeja: runsas ja rehevä levy, jossa yhtye käsittelee pohjoisamerikkalaista musiikkiperintöä innostuneesti ja omaleimaisesti. Vuonna 2010 yhtye lisäsi uusintapainokseen uusilla osuuksilla täydennettyjä jämäkappaleita. Ne kuulostivat tarpeettomilta. The Rolling Stones oli oikeassa valitessaan alkuperäisellä Exile on Main Streetillä olevat 18 kappaletta.

Vähän liioitellusti voisi miettiä tilannetta, jossa taidemaalari Edvard Munch olisi tehnyt Huudosta viime vuosinaan vielä version, jossa huutavan hahmon ja kahden taustalla seisovan hahmon väliin olisi lisätty vielä ylimääräinen tunkeilija.

Albumit eivät ole modernin popin julkaisuformaatteina yhtä tärkeitä kuin ennen, mutta vanhat albumit ovat. Taiteellisena ratkaisuna levylle päätynyt kappalevalikoima on viime kädessä yhtä tärkeä kuin yksittäisessä kappaleessa käytetty sointu, bassosoundi tai tekstin sanavalinta.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä mahdollisuutta, että Neil Young oli väärässä vuonna 1977.

Ilkka Mattila ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat