Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläiset saivat Helsinkiin oman folk-klubin

Muusikko Piia Viitanen perusti eläkeläisille folk-klubin, jossa soitetaan nuorten lauluntekijöiden uutta musiikkia

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Kinaporin palvelukeskuksen väki kuunteli tarkkaavaisesti, kun folkmuusikko Topi Saha kertoi tarinoita laulujensa kautta.
Kinaporin palvelukeskuksen väki kuunteli tarkkaavaisesti, kun folkmuusikko Topi Saha kertoi tarinoita laulujensa kautta. Kuva: Markus Jokela HS

"Eikö tänä päivänä tehdä uusia lauluja niin kuin ennen?"

Se oli lausahdus, jonka eräs vanhempi rouva oli tokaissut levyraadin tiimellyksissä. Tokaisupaikka oli eläkeläisille tarkoitettu Kinaporin palvelukeskus Helsingin Sörnäisissä.

Lausuma kiiri Piia Viitasen korviin ja jäi sinne pyörimään.

Vai etteikö tehdä uusia hyviä lauluja? Todellakin tehdään, totesi Viitanen ja pisti hösseliksi.

Piia Viitanen
Piia Viitanen

Piia Viitanen ei yhtään ihmettele, miksi vanhemmalla polvella saattaa olla käsitys, ettei nuoriso tee enää heidän ikäpolvelleen tuttua hyvää musiikkia, vanhojen tarinankertojien hengessä. Sellaista kun ei heille useinkaan soiteta.

"Vaikka Kinaporikin on kulttuuripainotteinen palvelukeskus, musiikkitarjonta painottuu silti ikivihreisiin", Viitanen kertoo. Hän työskentelee sosiaaliohjaajana Kinaporissa, mutta tietää omakohtaisesti myös uudesta musiikista. Viitanen on nimittäin itsekin laulaja ja lauluntekijä. Äskettäin Emma-ehdokkaana ollut muusikko tekee ja esittää omaa folk-musiikkia nimellä Viitasen Piia.

Viitanen halusi palavasti päästä näyttämään ikäihmisille, että täältä kyllä pesee: uutta mutta silti perinteitä kunnioittavaa musiikkia.

"Vaikka eihän ikivihreissä toki mitään vikaa ole. Mutta halusin tarjota uudenlaisia elämyksiä", hän korostaa.

Niinpä Viitanen otti ja perusti Helsingin kulttuurikeskuksen turvin Kinaporiin Old folks -nimisen klubin.

Nimi juontaa klubin teemasta. Kerran kuussa, aina torstaisin, Kinaporin suuressa salissa on musisoinut tänä keväänä joukko nuoren polven laulajia ja lauluntekijöitä.

Teemana on ollut Viitasen oma musiikinlaji folk. Jos rahoitus järjestyy, klubia on tarkoitus jatkaa ensi syksynä.

Folkteema näyttää uppoavan eläkeläisiin täysillä.

Maaliskuisena torstaina salissa on ainakin sata ihmistä. Keski-ikä on 70:n paremmalla puolella.

Tänään lavalla on folk-kaksikko Topi Saha ja Matias Tyni. Musisointi aloitetaan tutusti Hiski Salomaan Lännen lokarilla. Moni heiluu tutun musiikin mukana, eikä tunnelma laske, vaikka seuraavaksi siirrytään uusien laulujen pariin.

Folk ei ole eläkeikäisille millään tavalla vieras musiikinlaji. Se käy ilmi myös keikan jälkeen, kun yleisö ja muusikot rynnistävät yhteiseen rupatteluhetkeen kahvilaan.

Topi Saha kertoo, että hänen yleisönään on usein varsinkin "harmaahapsisia yliopistomusadiggareita". Miehiä, jotka kävivät yliopistoaikoinaan paljon folk-klubeilla. Niissä piireissä folk oli 1960-luvulla kova juttu.

Kinaporiin tänään tullut Markku Koskinen on juuri sitä porukkaa.

"Jaa että onko folk tuttua? Turha kysymys", hän nauraa.

"Folkiin liittyy nostalgian kultareunus. Kävin aina Dipolin vieressä Täffällä, siellä esiintyi Cumulus ja muita folk-yhtyeitä", Koskinen kertoo.

Samalla hän paljastaa, että toki Otaniemen ja teekkareiden omassa yökerhossa keskityttiin musiikin lisäksi myös vastakkaiseen sukupuoleen.

Koskinen on viettänyt eläkepäiviä nyt vuoden päivät. Hänellä on viimeinkin aikaa käydä etsimässä uusia musiikillisia elämyksiä vapaasti, sieltä täältä.

"On kiva bongailla kaikenlaista. Tänäänkin olisi konsertissa Fredi ja Anneli Saaristo."

Kaikki eivät niin tee, vaikka pystyisivätkin. Moni turvautuu tuttuun ja turvalliseen. Koskinen kuitenkin kannustaa ikätovereitaan:

"Käykää hakemassa uusia elämyksiä!"

Toisaalta on tilanteita, joissa vanhan musiikin soittaminen ikäihmisille on perusteltua. Eritoten tämä pätee muistisairaisiin, jotka reagoivat erityisen voimakkaasti vanhoihin, tuttuihin kappaleisiin.

Viitanen sanoo uskovansa musiikin vaikuttavaan voimaan, oli se sitten uutta tai vanhaa.

"Toivoisin, että sitä voitaisiin hyödyntää ikäihmisten parissa vielä paljon enemmänkin. Musiikin avulla voidaan käydä läpi koko inhimilliseen elämään kuuluva tunneskaala ilosta suruun ja seesteisyydestä raivoon, ja musiikki voi tuoda elämään myös iloa ja lohtua."

Viitasella itsellään on kokemuksia musiikin voimakkaasta vaikutuksesta ihmisiin varsinkin oman Tuntemattomalle Ainolle -laulunsa ansiosta.

Herkkä laulu perustuu Viitasen oman isoisän kirjeisiin, jotka tämä lähetti rintamalta "tuntemattomalle Ainolle". Tytölle, jota tämä ei vielä tässä vaiheessa tuntenut.

Kirjeenvaihto jatkui, ja tytöstä tuli tuttu. Sittemmin myös Piia Viitasen isoäiti.

Viitanen kertoo, että kappale on liikuttanut varsinkin vanhempaa väkeä. Ei ole tavatonta, että ihmiset purskahtavat itkuun sen kuulleessaan.

Topi Saha taas on saanut Kuru-laulustaan liikuttuneita kommentteja varsinkin Tampereen seudulla. Laulu kertoo höyrylaiva Kurun traagisesta uppoamisesta Näsijärven syleilyyn vuonna 1929.

"On tultu kertomaan, että isä oli silloin rannalla katsomassa uppoamista tai että joku sukulainen oli kyydissä", Saha kertoo.

Mutta ei laulupiirin aiheiden tarvitse olla aina sotaa ja nostalgiaa, jotta ne koskettaisivat vanhuksia. Sekin voi koskettaa, kun nuoret laulavat nuorten ihmisten asioista.

"Onhan jokainen heistä ollut joskus nuori", Viitanen sanoo.

Topi Saha rohkaiseekin Viitasta ottamaan seuraaville klubeilleen jotain vielä modernimpaa kuin folk.

"Tämä folk-klubihan on vain tämmöinen välimalli. Me folk-muusikot ollaan sellaisia menneisyydessä piehtaroijia. Seuraavalle klubille otat sitten Levikset repee!"

Kaikille avoin ja ilmainen Old folks -klubi torstaina 16. 4 kello 13.00 Kinaporin palvelukeskuksessa (Kinaporinkatu 9 A). Esiintymisvuorossa Viitasen Piia yhtyeineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat