Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kuninkaalla ja Lars Vilksillä on sama kohtalo

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Mitä yhteistä on Ruotsin nykyisellä kuninkaalla Kaarle XVI Kustaalla ja terrorijärjestö al-Qaidan tappolistalle joutuneella ruotsalaistaiteilija Lars Vilksillä? Oikeaksi vastaukseksi ei käy se, että he ovat ikätovereita, molemmat syntyneet vuonna 1946. Mikä siis on heitä yhdistävä side? Synnyinvuotta merkitsevämpi linkki on se, että molemmat on pakotettu ympärivuorokautiseen poliisisuojeluun, jotta kukaan ei pääsisi posauttamaan heitä hengiltä.

Mauton vitsi? Tiedä häntä. Sen kertoi juuri Suomessa vieraillut Lars Vilks, joka osallistui tiistaina sananvapautta, itsesensuuria ja turvallisuusriskejä käsitelleeseen tilaisuuteen Helsingissä.

"Jos kuningas on siihen tottunut, niin miksi en sitten minäkin", Lars Vilks vastasi kysymykseen, miten kukaan voi tottua elämään turvamiesten kulkiessa koko ajan vierellä.

"Ehkä täytyisi tuntea itsensä imarrelluksi."

Pitkän uran provokatorisen taiteen tekijänä tehnyt Lars Vilks halusi näin korostaa, että hän ei suhtaudu kohtaloonsa kuolemanvakavasti, vaikka tappolistalle päätyminen on sananmukaisesti kuolemanvakava paikka. Tälle tappolistalle on nostettu kymmenen etsityintä profeetta Muhammedin länsimaista pilkkaajaa. Lars Vilksin lisäksi heidän joukossaan ovat esimerkiksi Salman Rushdie, Ayaan Hirsi Ali, Stephane Charbonnier ja Kurt Westergaard.

Erityisesti Ruotsin suhtautumiseen Lars Vilks on ollut pahasti pettynyt. Useita keskustelutilaisuuksia on peruttu Ruotsissa, viimeksi Tukholmassa ja Uppsalassa. Häntä ei haluta kotikulmille, koska hän on ikävä turvallisuusuhka. Yksi peruttu tilaisuus järjestettiin lopulta matkailuautossa, joka vietiin keskelle luontoa Uplannin maakunnassa.

"Olen kyllä nähnyt Ruotsissa monien vetäneen ylleen paidan, jossa lukee: Minä olen Charlie. Missään ei ole osunut silmiin paitoja, joissa lukisi: Minä olen Vilks."

Terrorismin uhan, väkivallan ja painostuksen mekanismit synnyttävät Lars Vilksin mielestä myös selitysmalleja, joissa alkuperäinen asetelma kääntyy päälaelleen. Hänelle on useammankin kerran sanottu Ruotsissa, että olisihan hänen täytynyt aavistaa, että piirros profeetta Muhammedista liikenneympyräkoirana saattaa loukata uskovaisia muslimeja verisesti.

Vilks katsoo, että juuri näin murennetaan sananvapautta.

Jukka Petäjä HS jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on
kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat