Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommunistit jylläävät Britannian bestseller-listalla

Penguin-kustantamon noin euron maksavat pikkupokkarit nostavat esiin klassikoita

Kulttuuri
 
MV Photos
Karl Marx (vas.) työstää Pääomaa Friedrich Engelsin kanssa piirroskuvassa.
Karl Marx (vas.) työstää Pääomaa Friedrich Engelsin kanssa piirroskuvassa. Kuva: MV Photos

Britanniaa ei voi pitää erityisen vasemmistolaisena maana, mutta siitä huolimatta kommunismin isät Karl Marx ja Friedrich Engels ovat pärjänneet tänä keväänä ilmiömäisen hyvin kirjakauppojen bestseller-listoilla.

Marxin ja Engelsin Kommunistinen manifesti (1848) oli maaliskuun viimeisellä viikolla suuren Waterstones-kirjakauppaketjun neljänneksi myydyin pehmytkantinen tietokirja. Kommunismin perusteos on keikkunut myyntilistoilla koko kuukauden.

Syynä ei ole parlamenttivaaleihin valmistautuvan Britannian äkillinen innostus Marxin oppeihin. Taustalta löytyy Penguin-kustantamon helmikuun lopussa lanseeraama 80 klassikkopokkarin sarja, jonka jokainen kirja maksaa vain 80 pennyä eli noin 1,10 euroa.

Penguin Little Black Classics -sarja juhlistaa kustantamon 80-vuotista taivalta edullisten taskukirjojen julkaisijana. Kommunistinen manifesti on yksi juhlasarjan noin 60-sivuisista pokkareista, jotka voi ostaa omakseen pilkkahinnalla.

Waterstones-ketjun myydyimpien kirjojen listalta löytyi samalla viikolla myös kaksi muuta 80 pennyn Penguin-klassikkoa.

Friedrich Nietzschen aforismiteos löytyy sijalta seitsemän ja Sokrateen puolustuspuhe sijalta yhdeksän. Tiedot ilmenevät The Times -lehden julkaisemalta bestseller-listalta.

Muita suosittuja pieniä halpisklassikoita ovat olleet muun muassa antiikin kreikkalaisen lesborunoilija Sapfon säkeet sekä Jane Austenin varhaisteos The Beautifull Cassandra.

Tekijänoikeudetkaan eivät enää rajoita pikkuklassikoiden myymistä, sillä muita sarjan kauan sitten kuolleita kirjailijoita ovat muun muassa Dante, Edgar Allan Poe, Fjodor Dostojevski, Leo Tolstoi ja Emily Brontë.

Kun Penguin aloitti halpojen taskukirjojen julkaisemisen 1935, myyntivaltti oli se, että yksi kirja maksoi vain savukeaskin verran. 80-vuotisjuhlasarja panee tätäkin paremmaksi, sillä 80 pennyllä ei saa Britanniassa nykyään edes kahta savuketta.

Mustavalkoisiin kansiin puettu juhlasarja on ollut hyvin esillä kirjakaupoissa. Waterstones-ketjun kaupoissa se on saanut yleensä oma esittelypöydän aivan sisääntulon yhteydessä. Foyles-ketjun lontoolainen lippulaivakauppa on koristellut pokkareilla porraskäytävänsä.

Juhlapokkareiden halpa hinta vetoaa yhä kirjojen hamstraajiin, mutta yhtä tärkeää on klassikkojen pieni koko.

Ohut ja kevyt taskukirja mahtuu sananmukaisesti taskuun, tai ainakin pieneen käsilaukkuun.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Kommunistinen manifesti on edullinen.
Kommunistinen manifesti on edullinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat