Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ujo valokuvaaja valloitti Ateneumin kuvillaan Suomesta ennen kulutusjuhlaa

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Ismo Hölttö on toinen elävä valokuvaaja, jolle Ateneum on avannut ovensa.
Ismo Hölttö on toinen elävä valokuvaaja, jolle Ateneum on avannut ovensa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Valokuvaaja  Ismo Hölttö on tuttu näky tiistai-iltaisin Taidehallin croquis-iloissa. Siellä hän istuu muiden piirtäjien joukossa, katsoo elävää mallia keskittyneesti ja luonnostelee näkemänsä muutamalla varmalla vedolla paperille.

Silmän ja käden yhteispelin – tarkan näkemisen – Hölttö oppi jo 15-vuotiaana, kun hän lähti oppipoikana kultasepän uralle.

Kuka?

Ismo Hölttö

 Syntynyt Espoossa vuonna 1940.

 Valmistui 1960 kultasepäksi Taideteollisesta oppilaitoksesta.

 Liittyi Kameraseuraan 1961. Imago 6 -ryhmän perustajajäsen 1966.

 Valokuvataiteen valtionpalkinto 1969 ja 1992.

 Omat kuvaamot: Studio Ismo Hölttö 1970, Rykämä Oy 1980.

 Yhdessä Mikko Savolaisen kanssa valokuvakirjat Suomea tämäkin 1970, Raportti Suomen mustalaisista 1972, Vanhuksia 1982.

 Omat valokuvakirjat Ihminen pääosassa 1991, Valokuvia, Photographs 2008.

 Yksityisnäyttely Suomen valokuvataiteen museossa 2008.

Kultasepän ja piirtäjän roolien välistä löytyi kolmas tapa katsoa maailmaa, katse kameran läpi. Ja juuri valokuvaajana Hölttö esittäytyy nyt Suomen taiteen kaikkein pyhimmässä, Kansallisgalleria Ateneumissa.

Ismo Hölttö (s. 1940) on Caj Bremerin (s. 1929) jälkeen toinen elävä valokuvaaja, jolle Ateneum on avannut ovensa klassikkosarjassaan. Ennen heitä museossa on nähty Matti Saanion, Aho & Soldanin ja Eino Mäkisen näyttelyt.

"Kyllä se on aika uskomatonta", Hölttö huokaa kuviensa keskellä Ateneumin pääsalissa.

Hölttö loi nyt Ateneumissa nähtävät kuvansa nuorena valokuvauksen harrastajana.

"Ei minulla ollut mitään alan koulutusta. Liityin Kameraseuraan 1961, siellä osallistuin kuukausikilpailuihin, kaikki oppi tuli sieltä."

Hölttö työskenteli kultaseppänä koko 1960-luvun. Kamera kuului vapaa-aikaan, jolloin hän kuvasi kotikaupunkinsa Helsingin katuja ja ihmisiä. Lomilla kuvausmatkat ulottuivat myös muualle Suomeen: Pohjois-Karjalaan, Savoon, Pohjanmaalle.

"En tuntenut kansainvälisiä valokuvauksen klassikoita. Family of Man -näyttelyn näin, kun se vieraili Helsingissä 1959. Sen isot kuvat tekivät vaikutuksen."

Tärkeäksi viiteryhmäksi tuli Kameraseurassa 1966 syntynyt kuuden kuvaajan ryhmä Imago 6, johon Höltön lisäksi kuuluivat Jaakko Holm, Jouko Könönen, Aulis Nyqvist, Mikko Savolainen ja Antero Takala. "Meillä oli tapana kokoontua vuorotellen kunkin ryhmän jäsenen luona keskustelemassa kuvista."

Vuosi 1970 oli käännekohta Ismo Höltön elämässä: hän sai valtion puolivuotisen taiteilija-apurahan, lopetti kultasepän työt ja perusti oman mainosvalokuvaamon. Se merkitsi valokuvaajana siirtymistä harrastelijasta ammattilaiseksi, mutta samalla sen taiteellisen työn lopettamista, jolla apuraha oli ansaittu.

"Kultaseppätouhu oli helppo jättää, se oli vaikea ala. Kun oli pienikin lama, tehtiin lyhyttä viikkoa."

"Mutta samalla jäi ihmisten kuvaaminen, harrastus jäi ammatin myötä. Pari projektia toteutin vielä Mikko Savolaisen kanssa."

Ateneumin näyttelyn kuraattori Riitta Raatikainen suunnitteli aluksi retrospektiivistä näyttelyä, joka olisi kattanut Höltön koko valokuvaajan uran. Lopulta päädyttiin selkeään yhtenäiseen kauteen, 1960-lukuun. Hölttö itse ei edes harkinnut myöhempien vuosikymmenten kaupallisen tuotannon mukaan ottoa. "Se on niin eri maailmasta."

Hölttö sai jo 1960-luvulla monia palkintoja kuvistaan. Vähitellen kiitetyt kuvat jäivät kuitenkin taustalle, kun elämän täyttivät perhe ja menestyvän studion pyörittäminen: Hölttö kuvasi esimerkiksi mainoksia, julisteita ja yritysten tiedotusmateriaalia.

Tarvittiin ulkopuoliset silmät löytämään kuvat uudelleen. Höltön studioon tuli 1980-luvulla kopistiksi valokuvaaja Pertti Hietanen, joka oli kohahduttanut 1970-luvulla rappioalkoholistien kuvilla.

Hietanen löysi vanhat kuvat, ihastui ja ehdotti: "Tehdään näistä kirja."

"Seitsemän vuotta sitä tehtiin, hiottiin vedoksia ja kirjan taittoa", Hölttö kertoo. Tuloksena oli massiivinen valokuvateos Ihminen pääosassa, joka ilmestyessään 1991 toi Höltön 1960-luvun tuotannon uudessa asussa uusien sukupolvien ulottuville.

Kirjan ilmestymisen jälkeen Höltön kuville on taas kasvanut uusi yleisö. Se saa nyt nähdä kuvat kaikessa loistossaan uusina suurina vedoksina Kansallisgalleria Ateneumin seinillä.

Ismo Hölttö on hiljainen mies, joka viihtyy sivullisena tarkkailijana. Hänen valokuvistaan aistii kuitenkin ilmiömäisen kyvyn lähestyä ihmisiä.

"Olen ujo ja hiljainen, mutta en minä pelkää", hän sanoo. "Paitsi puhumista pelkään."

Ismo Höltön näyttely on huikea sukellus Suomeen ennen kulutusjuhlaa, köyhiin syrjäseutuihin ja muutosta kipuilevaan pääkaupunkiin.

Saksalainen valokuvaaja August Sander otti 1920-luvulla tehtäväkseen kuvata läpileikkauksen Saksan kansasta. Hölttö ei samalla tavalla nosta esiin luokkia ja ammatteja, mutta myös hänen kuvansa tarjoavat kuvan yhdestä kansakunnasta tiettynä historian hetkenä.

Taiteilijaksi Hölttö ei itseään tuntenut kameran kanssa kulkiessaan. "En koskaan. Se oli harrastus." Eikä hän ole myöhemmin palannut vapaan valokuvauksen pariin.

Mutta eihän hän voi luopua katukuvaajan sielustaan, tavasta katsoa maailmaa. "Kyllä. Katson jatkuvasti: tuon minä kuvaisin."

 

Ismo Hölttö 31. 5. saakka Ateneumissa (Kaivokatu 2–4) ti, pe 10–18, ke, to 10–20, la, su 10–17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat