Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalainen sarjakuvataituri uppoutui sotien kauhuihin

Kulttuuri
 
Kirottu sota! -teos sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan.
Kirottu sota! -teos sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan.

Lucerne, Sveitsi. Ranskalaisen sarjakuvan mestareihin kuuluva Jacques Tardi on tunnettu siitä, että hän antaa harvoin haastatteluja.

HS tapasi hänet Sveitsissä, kun hän oli hiljattain vierailemassa Fumetto-sarjakuvafestivaalilla. Siellä oli esillä koko hänen uransa kattava laaja näyttely, joka täytti erään vanhan uimahallin suihkutiloja ja allasta myöten.

MV Photos
Jacques Tardi on keskittynyt sarjakuvissaan historiallisiin aiheisiin.
Jacques Tardi on keskittynyt sarjakuvissaan historiallisiin aiheisiin.

Tardi kertoo, että sarjakuvan arvostus ei ole aina ollut korkea. Kun hän opiskeli taidetta 1960-luvulla, sarjakuvaa ei juuri arvostettu edes sen suurvallassa Ranskassa. Tardi sanoo, ettei voinut edes puhua sarjakuvista opiskellessaan arvostetussa École nationale supérieure des arts décoratifsissa Pariisissa. Hän halusi tehdä aina vain sarjakuvia, mutta opettajat näkivät ne "lasten juttuna".

"Sain koulutukseni kuvataiteessa, mutta kun katson museossa Rembrandtin maalausta, haluan aina nähdä seuraavan kuvan."

Sarjakuva kehittyi kyllä nopeasti 1960-luvun

120, rue de la Gare pohjautuu Léo Malet'n romaaniin.
120, rue de la Gare pohjautuu Léo Malet'n romaaniin.

Ranskassa, mutta vanhat lajityypit vallitsivat. Tardilla (s. 1946) on ollut erittäin merkittävä rooli sarjakuvan taiteellisessa kehityksessä 1970-luvulta alkaen. Silloin sarjakuva aikuistui lopullisesti ja irtautui viihteen perinteistä.

"En halunnut tehdä cowboyta tai avaruusmiehiä. Pidän kyllä esimerkiksi länkkäreistä, mutta ne eivät kosketa minun elämääni", Tardi sanoo.

Tardin tuotannon keskeisimpiä teemoja ovat yhteiskunnalliset aiheet ja erityisesti sodat.

Hänen ensimmäinen albuminsa, Pierre Christinin käsikirjoittama Rumeurs sur le Rouergue ilmestyi vuonna 1972. Poliittinen tarina käsitteli kaivoksen ympäristövaikutuksia.

Suuri menestys oli sarja Adele Blanc-Secin uskomattomat seikkailut, jonka ensimmäinen osa ilmestyi 1976. Sarja ammensi Jules Vernen kirjoista ja vanhoista viihdelukemistoista. Adele on yksi ranskalaisen sarjakuvan tärkeimmistä naispuolisista sankareista.

Tardi kertoo, että 1970-luvulla naiset olivat sankareita lähinnä eroottisissa sarjakuvissa, kuten Jean-Claude Forestin Barbarellassa. "Sarjakuvissa ei juuri kuvattu normaaleja vahvoja naisia."

Adele-sarja sijoittuu ensimmäistä maailmansotaa edeltävään kukoistuskauteen, joka tunnetaan belle époquena. Myös sittemmin Tardi on sijoittanut suurimman osan tuotannostaan historiaan.

Hän perustelee sitä näin: "Vanhoja autoja on paljon kivempi piirtää kuin nykyisiä. Pilvenpiirtäjät ovat tylsiä, mutta 1900-luvun alun arkkitehtuuri oli hienoa. Historia ei sinänsä kiinnosta minua enempää kuin nykyaika, mutta on pakko katsoa mennyttä, jos haluaa ymmärtää, keitä olemme nyt."

Jacques Tardi on kuvannut myös toista maailmansotaa.
Jacques Tardi on kuvannut myös toista maailmansotaa.

Tuottelias Tardi on julkaissut yli 50 albumia ja kuvittanut lisäksi kirjoja. Vuonna 1974 ilmestyi Tuntemattoman sotilaan tositarina, jossa Tardi alkoi käsitellä ensimmäistä maailmansotaa.

Ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuu myös uusin suomennos, alkujaan 2008 ilmestynyt Kirottu sota!, joka julkaistiin meillä viime vuonna Sarajevon laukausten satavuotispäivän kunniaksi.

Molemmat Tardin isoisät palvelivat ensimmäisessä maailmansodassa. Hän korostaa, että Eurooppaa jakaneet sodat ovat meidän kaikkien yhteistä historiaa.

Tardi sanoo, ettei hän halua näyttää sotaa seikkailuna tai spektaakkelina, vaan kuvata miljoonien sotilaiden arkista kärsimystä. Hänelle on tärkeää, että sotaa kuvataan tarkasti. "Yksityiskohdat ovat tärkeitä, ja niiden pitää olla oikein."

Le cri du peuple kuvaa Pariisin kommuunia vuonna 1871.
Le cri du peuple kuvaa Pariisin kommuunia vuonna 1871.

Adele-sarja sijoittuu 1900-luvun taitteeseen.
Adele-sarja sijoittuu 1900-luvun taitteeseen.

Historioitsija Jean-Pierre Verney on jo vuosikymmeniä auttanut Tardia huolehtimaan, että aseet ja jopa keittovälineet ovat oikeanlaisia. Tardin mielestä esineet ja yksityiskohdat kertovat tarinaa siinä missä henkilöt.

Tardi on jopa käynyt ensimmäisen maailmansodan taistelukentillä. Hänestä oli tärkeää nähdä kukkula, joka vallattiin ja menetettiin yhä uudestaan asemasodan soutaessa ja huovatessa.

"Kun näin maiseman itse, pystyin kuvittelemaan, millaista oli rynnätä ylös rinnettä."

Kuka?

Jacques Tardi

  Syntyi 30. 8. 1946 Valencessa Kaakkois-Ranskassa.

  Palkittu esimerkiksi Angoulêmen festivaalilla 1975, 1985 (pääpalkinto), 1991, 1994 ja 2002. Saanut lukuisia ulkomaisia sarjakuvapalkintoja.

  Sai Ordre des Arts et des Lettres -mitalin 1985. Kieltäytyi 2013 Ranskan kunnialegioonan kunniamerkistä. "Vihaan Ranskan valtiota", Tardi perusteli äskettäin kieltäytymistään.

  Suomennettuja teoksia: Sumua Tolbiacin sillalla (1985, Léo Malet'n dekkarista, alk. 1982), 120, rue de la Gare (1989, Léo Malet'n dekkarista, alk. 1988), Adele ja hirviö (1988, alk. 1976), Tuntemattoman sotilaan tositarina (1993, alk. 1974), Sama täällä (1993, käsik. Jean-Claude Forest, alk. 1979), 13. kerros (1995, alk. 1984), Kirottu sota! (2014, alk. 2008).

Hän kertoo myös, että asemasodassa ihmiset kaivoivat piiloikseen syviä luolia, joissa viivyttiin vuosia. "Se oli hyvin erikoista sotaa."

On Jacques Tardi toki kuvannut muitakin aikakausia. Hänen sovituksensa Léo Malet'n dekkareista ovat olleet hyvin suosittuja. Niiden taustatyöt Tardi on voinut tehdä kävelemällä Pariisin kaupunginosissa.

Tardi kuvailee, että romaanien pohjalta työskenteleminen on rentoa. Silloin tietää, kuinka tarina etenee, ja voi keskittyä kuviin. Omien käsikirjoitustensa kanssa Tardilla sen

sijaan on kuulemma aina suuria epäilyksiä siitä, onko tarina jo kerrottu ja onko se edes kertomisen arvoinen.

Yksi hänen pääteoksistaan, neliosainen Le cri du peuple, kuvaa Pariisin kommuunia vuonna 1871. Jalava-kustantamo julkaisee ensimmäisen osan suomeksi ensi vuonna.

Tardi kertoo, että Pariisin kommuuni oli sekä suurten toiveiden että suuren epätoivon aikaa, jossa oli paljon kuolemaa. "Sitä kuvaavissa albumeissani todellisten ihmisten puheet ovat tosia, peräisin kirjeistä ja asiakirjoista. Sepitteen panin kuvitteellisten hahmojen suuhun."

Vasta viime aikoina Tardi on siirtynyt kuvaamaan toista maailmansotaa. Siinä hänellä on ollut läheinen lähde, oma isä René Tardi, joka palasi sotavankeudesta Pommerista jalan. Matka kesti kuukausia.

Jacques Tardi syntyi pian sodan jälkeen. Hän sanoo kuuluvansa sukupolveen, jonka isät olivat vihaisia. René Tardille oli katkera pala ostaa saksalainen Volkswagen. Se oli merkki Saksan toipumisesta ja siitä, että Ranskan kehitys oli jäänyt jälkeen.

Tardi sanoo, että ei ollut kivaa olla lapsi sodan jälkeen. Olot olivat niin ankarat.

"Viha suorastaan ruokki isääni", Tardi sanoo. Hän kertoo, että monien muiden tavoin sota vei isältä mahdollisuuden opiskella. Hänen äitinsäkään ei ollut eläissään lukenut yhtään kirjaa.

"Monet eivät puhuneet näistä asioista, mutta minun isäni puhui."

Lopulta Tardi pyysi isäänsä kirjoittamaan sotakokemukset muistiin, ja isä täytti niillä neljä kouluvihkoa. Kun isä kuoli, Tardi alkoi tehdä kokemuksista sarjakuvia. Stalag II B -vankileiristä kertovat kaksi albumia ovat hänen uusimpansa.

Nyt Jacques Tardi harmittelee olleensa tyhmä, kun hän aloitti työn niin myöhään.

"Kysymyksiä riittäisi. Kirjailijana olisin tehnyt ne jo ajat sitten. Sanat ovat helppoja, mutta on vaikea näyttää kipeät asiat kuvilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat