Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komea kattaus Venäjä-kirjallisuutta Helsingin messuille

Kulttuuri
 
Andrei Bitov
Andrei Bitov

Venäjän ohjelmasta Helsingin kirjamessuilla ensi lokakuussa on saatu lisää tietoa. Messuilla on aina erityinen teemamaa, ja tänä vuonna se on Venäjä. Virallinen messuohjelma on saanut tunnuksekseen Venäjä: Kirjat kertovat.

Siitä vastaa Venäjän kirjaliitto, jonka kerrotaan olevan maan kirjamarkkinoiden "suurin yleishyödyllinen kansalaisjärjestö". Siihen kuuluu yli 1 500 alayhteisöä, muun muassa kirjailijaliittoja, kirjapainoja, kustantamoja, kirjakauppoja ja kirjastoja.

Liiton toimintaa tulee Venäjän lehdistö- ja joukkotiedotusvirasto.

Kirjaliiton toimitusjohtaja Jelena Starostina kertoi HS:lle messuohjelmasta sähköpostitse.

"Helsinkiin saapuu iso kirjailijoiden valtuuskunta, jota johtaa Venäjän PEN-klubin puheenjohtaja, kirjailija Andrei Bitov. Valtuuskuntaan kuuluu suomalaisille lukijoille tuttuja kirjailijoita, kuten Jevgeni Popov, Eduard Uspenski ja Ljudmila Petruševskaja."

Messuosastolle tulee esille 2 500 kirjaa: klassista ja nykyproosaa, runoutta, lastenkirjoja ja opetusmateriaalia. "Suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuuri ja kirjallisuus ovat myös edustettuina", Starostina sanoo.

Ennen messuja on tarkoitus järjestää suomalaisissa kirjakaupoissa venäläisen kirjallisuuden viikko.

Akateemiseen kirjakauppaan on jo oltu asiasta yhteydessä. "Emme ole vielä tehneet päätöstä siitä, mennäänkö tähän mukaan", markkinointikoordinaattori Eija Typpö kertoo.

Virallista Venäjä-ohjelmaa on kirjamessuilla kymmenen tuntia. Lisäksi on paljon enemmän epävirallista, jota järjestävät kustantamot ja erilaiset yhteisöt. Kun kustantamojen syksyn julkaisuohjelma alkaa jo olla selvillä, näkee, että messuilla riittää venäläistä ja Venäjää käsittelevää kirjallisuutta.

"Moniäänisyys on turvattu", Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen sanoo.

Hänestä kirjamessujen teemamaa-konsepti ei ole ikinä toiminut näin hyvin: "Kirjailijavieraiden joukko on todella edustava."

Messuille ovat tulossa ainakin kirjailijat Boris Akunin, Viktor Jerofejev, Ljudmila Ulitskaja, Jevgeni Vodolazkin, Artemi Troitski ja Roman Sentšin.

"Myös Venäjän suurinta kustantamoa johtava Irina Prohorova tulee, samoin Israelissa asuva Dina Rubin, joka on suosittu romanttisen viihteen kirjoittaja", Huttunen kertoo. " Vladimir Sorokin vierailee Suomessa jo ennen messuja."

Näitä kirjailijoita kutsuvat Suomeen kustantamojen lisäksi muun muassa pääkaupunkiseudun HelMet-kirjasto, Suomen PEN-klubi, Helsingin yliopisto, Venäläisen kirjallisuuden seura, Suomi-Venäjä-seura ja Suomen venäläisten kulttuurisäätiö Cultura.

"Messuilla käsitellään eri tilaisuuksissa varmasti ainakin sananvapautta sekä kirjailijoiden ja kirjallisuuden asemaa Venäjällä", Tomi Huttunen lupaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat