Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rossinin oopperaparodia hulluttelee

Il viaggio on kurinalainen, iskevästi rytmitetty ja tyylikäs show

Kulttuuri
 
Erkka Malkavaara
Erica Back (vas.), Robert Näse, Toomas Kolk, Samuli Taskinen, Sampo Martikainen ja Alina Koivula Rossinin pyörteissä.
Erica Back (vas.), Robert Näse, Toomas Kolk, Samuli Taskinen, Sampo Martikainen ja Alina Koivula Rossinin pyörteissä. Kuva: Erkka Malkavaara
Arvio: ooppera
Gioachino Rossinin Il viaggio a Reims (Matka Reimsiin) Musiikkitalon Sonore-salissa. Ohjaus Ville Saukkonen, musiikinjohto Tomas Djupsjöbacka. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ooppera yhteistyössä Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen kanssa.

Onpa nokkela temppu siirtää Rossinin häikäisevä oopperaparodia Il viaggio a Reims nykyaikaan ja antaa sille nimeksi Matkalla Brysseliin.

Rossinin revyymäinen, monityylinen oopperakeitos on nykyajan oopperaohjaajan unelma. Se on antanut Ville Saukkosen pursuilevalle näyttämöfantasialle vapaan vallan hullunkuriseen visuaaliseen assosiaatioleikkiin, älyvapaisiin koomisiin kommelluksiin ja päivänpoliittiseen satiiriseen piikittelyyn.

Mikä tärkeää, kaikessa surrealistisessa pähkähulluudessaan ja riemunkirjavuudessaan Il viaggio on hyvin kurinalainen, iskevästi rytmitetty ja tyylikäs show.

Teos vaatii monilta solisteilta taiturillista bel canto -tekniikkaa. Rooleja on yhteensä 18.

Hämmästyksen aiheita on esityksen korkea vokaalinen taso. Sopraanot Tuuli Takala ja Saara Kiiveri ja mezzosopraano Erica Back ovat kirkkaimmat bel canto -tähdet, joissa on helkkyvää vokaalista säteilyä, nuoruuden elinvoimaa ja valloittavaa näyttämöllistä hullutteluhenkeä.

Monista hyvistä miesäänistä tekee parhaan vaikutuksen baritoni Samuli Taskisen sankarillis- koominen bel canto -vuolaus.

Lukuisat ensemblet on onnistuttu hiomaan niin sulavaan ja puhtaaseen kuntoon, että niitä on ilo kuunnella.

Tomas Djupsjöbackan johtama orkesteri kannattelee ja tukee solisteja bel canto -tyyliin kevyesti ja notkeasti, pienin hienoin vivahtein.

Rossini-sirkuksen näyttämönä on ikään kuin lentoasema, jossa Euroopan eri kansoja edustavat narsistiset mediapellet törmäävät toisiinsa.

Saukkonen ottaa karikatyyrimäisen huumorin irti kansallisista stereotyypeistä. Suomea edustaa sympaattisesti juro ja kömpelö, sotahullulle, korkealta kiljuvalle venäläiselle pokkuroiva peruskansalainen.

Lavastaja   Sampo Pyhälän suunnittelemaa valkoista huonetilaa valkoisine palikoineen voi pitää myös neutraalina EU-virastona. Synteettisesti kiiltelevät asut ovat herkullisen hullu pukunäytös ja erottuvat hohtaen valkoista taustaa vastaan.

Hallitsevat värit ovat EU-lipun keltainen ja sininen. Eri kansojen edustajat saavat tunnuksikseen omien lippujensa värejä. Kuorolaiset ovat marionettimaisia EU-virkasmiesrobotteja. Klovnit, transvestiitit, seksinuket ja fallossymbolit kuuluvat myös kalustoon.

Osku Heiskasen kekseliäät, lystikkäät koreografiat luovat esitykseen vahvaa rytmistä jännitettä ja iloista musikaalihenkeä.

Kun musiikin farssi-ilottelu vaihtuu yllättäen yleväksi, allegoriseksi vakavuudeksi, näyttämölle liitelee näynomaisesti runollisia pikkuballerinoja. Sekin osaltaan vahvistaa show'n surrealistis-koomista tunnelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat