Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Suomen metsistä Tate Moderniin: Raimo Reinikaisesta tuli pop-hitti

Lontoon Tate Modern -museo valitsi poptaidenäyttelyynsä neljä Raimo Reinikaisen teosta

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Raimo Reinikainen ottaa aina värit mukaan matkoilleen. Uudessa näyttelyssä onkin ensi kertaa mukana näillä matkoilla tehtyjä teoksia.
Raimo Reinikainen ottaa aina värit mukaan matkoilleen. Uudessa näyttelyssä onkin ensi kertaa mukana näillä matkoilla tehtyjä teoksia. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

1. Teoksesi Luonnokset 1–4 Yhdysvaltain lipuksi (1966) löydettiin Mäntän Serlachius-museon viimekesäisestä SuperPop!-näyttelystä Tate Moderniin. Miltä se tuntuu?

Siltä, että mitä niitä vanhoja kaivetaan esille! Ei tämä edes ole ensimmäinen kerta. Viimeksi ne löydettiin vuonna 1999 Kööpenhaminan Arken-museoon. Siellä oli näitä teoksia ainakin kaksi.

Artikkeliin liittyvät

Tein ne Meritullinkadun työhuoneella vuonna 1966 ja siirsin ne sitten varastoon, kun uutta tuli koko ajan. Vuoden päästä tein jo ihan erilaisia teoksia.

Meni yli 20 vuotta ennen kuin ne tulivat uudestaan esille. Vuonna 1989 Amos Andersonin taidemuseo järjesti 50-vuotisnäyttelyni, ja pop-kauden teoksia ostettiin Ateneumin kokoelmaan. Kiasmaa ei silloin vielä ollut. Johtaja Olli Valkonen pahoitteli silloin, että oli vähän myöhään liikkeellä. Minä sanoin, ettei se haittaa. Ajattelin, että nyt he kyllä saavat maksaa niistä enemmän.

 

2. Tateen tulevat teoksesi ovat jo lähes 50 vuotta vanhoja, muutaman vuoden pituiselta pop-kaudeltasi. Millainen suhde sinulla on niihin?
Samaa kysyttiin Tatesta ja sanoin, että niissä kiinnostaa nyt se raikas väri. Ehkä vielä vanhanakin voisi päästä sellaiseen.

En alun perin suunnitellut tekeväni lippuja vaan raitamaalauksia. Jostain tuli idea lisätä valmiisiin maalauksiin lehtileikkeitä Vietnamin sodasta. Ne muuttuivat aivan kokonaan.

Siinä oli ristiriita, että me ihailimme amerikkalaisia taiteilijoita mutta vastustimme Amerikkaa, joka kävi hirveää sotaa. Onneksi amerikkalaiset taiteilijat olivat itsekin samaa mieltä.

 

3. Ketkä sinua silloin inspiroivat?
Pidin enemmän pop-taiteen edeltäjistä kuin varsinaisista pop-taiteilijoista. Jasper Johns ja Robert Rauschenberg olivat minulle ne kaksi tärkeintä. Andy Warholista en ole koskaan tykännyt.

Tein Johnsille kunnianosoituksenkin vuonna 1966, sellaisen maalitaulun, jonka pohjana käytin tikkataulua. Se oli huono idea, koska se tikkataulu oli tehty paperimassasta ja imi hirveästi väriä. Ihme, että se on edes pysynyt kasassa.

 

4. Sittemmin väripalettisi on muuttunut ja olet siirtynyt maalista vesiväriin, tussiin ja pastelliin. Miten kuvailisit uutta näyttelyäsi?
Ensimmäistä kertaa mukana on näin paljon matkoilla tehtyä sarjaa.

Otan aina värit matkoille mukaan, ja kun muut menevät uimaan, minä menen jonnekin koloon maalaamaan.

En pitkään tiennyt, miten suhtautua matkalla tekemiini maalauksiin, kun ne ovat syntyneet niin nopeasti.

Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että ne ovat kuitenkin mielekkäitä, koska olen nauttinut eniten niitä tehdessäni.

Työhuoneella saatan työstää yhtä pientä teosta monta vuotta. Se on tuskastuttavaa.

Näyttelyn nimi Vähäisiä merkintöjä on myös esillä olevan piirrossarjan nimi.

Alun perin se on Suomalaisen kirjallisuuden seuran sarjasta Vähäisiä kirjelmiä. Minulla on sarjan Kalevalaa käsittelevä vihkonen vuodelta 1890.

 

5. Työskentelet Multialla Keski-Suomessa keskellä metsää, ja kuusimotiivi toistuu töissäsi. Millainen suhde sinulla on metsään?
Vastaan, että Moderna Museetissa on Alexander Calderin hieno liikkuva veistos nimeltä Metsä on paras paikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat