Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopisto ponnahti muodin huipulle

Arvostetusta Hyèresin pääpalkinnosta kilpailee ensi viikolla neljä suomalaista

Kulttuuri
 
Juha Mustonen
Sophie Sälekarin vahvuuksia ovat printit ja tekstuurit. Sälekarin mallisto on Hyères-finaalin värikylläisimpiä.
Sophie Sälekarin vahvuuksia ovat printit ja tekstuurit. Sälekarin mallisto on Hyères-finaalin värikylläisimpiä. Kuva: Juha Mustonen

Etelä-Ranskan Hyèresissä järjestetään ensi viikolla yksi maailman tärkeimmistä muotisuunnittelukilpailuista, joka on käynnistänyt monen suunnittelijan kansainvälisen uran.

Tänä vuonna festivaalin luova johtaja on kuulun Chanel-muotitalon pääsuunnittelija Karl Lagerfeld, ja tuomaristossa istuu Ranskan Vogue-lehden ex-päätoimittaja, muotivaikuttaja Carine Roitfeld. Finaalin kymmenestä mallistosta kolme on Aalto-yliopiston muotisuunnittelun opiskelijoiden käsialaa.

Runsaan 300 halukkaan joukosta finaaliin valikoituivat naistenmallistot suunnitelleet Elina Määttänen ja Sophie Sälekari, sekä yhteisen miestenmalliston suunnitelleet Elina Äärelä ja Heini-Maria Hynynen.

Odotukset ovat korkealla, sillä Aallon opiskelijat ovat voittaneet Hyèresin kilpailut jo kahdesti aikaisemminkin: vuonna 2012 pääpalkinnoin vei Siiri Raasakan, Tiia Sirenin and Elina Laitisen suunnittelema miestenmallisto, ja vuonna 2013 Satu Maarasen naistenmallisto.

"Hyères on ollut lähinnä utopistinen haave", sanoo Elina Äärelä.

Vaikka kilpailun nimi ei ole suurelle yleisölle tuttu, sen pääpalkinto on alalla merkittävä meriitti. Hyèresissä nuoret suunnittelijat tekevät itselleen nimeä, ja kilpailussa luoduilla kontakteilla on saatu monta työpaikkaa maailman johtavissa muotitaloissa. Sitä tavoittelevat myös Aalto-yliopiston opiskelijat.

Se ei ole epärealistista, sillä Suomesta on tullut nopeasti kiinnostava muotimaa. Suomalaisten suunnittelijoiden ansioluetteloissa vilisee muotitaloja Balenciagasta Dioriin ja Givenchyyn.

Aallon viime vuosien Hyères-menestyksen perusteella on jo puhuttu "muoti-ihmeestä" ja verrattu Suomea Belgiaan, josta 80-luvulla ponnisti moni muotisuunnittelija.

Mutta miten Aalto on ponnahtanut kilpailun kärkikastiin?

"Tuomaksella on ollut siihen iso vaikutus", arvioi Hyères-finalisti Elina Määttänen.

Tuomaksella hän viittaa vaatesuunnittelun lehtoriin, vaatesuunnittelija Tuomas Laitiseen, joka opiskeli TaiKin lisäksi Lontoon arvostetussa Central Saint Martins -koulussa.

Laitinen itse uskoo, että syynä ovat lahjakkaiden opiskelijoiden ohella Aallon opetusohjelman päivitys. "Koulu toimii nykyään kuin mikroskooppinen versio muotimaailmasta", hän kertoo.

Opiskelijat tekevät mallistojaan tiukalla aikataululla, ja mallistoja muokataan kritiikin pohjalta.

Muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen kertoo sähköpostitse Kiinasta, että Aallon vaatesuunnittelun opetusta on kehitetty systemaattisesti yli kymmenen vuoden ajan. Tavoitteena on ollut Aallon nostaminen kansainvälisesti kilpailukykyiseksi vaatesuunnittelukouluksi.

Hyèresiin haettiin, kun Hirvonen ja Laitinen katsoivat opiskelijoiden tason riittävän korkeaksi. Vuoden 2012 voitto motivoi opiskelijoita entisestään.

"Opiskelijoihin on syttynyt oikeanlainen palo", Hirvonen kirjoittaa.

Yksi syy menestykseen on myös aaltolaisten omaleimainen tyyli.

"Me ollaan vähän ulkopuolella muun Euroopan menosta", selittää Sophie Sälekari. Mallistot ovat näyttäviä ja kokeilevia.

Se on kilpailuissa tärkeää.

"Muotitalot eivät etsi kilpailuista työntekijöitä, jotka tekevät beigejä kotelomekkoja. Sellaisia heillä jo on", sanoo Tuomas Laitinen. 

 

Hyèresin muotisuunnittelukilpailun pääpalkinto jaetaan sunnuntai-iltana 26.4. Tutustu kilpailumallistoihin Hs.fi:ssä.

Matias Sippola
Elina Äärelän ja Heini-Maria Hynysen miestenmallisto pohjautuu tutkimukseen venäläisistä tekstiileistä.
Elina Äärelän ja Heini-Maria Hynysen miestenmallisto pohjautuu tutkimukseen venäläisistä tekstiileistä.
Aapo Airas
Elina Määttäsen rönsyilevät asut yhdistelevät mm. japanilaista pukuhistoriaa ja taistelulentäjien asuja.
Elina Määttäsen rönsyilevät asut yhdistelevät mm. japanilaista pukuhistoriaa ja taistelulentäjien asuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat