Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaiskirjailija Rein Raud Suomen tilanteesta ja Venäjästä: Nyt on syytäkin pelätä

Leningradissa opiskellut virolainen kirjailija Rein Raud on toiminut 20 vuotta professorina Helsingissä. Hän tuntee mielialat Suomenlahden molemmin puolin.

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Ole iloinen, jos sinulle nauretaan", Rein Raud sanoo. "Se on tärkein kyky vieraiden kielten oppimisessa." Hän itse puhuu yli pariakymmentä kieltä, ja virheet kuuluvat aluksi asiaan.
"Ole iloinen, jos sinulle nauretaan", Rein Raud sanoo. "Se on tärkein kyky vieraiden kielten oppimisessa." Hän itse puhuu yli pariakymmentä kieltä, ja virheet kuuluvat aluksi asiaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Tallinnasta Helsinkiin lähtevä laiva on lastattu rakennusmiehillä, hoitajilla ja siivousalan yrittäjillä. Ja tiedemiehillä.

Helsingin yliopiston japanin kielen ja kirjallisuuden professori Rein Raud, 53, on seilannut väliä säännöllisesti jo 20 vuotta.

Opetushommat vievät kolmisen päivää viikossa. Muut päivät täyttyvät valmisteluista ja tutkimuksesta, mutta aikaa jää myös omaan kirjoittamiseen ja Viron elämään. Tallinnan yliopiston rehtorinakin hän ehti toimia viisi vuotta.

Siinä sivussa on syntynyt kymmenkunta teosta. Romaani Rekonstruktsioon (2012) voitti Viron valtion kirjallisuuspalkinnon, jota voi verrata Finlandiaan. Nyt Rekonstruktio on julkaistu suomeksi.

"Minulla ei ole televisiota", Raud selittää. "Se säästää useita tunteja päivässä. Lisäksi minulla on ollut harvinainen onni: pidän siitä, mitä teen työkseni."

Romaanissa joukko lahjakkaita, uskonnollisuuteen kääntyneitä nuoria tekee yhdessä itsemurhan.

"Aika moni nuori kaipaa vahvaa johtajuutta, ja sellaisiin uskonnollisuus tarttuu helpommin", Raud sanoo.

Sen sijaan neuvostoajan jälkeen syntyneiden nuorten haluun olla sopeutumatta pinnalliseen, kulutukseen perustuvaan arvomaailmaan hän yhtyy itsekin. Kaikilla asioilla ei yksinkertaisesti voi määritellä hintaa.

Peripahan olemassaoloon hän ei usko.

"Pikemmin on kyse myrkystä", Raud sanoo. "Jos myrkky on kyyn hampaissa, se on oikeassa paikassa. Jos taas minun kahvissani, niin väärässä. Pahuutta syntyy siten, että asiat luisuvat pois luonnolliselta tieltään."

Nyt ilma on sakeanaan uhkaa.

Suomessa pelätään.

"Syystäkin", Raud toteaa.

Perustutkinnon kirjailijasuvun poika suoritti Leningradin yliopistossa 1985. Onko vapaan Viron ja sanan vaalija siis neuvostotieteen kasvatti?

"Leningradin opinahjolla oli hyvät suhteet erääseen japanilaiseen yliopistoon. Meillä oli aina myös japanilaisia opettajia, joten kuulimme myös alkuperäistä kieltä, emme pelkkää venäläistä aksenttia."

Ideologinen näkökulma kirjallisuuteen ja historiaan oli Raudin mukaan "tietysti" voimakkaasti vinossa.

"Suoritin tutkinnon siinä tiedossa, että ainakin kaksi kolmasosaa siitä, mitä opetetaan, on vähintään kyseenalaista, jos ei suoraa valhetta."

"Hyvä kirjasto siellä oli. Ja sellaisia opettajia, jotka olivat olleet Stalinin vankileireillä. He kyllä tekivät oman työnsä kunnolla."

Virossa epäileminen kulkee verenperintönä.

"Kyllä neuvostoaikanakin oli ihmisiä, jotka eivät kyseenalaistaneet juuri mitään", Raud toppuuttelee.

Kysymykseen, olemmeko me suomalaiset hyväuskoisia hölmöjä, hän vastaa diplomaattisesti:

"Kun te pysähdytte miettimään, teillä on kaikki kyvyt ajatella ja analysoida omin avuin. Mutta ehkä Suomessa niitä avuja on tarvittu hieman vähemmän kuin Virossa."

Virolaisten näkemystä venäläisistä hän pitää paljon realistisempana kuin suomalaisten.

"Suomalaiset uskovat, että tapahtukoon mitä tapahtuu, mikään talvisodan tapainen ei voi toistua."

"Mutta mahdotonta se ei ole, valitettavasti. Viisi vuotta sitten kenenkään mieleen ei tullut, että Venäjä voisi ottaa Krimin ja sotia Ukrainan kanssa. Tässä maailmassa ei enää ole mahdottomia asioita."

Raud muistaa, miten hän Leningradissa kyseli "Hangon sankarillisten puolustajien muistomerkillä" venäläisiltä, tietävätkö he, missä Hanko on?

Kukaan ei tiennyt. Mutta se oli sivuasia, Hanko kumminkin kuului heille.

"Koska Suomi on puolueeton, on todennäköisempää, että Suomi joutuu jonkinlaisen provokaation kohteeksi kuin Baltian maat, jotka sentään kuuluvat Natoon", hän arvelee.

"Toisaalta kremlinmieliset varmaan haluavat pikemmin Baltian ja Puolan, koska Suomi on jo hiipunut heidän historiallisesta muistista. Suomi ei enää ole heille samalla tavalla henkisesti 'omaa' aluetta."

Parhaillaan Raud työstää Neuvosto-Viron viimeisiin aikoihin sijoittuvaa vakoilu- ja rakkausromaania. Mukana on useitakin venäläisiä henkilöitä, eikä ollenkaan vain pahan puolella.

Katkelma tulevasta teoksesta julkaistaan suomeksi Granta-lehdessä, joka ilmestyy syksyllä juuri ennen Helsingin kirjamessuja. Siellä teemamaa on Venäjä.

"Meillä Virossakin on vielä matkaa sen ymmärtämiseen, että ikävyyksiämme ja tragedioitamme ei ole aiheuttanut Venäjän kansa vaan sen hallitsijat."

Raud kiteyttää: "Vaikka Kremlin propaganda maalaa lännestä vihollista, länsi on tässä tilanteessa oikeasti venäläisten puolella. Venäjän hallintokoneisto on venäläisiä vastaan."

Tallinnasta pieneen merenrantataajamaan muuttanut Rein Raud kertoo, että Käsmusta on koko sen historiassa yhteensä kotoisin yli 200 merikapteenia. Suomen kieltolaki tietysti vaikutti asiaan. Parhaimmillaan Käsmun sataman laivojen määrä oli verrattavissa Tallinnaan. Pirtu virtasi.

Nyt on toinen aika. Filosofiseen kirjallisuuteen mieltynyt professori suosii hyvää viiniä.

Jos olisi pakko valita, niin kumpi: kirja filosofiaa vai pullo punaviiniä?

"Eikö voi olla niin, että kirja on filosofinen. Sen jälkeen juomalla muutaman lasillisen punaviiniä ajatuskin saapuu perille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat