Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juuli Niemi runoilee edelleen tytöistä, ja miksi ei runoilisi

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Juuli Niemi
Juuli Niemi
Arvio: kirjat
Juuli Niemi: Tuhat tytärtä. Otava. 93 s.

Tyttörunous oli 2000-luvun alkuvuosien kirjallinen ilmiö, jonka yhteiskunnallisuus ei jäänyt huomiotta. Nuorten naisten kirjoittamat tyttöyden ja naiseuden kokoelmat tuikkivat runotaivaan kirkkaaksi kysymyksistä, jotka koskivat sukupuolta ja identiteettiä.

Pauliina Haasjoki, Vilja-Tuulia Huotarinen, Sanna Karlström, Saila Susiluoto, Kristiina Wallin ja Johanna Venho ovat sen jälkeen hajaantuneet temaattisesta lajityypistä moneen suuntaan.

Mutta Juuli Niemi (s. 1981) pysyy tytöissä: Tuhat tytärtä on vaihdellen proosarunoa ja runotarinoita kirjoittaneen Niemen viides kaunokirjallinen teos. Hän on myös parikymppisiä naisia kuvaavan Kesäkaverit-elokuvan (2014) käsikirjoittaja.

Runoilija ei ole vahingossa unohtunut tyttövuosiin, vaan näyttää kirjoittavan hyvin tietoisesti osayleisölle. Esikoisteoksesta Tara (2003) alkaen kokoelmat ovat olleet lähestyttävää, tarinallista runopuhetta. Samastumista ja jaettuja kokemuksia etsivän nuorimman lukijapolven kotouttajana tämän kaltaiset teokset ovat erityisen merkityksellisiä.

Suku, perhe ja sisaruus muotoilevat Tuhannen tyttären runojen kehyksiä. Pikkusiskon silmin tarkastellaan arkisen perhehistorian vaiheita, jonka pysäkkejä ovat vaikkapa talot ja autot.

Runotarina Meidän perheen autot tavoittaa mainiosti elämän vuosikertoja ja sen huumoriin taittuva sävy lievittää hajoavan perheen kertomusta. Isä on "hyviä kauppoja" tekevä mies, joka ajaa keltaisen autonsa "yhden toisen naisen pihaan". Kaaoksen jälkeen äiti löytää onneksi uuden kaverin, jolla on "Työsuhdeauto". Isä jatkaa hyviä kauppojaan, lopulta hänellä on "vanha bemari, jonka perä laahasi kääntyessä".

Myös runo Perinteinen perheenisä luo tyttären katseen helposti tunnistettavaan tyyppiin. Hän on suomalainen mies, joka aloittaa puhelun "ei mulla mitään sen ihmeempää". Niemi tavoittaa hienosti sukupolven ja sukupuolen rakentamia eroja: "Isät tietävät varmasti, että rakastavat lapsiaan / enemmän kuin mitään muuta maailmassa. / He eivät oppineet rakastamaan mitään muuta maailmassa."

Sisaruus, jaettu lapsuus ja nuoruus ovat voimakenttä, jolla Tuhat tytärtä jakaa tietoa elämästä perheessä ja maailmassa. Kasvinkumppanuus on parhaimmillaan aikuisuuteen varttuvaa ystävyyttä, ja tämä on eräs Juuli Niemen kestoteemoista. Sisarenergia – ja laajemmin naisten keskinen ystävyys – merkitsee hänen teoksissaan kannattelevaa, rakkaudellista lähisuhdetta.

Kokoelman lopussa irrottaudutaan perheestä ja siirrytään ihan toisenlaiseen tematiikkaan, havainnon ja kokemuksellisen maailmaan. Sinne pikkusiskon kuljettaa rakastettu "sinä", mutta se onkin jo toinen tarina.

Tuhannen tyttären ilmaisu on täsmällistä ja silti sävykästä. Se kumminkin harmittaa, että runoilija käyttää runosäettä vain tekstiä ilmaavana keinona. Säkeisen runon ja proosan suhde kannattaa miettiä paremmin.

Tyttäriä tulee jatkuvasti maailmaan lisää, joten lukijoita näille runotarinoille kyllä löytyy, myös meidän entisten tyttöjen joukosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat