Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syntesoija herää eloon Salossa

Kulttuuri
 
Soundion
Elka Synthexin soundiin ovat ihastuneet muun muassa Jean-Michel Jarre ja Stevie Wonder.
Elka Synthexin soundiin ovat ihastuneet muun muassa Jean-Michel Jarre ja Stevie Wonder. Kuva: Soundion
Palstalla esitellään vanhoja aarteita
ja ihania löytöjä.

Suomalainen soitinrakennus tekee aluevaltauksen, kun salolainen Soundion-yhtiö alkaa valmistaa uudelleen 1980-luvun Elka Synthex -syntesoijaa.

Vaikuttavan näköinen ja muhkeasti soiva Synthex oli aikoinaan italialaisen Elkan lippulaiva, kahdeksanääninen polyfoninen analogisyntesoija, josta tuli Stevie Wonderin, Keith Emersonin ja varsinkin Jean-Michel Jarren suosikkisoitin.

Nyt Soundion on ostanut Elkan valmistajan vanhat varastot ja käynnistänyt Synthexin uuden version tuotannon joukkorahoitushankkeena. Synthex ei ole halpa lelu, vaan ammattilaissoitin. Ennakkotilaajat maksavat uudesta Synthexistään vajaat 3 000 euroa.

"Se on suhteellisen harvinainen soitin. Alkuperäisiä Synthexejä on myyty eBayssa jopa 8 000 eurolla", muusikko Tuomo Prättälä sanoo.

Elka Synthex kuuluu Rolandin Jupiter 8:n tavoin yli 30 vuoden takaisiin klassisiin analogisyntesoijiin, joiden sointi on tullut tutuksi sen ajan elektronisesta musiikista ja elokuvamusiikista.

Synthexin tunnetuin käyttäjä, ranskalainen elektronimuusikko Jean-Michel Jarre iloitsee Soundionin mainosvideossa Synthexin uudesta syntymästä, koska klassisten syntesoijien tietokonemallinnukset eivät ole koskaan alkuperäisten soitinten veroisia.

Tuhansien eurojen hintaisista klassikkosoittimista saa nimittäin tietokoneessa toimivia plug in -versioita satasella tai jopa ilmaiseksi.

"Voi olla psykologinen juttu, mutta olen huomannut, että oikealla synalla saa nopeammin aikaan käyttökelpoisia soundeja", Prättälä vahvistaa. "Klassikkosynien uustuotannossa on käynnissä mieletön buumi. Ihmiset ovat tutustuneet plugariversioihin ja halunneet aidon, mutta käytettyinä ne ovat kalliita, ja on ihan sattumaa, löytääkö sellaista mistään."

Alkuperäisiä Synthexejä tehtiin vain noin 2 000 kappaletta. Soundionin ensimmäiset uudet soittimet valmistuvat loppuvuodesta. Yhtiön tavoitteena on myydä ennakkoon 125 Synthexiä ja käynnistää laajempi tuotanto sen jälkeen.

Aiemmin Suomessa ei ole valmistettu syntesoijia teollisesti. Elektronisen musiikin maailmassa tunnetaan espoolaisen Jonte Knifin suunnittelema ja käsityönä valmistama Knifonium, joka perustuu putkitekniikkaan. Knifoniumia käyttää muun muassa elokuvasäveltäjä Hans Zimmer.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat