Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keikka josta tuli legenda: Turku Nirvanassa

Kurt Cobain vieraili Suomessa vain 20 kuukautta ennen kuolemaansa

Kulttuuri
 

Suomella ei ole osaa Brett Morgenin uudessa Cobain-dokumentissa, mutta Suomi ei jäänyt osattomaksi Nirvanasta. Lähellä se kuitenkin oli.

Ensimmäisen levyn (Bleach, 1989) aikaan tehdyt Euroopan-kiertueet eivät ulottuneet näin pohjoiseen, mutta läpimurtolevyn (Nevermind, 1991) ilmestyttyä näytti paremmalta: Nirvana oli tulossa keikalle Helsingin Lepakkoon joulukuussa 1991. Sali myytiin nopeasti täyteen.

Oli vain yksi ongelma. Nevermind osoittautui isommaksi hitiksi kuin kukaan saattoi arvata. Mitä korkeammalle levy kiipesi Yhdysvaltain listalla, sitä epätodellisemmalta yhtyeen esiintyminen alle tuhannen hengen salissa alkoi tuntua. Kun albumi nousi ykkössijalle, kävi kuten oli odotettu. Loput Euroopan-keikat, Helsinki mukaan lukien, peruttiin.

Ehkä suomalaisten kokema takaisku oli jäänyt yhtyeen manageriportaan takaraivoon, sillä seuraavana vuonna luvassa oli liennytystä.

Turun Ruisrockin historiaan mahtuu useita hyvin ajoitettuja maailmantähtien vierailuja, mutta tämä on niistä legendaarisin: festivaali sai kiinnitettyä Nirvanan pääesiintyjäkseen 27. kesäkuuta 1992. Historiallinen illasta tuli vasta jälkeenpäin, kun selvisi, että tilaisuus ei voi toistua.

Jos Kurt Cobain eläisi, hän tuskin muistaisi käyneensä Suomen Turussa. Keikka ei ollut Nirvanalle erikoinen: kyseessä oli yhtyeen ensimmäinen iso festivaalikesä ja kaikkialla oli vastassa kymmenien tuhansien ihmisten yleisömeri.

Lavalle nousi poissaoleva yhtye, joka selviytyi tehtävästään raivokkaasti pelkällä rutiinilla. Alkuaikojen keikkojen hurmoksesta koetti muistuttaa lähinnä basisti Krist Novoselic, joka innostui viskomaan soitintaan korkealle ilmaan keikan päätteeksi.

Jarkko Jokelainen HS
Nirvanan ainoa Suomen-konsertti oli Turun Ruisrockissa 27. kesäkuuta 1992. Kurt Cobainin tukena lavalla oli myös hänen vaimonsa Courtney Love, joka piilottelee yleisöltä äänentoistolaitteiden takana Cobainin oikealla puolella. Etualalla on yhtyeen basisti Krist Novoselic.
Nirvanan ainoa Suomen-konsertti oli Turun Ruisrockissa 27. kesäkuuta 1992. Kurt Cobainin tukena lavalla oli myös hänen vaimonsa Courtney Love, joka piilottelee yleisöltä äänentoistolaitteiden takana Cobainin oikealla puolella. Etualalla on yhtyeen basisti Krist Novoselic.

Legendaarisen illasta teki yleisö ja sen reaktio Nirvanan noustessa lavalle. Ruisrockin festivaalialue oli tuolloin puolet pienempi, ja 22 000 kuulijaa oli pakannut sen äärimmilleen. Jo muutaman kappaleen jälkeen yhtye joutui puuttumaan peliin.

"Siellä on ihmisiä, jotka ovat jäämässä muiden jalkoihin. Se ei ole hauskaa", Novoselic toppuutteli kuulijoitaan. "Älkää kuolko, ok? Olkaa varovaisia, älkää kuolko."

Itse seurasin keikkaa aitiopaikalta, lavalta, enkä muista nähneeni samanlaista yleisöä toistamiseen. Smells Like Teen Spiritin käynnistyessä koko ihmismassa näytti nousevan ilmaan. Kuuman kesäpäivän kuivaama hiekkaranta pöllysi sakeana hiekkasumuna yleisön yläpuolella.

Ruisrockin järjestäjien mukaan Nirvana oli Ruisrockin historian hankalin esiintyjä. Mikään ei kelvannut. Päivän muut pääesiintyjät piti kiinnittää Nirvanan toiveen mukaan, ja jopa autokuski joutui vaihtoon.

Paljon muuta kerrottavaa Cobainin lyhyestä Suomen-vierailusta ei jäänyt. Heti konsertin jälkeen Cobain ja koko keikan miehensä lähellä seurannut Courtney Love katosivat ihmisten silmistä.

Sen sijaan Krist Novoselic ja rumpali Dave Grohl jäivät hyväntuulisina backstage-alueelle. Managerien mukaan Nirvanan ei pitänyt antaa Suomessa yhtään haastattelua, mutta kysyessäni sitä kasvotusten, ongelmaa ei enää ollut.

"Se oli hienoa, ja ihmisillä näytti olevan hauskaa", Novoselic kommentoi yleisöä, joka vielä hetkeä aiemmin näytti olevan vaarassa. "Lavalle lenteli kaikenlaista roinaa. Tällaista se on kaikkialla. Ihmiset sekoilevat ja pitävät hauskaa."

Nirvana saapui Suomeen kovimman nosteensa keskellä, mutta ainakin Novoselic tuntui suhtautuvan pyörremyrskymäiseen vuoteen maltillisesti.

"En oikein jaksa uskoa, että suosiomme pysyy tällaisena pitkään. Nevermind oli iso kaupallinen läpimurto, mutta minulla ei ole aavistustakaan, kuinka seuraavan levyn käy", hän sanoi. "Nyt kun levy on myynyt hyvin, voimme tehdä asiat täysin oman päämme mukaan. Nevermind oli tavallaan meidän passimme täyteen vapauteen."

Tulevaisuuden suhteen hän oli jälkeenpäin tarkasteltuna varsin tarkkanäköinen: "Minusta tuntuu, että viiden vuoden päästä emme ole enää edes kasassa."

Loppu tuli odotettua nopeammin. Nirvana ehti tehdä vielä yhden albumin (In Utero, 1993), mutta vain 20 kuukautta myöhemmin Kurt Cobain oli kuollut.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat