Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden päivän pelastusoperaatio ei auta levykauppaa

Tänään vietetään kansainvälistä levykauppapäivää, joka tuo kivijalkakaupoille vuoden parhaan tilin.

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen HS
Oxfordin Cowley Road ruuhkautui vuosi sitten, kun Truck Store avasi ovensa levykauppapäivänä.
Oxfordin Cowley Road ruuhkautui vuosi sitten, kun Truck Store avasi ovensa levykauppapäivänä. Kuva: Jarkko Jokelainen HS

Näky oli ensisijaisesti turhauttava. Mutta samalla siinä oli myös jotain rohkaisevaa.

Levykaupan ovelta alkanut jono kiemurteli koko korttelin mitalta ja katosi kulman taakse. Useita satoja ihmisiä. Ovet olivat olleet avoinna vasta kymmenisen minuuttia, mutta päivän ensimmäiset asiakkaat astelivat jo ulos levykassit täynnä vinyyliä.

Heidän joukossaan oli arvokkaasti harmaantunut, noin seitsemänkymppinen herrasmies, joka oli epäilemättä päästetty jonon ohitse. Vaikea uskoa, että hän olisi jonottanut kaupan edustalla yön yli, kuten innokkaimmat olivat tehneet.

Hyppäsin takaisin pyörän selkään, tein pienen kaupunkikierroksen ja palasin tuntia myöhemmin. Jono oli lyhentynyt vain aavistuksen. Liityin nöyrästi sen jatkeeksi, ja kaksi tuntia myöhemmin pääsin vihdoin sisään. Lähtiessäni jono oli edelleen puolet aamuisesta.

Vuosi sitten vietin kansainvälistä levykauppapäivää Englannin Oxfordissa. Record Store Day on vakiinnuttanut asemansa myös Suomessa, mutta nyt pääsin todistamaan, millaista kiihkoa ja hysteriaa tapahtuma aiheuttaa populaarimusiikin suurvallassa Britanniassa.

Pelkästään Oxfordin kaltaisessa pikkukaupungissa tapahtuma riitti täyttämään yhden korttelin. Kuvien perusteella meno oli vielä maanisempaa naapurikaupunki Lontoossa, jossa Sohon kadut tukkeutuivat levyfanaatikoista. Karnevaalitunnelmaa vahvistivat päivän mittaan levykaupoissa järjestetyt konsertit.

Suomessa tapahtuman ympärille ei ole syntynyt vastaavaa maniaa, mutta levykaukaloiden ääreen pääseminen vaatii hienostunutta kyynärpäätaktiikkaa myös täällä. Levykauppapäivää vietetään taas tänään, ja todennäköisesti useimmat suomalaiskaupat tekevät vuoden parhaan tilinsä päivän mittaan.

Rohkaisevaa tässä on se, että niin monet ovat yhä valmiita maksamaan musiikistaan – ainakin yhtenä päivänä. Se on tervetullutta, sillä viime ajat ovat olleet levykaupoille, kuten tiedämme, umpisurkeita.

Levykauppapäivä sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 2008, kun pieni joukko levykauppiaita ja riippumattomia levy-yhtiöitä yhdisti voimansa. Taustalla oli kaunis ajatus: tarkoituksena oli muistuttaa musiikin suurkuluttajia siitä, että heille rakkaat levykaupat eivät elä pelkän kauniin ajatuksen voimalla.

Musiikinkuuntelu oli siirtymässä kovaa vauhtia nettiin, ja samoin oli käymässä myös fyysisten levyjen myynnille. Nettikaupoista ja -huutokaupoista löytyy lähes mikä tahansa levy, ja kauppaa voi tehdä vaikka läpi vuorokauden omalta kotipäätteeltään. Erikoisliikkeet joutuivat kituuttamaan nettikaupan ja -striimauksen väliin jäävällä kapealla kaistalla. Kuluttajia oli heräteltävä ennen kuin viimeinenkin kivijalkakauppa sulkisi ovensa.

Levykauppapäivä osoittautui menestykseksi. Huhtikuisen Record Store Dayn rinnalle lanseerattiin syksyllä järjestettävä Black Friday, ja tapahtuma kasvoi kansainväliseksi.

Eikä aikaakaan, kun joku haistoi rahan. Se tietää puolestaan aina ongelmia.

Record Store Day on kerännyt vuosi vuodelta enemmän myös arvostelua. Hämmästyttävää kyllä, usein asialla ovat levykauppojen uskollisimmat asiakkaat.

Heidän mielestään kaunis ajatus on väljähtynyt, kun korppikotkat ovat lehahtaneet paikalle.

Nyt kaikki kynnelle kykenevät syytävät julkaisuja pihalle pikavoiton toivossa. Myös isot monikansalliset levy-yhtiöt ovat heränneet ihmisten vinyylihimoon. Pelkästään Yhdysvalloissa levykauppapäivän erikoisjulkaisuja on ollut viime vuosina 600–700 eri nimikettä. Useat niistä ovat tuntuvasti kalliimpia kuin normaalit julkaisut.

Sanomattakin on selvää, että julkaisuista kaikki eivät ole niin "erikoisia". Pienten liikkeiden kannalta vaarana on, että yhä useampi kauppaan tilattu ylihintainen julkaisu jää keräämään pölyä lattiarajan ale-laatikoissa.

Toisessa ääripäässä ovat rajoitetut painokset, jotka pahimmillaan tarkoittavat muutamia satoja kopioita. Se sotii koko levykauppapäivän ajatusta vastaan: eikö tarkoituksena ollut myydä mahdollisimman paljon levyjä? Kun kauppaan houkuteltu satunnaiskävijä joutuu poistumaan ilman haluamaansa levyä, vaarana on, että levyjen ostaminen siirtyy vain keräilijöiden harteille. Siitä tulee postimerkkeilyä, vaikka musiikin pitäisi olla ensisijalla.

Nyt pienet painokset palvelevat ensisijaisesti trokareita: levykauppapäivän julkaisujen nopeaa arvonnousua voi hämmästellä jo samana päivänä verkon huutokauppasivuilla.

Suomessa kehitys on itse asiassa ottanut askeleen takapakkia. Vielä muutama vuosi sitten levykauppapäivälle osui iso nippu kotimaisia julkaisuja ja odotettuja uusintapainoksia. Tänä vuonna ne loistavat poissaolollaan.

Ehkä levy-yhtiöt ovat havahtuneet siihen, että levyjä ei ole viisainta julkaista päivänä, jolloin markkinat on tungettu jo valmiiksi täyteen.

Joka tapauksessa, kaikesta esille nousseesta kritiikistä huolimatta, tänään on hyvä päivä tehdä löytöjä ja tutustua uuteen musiikkiin.

Aivan niin kuin vuoden jokaisena päivänä.

Levykauppapäivä on osoittautunut piristysruiskeeksi, mutta levykauppaa ei pelasteta yhtenä päivänä. Siihen tarvitaan kaikki 365 päivää.

 

Record Store Dayn julkaisut on koottu sivustolle recordstoreday.com. Suomessa levykauppapäivään osallistuu 21 erikoisliikettä.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
vs. toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat