Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkeroidut viestit paljastavat: Salla Simukan kirjatrilogia kiinnostaa elokuva-alaa

Kirjailija: "En ole myynyt optio-oikeuksia kenellekään."

Kulttuuri
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Sonyn hakkeroiduissa viesteissä puhutaan myös Salla Simukasta.
Sonyn hakkeroiduissa viesteissä puhutaan myös Salla Simukasta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Elokuvastudio Sonyn hakkeroiduista ja julkisuuteen vuodetuista sähköposteista käy ilmi, että amerikkalainen elokuvateollisuus on ollut kiinnostunut suomalaisen Salla Simukan Lumikki-kirjatrilogiasta ja sen mahdollisesta filmatisoinnista.

Salla Simukkaa koskeva ja julkisuuteen tullut viestittely on lyhyttä, mutta paljastaa kuitenkin sen, että Sonyn korkein johto Los Angelesissa on tietoinen suomalaisen kirjasarjan vetovoimasta.

Sony on yksi amerikkalaisen elokuvateollisuuden suurista studioista.

Yhtiön sähköpostit hakkeroitiin jo viime vuonna. Torstaina vuotosivusto Wikileaks julkaisi studion työntekijöiden hakkeroituja sähköposteja muodossa, jossa niistä on helppo hakea tietoja hakusanoilla.

Sony on vastustanut hakkeroitujen viestien julkistamista, eikä viestien totuudenmukaisuutta voida vahvistaa.

Hakkeroitu kirjeenvaihto on käyty vuosi sitten maaliskuussa.

Kirjeenvaihto alkaa Simukkaa edustavan agentin yhteydenotolla. Sähköpostin liitteenä hän lähettää Sonylle Simukan käsikirjoituksen, muistuttaa Lumikki-sarjan suosiosta ja kehaisee päähenkilöä "uudeksi Lisbeth Salanderiksi".

Vastaus Sonylta tulee nopeasti.

"Luin osia ensimmäisen kirjan vedoksesta puoli vuotta sitten", kirjoittaa Hannah Minghella, yksi Sony Picturesin isoista elokuvajohtajista.

"Kiehtova", Minghella kirjoittaa kohteliaasti ja lupaa katsoa Simukan kirjan englanninnosta uudestaan. Minghella on elokuvaohjaajana tunnetun Anthony Minghellan tytär.

Samassa viestinvaihdossa toinenkin Sonyn johtajista ilmoittaa tarttuvansa kirjaan.

Kirjailija Salla Simukka vastaa puhelimeen Ruotsista. Simukka toppuuttelee saman tien puheita kirjasarjansa filmatisoinnista Hollywoodissa.

"Ei pidä repiä pelihousuja, jos joku saattaa kirjan mainita", Simukka sanoo kesken kirjailijakiertueen. Hän on ollut juuri kertomassa ruotsalaisille koululaisille Lumikki-kirjoista ja niiden tekemisestä.

Simukan mukaan Sonyn kanssa ei käyty mitään neuvotteluja sähköpostien jälkeen.

"En ole myynyt optio-oikeuksia kenellekään. Keskusteluja on ollut, mutta niin konkreettista tarjousta ei ole tullut, että olisi pitänyt miettiä, tarttuako vai ei", Simukka sanoo.

Simukan trilogia on ollut iso kirjallinen menestys, ja käännösoikeudet on myyty kymmeniin maahan. Nuorille aikuisille suunnattujen kirjojen päähenkilö on lukiolainen Lumikki Andersson, joka kirjoissa tekee matkaa sekä omaan persoonaansa että myös rikosten maailmaan.

Kirjasarjan kolmannen osan englanninnos on ilmestymässä lähiaikoina.

Sen Simukka myöntää, että ajatus kirjasarjan filmatisoinnista on kuitenkin vahvistunut, kun sarja on edennyt pitemmälle.

Simukka on aiemmin käsikirjoittanut Ylen Uusi päivä -sarjaa, mutta Lumikki-elokuvan käsikirjoitusta hän ei itse ole aikeissa kirjoittaa.

"Joku fiksu on sanonut, että leffasta voi olla varma vasta, kun istuu teatterissa ja katsoo lopputekstejä", Simukka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat