Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rouvali rakastui Tampereen "junttiorkesteriin"

Kulttuuri
 
Santtu-Matias Rouvali
Santtu-Matias Rouvali

Kapellimestari  Santtu-Matias Rouvali täytti Tampere-talon kahdesti johtaessaan Jean Sibeliuksen jättimäisen Kullervon tällä viikolla Tampere-talossa. Lisää Sibeliusta on tulossa syksyllä. Rouvali aikoo istuttaa orkesteriin oman Sibelius-tyylinsä, jossa takapotkuja ja muuta rytmiikkaa ei jätetä sibeliaanisen soinnin alle.

Nuoren kapellimestarin (s. 1985) urakiito on nopeaa, mutta Tampereella hän pysyy ylikapellimestarina ainakin vuoteen 2019.

"Mä viihdyn näitten kanssa. Silloin, kun ne antaa kaikkensa, se on jotain, mitä en ole missään muualla Suomessa saanut."

Rouvali on uhonnut nostavansa tamperelaiset Suomen parhaaksi. Miten se onnistuu, kun perinteisesti aika moni kaikkein parhaista Sibelius-Akatemiassa opiskelleista jää töihin pääkaupunkiseudulle tai lähtee ulkomaille?

"Totta kai Helsingissä on yksittäisiä soittajia, jotka ovat parempia. Tää on junttiorkesteri, joka ei tiedä, miten hyvä se on, koska me ollaan maalla, Tampereella. Mutta he saavat innostuksen kautta sen joukkohengen, joka painaa aika paljon."

Tampere Filharmonia oli nousukiidossa jo John Storgårdsin ja Hannu Linnun kausilla, mutta Helsingin kaupunginorkesteri nappasi Storgårdsin ja Radion sinfoniaorkesteri Linnun.

Heidän tapaansa Rouvali ramppaa myös paljon maailmalla. Hän debytoi seuraavaksi Wienin sinfonikkojen edessä ja palaa esimerkiksi Lontoon Philharmonia Orchestran ja Oslon filharmonikkojen eteen.

"Kaikki kutsuvat uudestaan, mutta täytyy kokeilla niitäkin orkestereita, joita en ole vielä johtanut. Mutta syksyllä aion kyllä lomailla ja metsästää pari viikkoa."

Nouseeko Tampere Filharmonian profiili levyrintamalla?

"En ole levyihmisiä, se pilaa livefiiliksen. Teemme kyllä Sibeliuksen ja Nielsenin viulukonsertot sekä Sibeliuksen serenadit Baiba Skriden kanssa. Enemmän kiinnostaisi dvd-taltioinnit ja televisio."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat