Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti näyttää Nirvanan Kurt Cobainin toisen puolen

Kulttuuri
 
frank micelotta getty images
Kurt Cobainista kertovan dokumentin keskeisin aineisto löytyi hänen arkistoistaan.
Kurt Cobainista kertovan dokumentin keskeisin aineisto löytyi hänen arkistoistaan. Kuva: frank micelotta getty images

Hän oli vastentahtoinen rocktähti. Hän oli sulkeutunut, nuori vihainen mies. Hän purki musiikkiinsa kaiken sisälleen patoamansa raivon.

Kurt Cobainin (1967–1994) kuolemasta on kulunut yli kaksikymmentä vuotta, mutta syvälle juurtuneisiin mielikuviin ei ole juuri koskettu.

Väliin jääneiden vuosien aikana Cobainin lyhyt ura on kanonisoitu, ja hänestä on tullut yksi rockin kaikkein suurimmista ikoneista. Cobain on nostettu jalustalle rockin viimeisenä suurena kapinallisena.

End of Movie LCC
Kurt Cobainin lapsuusvuosilta on säilynyt useita kaitafilmejä, jotka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Montage of Heck -dokumentissa.
Kurt Cobainin lapsuusvuosilta on säilynyt useita kaitafilmejä, jotka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Montage of Heck -dokumentissa.

Tämän kaiken newyorkilainen ohjaaja Brett Morgen haluaa nyt haastaa. Suomessa ensi viikolla elokuvateattereihin tuleva dokumentti Cobain: Montage of Heck esittelee laulajan tuntemattoman puolen: lämpimän ja lempeän, pelokkaan ja hauraan pojan, joka janosi hyväksyntää – ja menestystä.

"Kurt rakensi täysin tietoisesti itsestään kuvaa nuorena vihaisena miehenä. Haastatteluissa hän oli usein vetäytynyt ja sarkastinen rakentaessaan hyvin tietoisesti omaa mytologiaansa. Hän vedätti kuulijoitaan täysin surutta", Lontoosta tavoitettu Brett Morgen uskoo.

"Tämän elokuvan suurin paljastus on se, että näemme hänen romanttisen puolensa. Sen hän piti aina piilossa julkisuudelta. Ei ollut kovin punkrockia osoittaa olevansa esimerkiksi rakastunut."

Kurt Cobainin tarina on nopeasti kerrottu.

Hän syntyi Yhdysvaltain luoteiskulmassa Aberdeenin pikkukaupungissa ja varttui rikkonaisessa perheessä. Hän tunsi itsensä syrjäytyneeksi koulussa ja ajautui taiteen pariin.

Punkrock oli ratkaisu. Cobainin parikymppisenä perustama Nirvana nousi muutamassa vuodessa räkäisistä kellareista festivaalien päälavoille. Syksyllä 1991 ilmestynyt Smells Like Teen Spirit vaikutti populaarimusiikkiin perinpohjaisemmin kuin yksikään kappale sen jälkeen – tai todennäköisesti koskaan enää.

Kovaäänisestä ja siloittelemattomasta vaihtoehtorockista tuli kirjaimellisesti yhdessä yössä valtavirtaa. Nirvana oli yhtäkkiä maailman kuumin bändi, ja vanhat tähdet joutuivat siirtymään sivummalle, ainakin väliaikaisesti.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Cobain teki itsemurhan.

Niin surullista kuin se on, kuolema sinetöi hänen asemansa rockin myyttisimpien hahmojen harvalukuisessa joukossa: Cobainista tuli Elvis Presleyn, John Lennonin, Jimi Hendrixin tai Bob Marleyn veroinen legenda.

Tämä tarina on myös kerrottu usein. Miksi siis tarvitsemme vielä yhden elokuvan aiheesta?

Jeff Kravitz
Nirvana soitti ensimmäisen keikkansa 1987, mutta kokoonpano löysi muotonsa rumpali Dave Grohlin (vas.) liityttyä 1990. Cobainin lisäksi yhtyeessä soitti koko ajan basisti Krist Novoselic (oik.).
Nirvana soitti ensimmäisen keikkansa 1987, mutta kokoonpano löysi muotonsa rumpali Dave Grohlin (vas.) liityttyä 1990. Cobainin lisäksi yhtyeessä soitti koko ajan basisti Krist Novoselic (oik.).

"Kysymys on retorinen", Morgen kivahtaa, "koska mielestäni kukaan ei ole päässyt todella perille Kurtin luonteesta."

Ohjaaja käynnistää pitkän yksinpuhelun todistaakseen hankkeensa ainutlaatuisuuden. Hän viittaa käsiinsä saamaan ensikäden materiaaliin, johon kukaan muu ei ole aiemmin koskenut.

Morgenilla on pointtinsa. Montage of Heckissä pääsevät ääneen Cobainille läheisimmät ihmiset – entinen tyttöystävä, vanhemmat, Nirvana-basisti Krist Novoselic sekä hänen ainoan lapsensa äiti Courtney Love – mutta kaikkein keskeisimmällä sijalla ovat Cobainin arkistot. Sieltä paljastui tuhansia sivuja muistiinpanoja, lapsuuden kaitafilmejä, 200 tuntia äänityksiä, piirroksia ja veistoksia.

"Sanoisin, että noin 85 prosenttia elokuvasta koostuu materiaalista, jota ei ole koskaan aiemmin esitetty julkisesti", Morgen summaa monologinsa.

"Päästäkseni todella perille Kurtista, ymmärtääkseni häntä, minun täytyi käyttää materiaalia, joka oli henkilökohtaisempaa. Kun kävin läpi hänen haastattelujaan, tuntui usein, että menetin yhteyden hänen todelliseen minäänsä. Kurt oli epäluotettava haastateltava. Hän saattoi sanoa yhtä ja tarkoittaa toista. Löysin täysin toisenlaisen ihmisen hänen henkilökohtaisista pohdinnoistaan. Hänen äänessään on lempeyttä, siinä on lämpöä. Se on täysin suodattamatonta."

Perinteisen rockdokumentin sijaan Morgen päätyi tekemään henkilökuvaa Cobainista hänen taiteensa kautta. Keskeiseksi teemaksi nousee hyväksyntä: dokumentti toistaa usein, kuinka Cobain pelkäsi pilkkaa ja vihasi nöyryytystä.

"Pohjimmiltaan tämä on elokuva nuoresta pojasta, joka janosi hyväksyntää. Ensin hän yritti löytää sitä perheeltään, mutta kun se ei toteutunut, hän lähti etsimään sitä punkin maailmasta. Hän etsi perhettä, ja löysi sen lopulta Courtneyn ja tyttärensä Francesin kanssa."

Ke Mazur
Kurt Cobainin ja Courtney Loven ainoa lapsi, tytär Frances Bean syntyi elokuussa 1992. Hän on nyt 22-vuotias ja toimi Montage of Heck -dokumentin tuottajana.
Kurt Cobainin ja Courtney Loven ainoa lapsi, tytär Frances Bean syntyi elokuussa 1992. Hän on nyt 22-vuotias ja toimi Montage of Heck -dokumentin tuottajana.

Morgen uskoo myös, vastoin yleistä käsitystä, että Cobain janosi suosiota. Hänen rocktähteytensä ei ollut niin vastentahtoista kuin hän itse antoi ymmärtää.

"Uskon, että Kurt halusi kuuluisaksi, mutta hänellä ei ollut käsitystä seurauksista", Morgen päättelee.

"Minulle on moneen kertaa yritetty painottaa, kuinka Kurt oli yksityinen ihminen. Ei. Bob Dylan on yksityinen ihminen: hän ei anna pitkiä haastatteluja. Kurtilla ei ollut mitään ongelmaa haastattelujen kanssa. Hän antoi ihmisten ymmärtää olevansa yksityinen, mutta toimi aivan toisin."

Todelliseksi löydöksi Brett Morgen kuvailee Cobainin äänittämää viidentoista minuutin nauhaa, jolla hän kertoo teinivuosistaan.

"Se on hänen elämäkertansa. Se on taideteos. Hän teki siihen käsikirjoituksen ja esitti sen. Minulle tuo nauha oli paljon tärkeämpi kuin yksikään hänen antamansa haastattelu."

Cobainin itsemurhan syyksi on esitetty niin hänen heroiiniriippuvuuttaan kuin äärimmäisestä julkisuudesta seuranneita paineita. Morgenin mukaan nauha paljastaa syiden olevan syvemmällä nuoruuden kokemuksissa.

"Salaliittoteoreetikkojen mielestä Kurt murhattiin. He perustavat teoriansa siihen, ettei hän koskaan puhunut itsemurhasta. Tämä nauha todistaa, että hän suunnitteli tappavansa itsensä 14-vuotiaana. Eikä siinä kaikki: hän myös kertoo miksi."

Tommaso Boddi
Kurt Cobainin tytär Frances Bean Cobain (vas.) ja leski Courtney Love tapasivat ohjaaja Brett Morgenin Sundancen elokuvafestivaaleilla.
Kurt Cobainin tytär Frances Bean Cobain (vas.) ja leski Courtney Love tapasivat ohjaaja Brett Morgenin Sundancen elokuvafestivaaleilla.

Kurt Cobainin elämän keskeisimmistä ihmisistä yksi, todennäköisesti kaikkein rakkain, ei esiinny dokumenttielokuvassa lainkaan. Tytär Frances Bean Cobain oli isänsä kuollessa alle kaksivuotias, joten hänellä ei ole tuolta ajalta myöskään muistikuvia.

Frances, nyt 22, oli silti projektissa keskeinen tekijä, sillä hän toimi elokuvan tuottajana. Oliko tämä hänelle tapa tutustua isäänsä?

"Olen päättänyt, että en kommentoi tätä hänen puolestaan", Morgen torjuu kysymyksen. "Francesin suurin panos elokuvaan oli se, että hän halusi siitä niin rehellisen kuin mahdollista."

"Hänen ohjeensa oli, että älä tee Kurtista pyhimystä."

 

Brett Morgenin elokuva Cobain: Montage of Heck tulee Suomessa ensi-iltaan 23. huhtikuuta.

Oikaisu 18.4.2015 klo 12.06: Jutussa väitettiin alun perin, että Cobainin kuolemasta olisi kulunut yli neljännesvuosisata eli yli 25 vuotta. Kuolemasta on kuitenkin kulunut vain 21 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat