Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvojen ääntelystä syntyy Virossa sinfonia

Kuukauden ikäinen Friida Dede ja kolmepäiväinen Isabel Purtsak osallistuvat sävellykseen hengittämällä, ähkimällä ja parkumalla. Sinfonia valmistuu Viron musiikkivuoden kunniaksi.

Kulttuuri
 
Vauvojen äänistä syntyy sinfonia
Vauvojen äänistä syntyy sinfonia
Laulun opiskelijat Mikk ja Tuuri Dede tallentavat kuukauden vanhan Friida Deden ääntelyä kotonaan Tallinnassa. He osallistuvat Viron musiikkivuoden suurprojektiin, jonka päätteeksi äänistä sävelletään vauvasinfonia. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm.

Friida Dede herää, aukaisee suunsa ja alkaa itkeä turvakaukalossa kotonaan Tallinnassa. Isä, laulunopiskelija Mikk Dede, vie mikrofonin vauvan suun lähelle. Parku jatkuu. Isä raaskii hetken äänittää vauvasinfoniaa varten.

Vauvan äänet ovat aika matalia, ehkä toisessa oktaavissa, arvioi äiti Tuuri Dede, joka opiskelee oopperalaulua Sibelius-Akatemiassa.

Pian vanhemmat tuudittavat vauvan hiirenhiljaiseksi sylissään.

Marko Mumm
Mikk ja Tuuri Dede äänittävät kuukauden ikäisen Friida Deden ääntelyä kotonaan vauvasinfoniaa varten.
Mikk ja Tuuri Dede äänittävät kuukauden ikäisen Friida Deden ääntelyä kotonaan vauvasinfoniaa varten.

Virossa on meneillään musiikkivuosi, jonka kunniaksi kaikille 12 000–13 000:lle tänä vuonna Virossa syntyvälle vauvalle jaetaan synnytyssairaalassa vesilintupilli, kehotus tallettaa vauvan ääntelyä ja lähettää tallenne vauvasinfoniaa varten.

Idean äiti on musiikkivuoden projektijohtaja Kristel Üksvärav, jolla on kolme omaa lasta.

Aluksi tarkoitus oli vain jakaa tunnustusta lapsille, jotka ovat syntyneet musiikkivuonna: antaa kullekin todistus ja vesilintupilli.

"Seuraava askel oli ottaa heidät mukaan sävellyksen tekoon niin, että he ovat omalta osaltaan säveltäjiä", sanoo Üksvärav.

Alussa lapsi itkee enemmän. Myöhemmin hän jokeltaa, nauraa, alkaa reagoida. "Mitä monipuolisempi paletti, sitä hauskempi teos", sanoo Üksvärav.

Deden muusikkoperheelle äänittäminen ei tullut mieleen heti vauvan syntymän jälkeisen elämänmuutoksen keskellä. Vesilintupilli katosi kaappiin. He aloittivat äänitykset, kun Friida Dede oli noin kuukauden vanha.

"Ei tätä vielä lauluksi voi sanoa", Tuuri Dede sanoo.

Artikkeliin liittyvät

"Tässä iässä hän ilmaisee tunnetta vain itkemällä. Voimme äänittää, kun hän hengittää. Jos nenä on tukossa, hän hengittää vähän raskaammin", Mikk Dede sanoo.

Isä esittelee ensiääniä olohuoneen stereoista samalla, kun vauva nukkuu hiiskahtamatta. Vanhemmat opiskelevat oopperalaulua, joten vauva on tottunut ääniin.

Nauhalta kuuluu vaimeaa, pehmeää koputusta tasaiseen tahtiin.

Ne ovat nielemisen ääniä, selittää Mikk Dede.

Kahisevaa sahausääntä.

Vauva hengittää, onneksi, sanoo Dede.

Vaimea kopsahdus oli pieru, jyrkästi nouseva ja venyvä äh-ääni on kakkahätä, tasaista tuhinaa kuuluu imemisen ohessa.

Nämäkin Friida Deden äänet saattavat olla osa sinfoniaa vuoden loppuun mennessä.

Synnytyssairaalassa on tallennettu sinfoniaa varten myös vastasyntyneiden nopeita sydänääniä.

Tallinnan suurimmassa synnytystalossa, Itä-Tallinnan keskussairaalassa, on jaettu tänä vuonna satoja vesilintupillejä, yhtä paljon kuin vauvoja on syntynyt.

Kolmepäiväinen Annabel Purtsak nukkuu sikeästi, kun vanhemmat Lauri Purtsak ja Kristi Kalm testaavat esikoisensa ensimmäistä instrumenttia, vesilintupilliä Itä-Tallinnan keskussairaalassa.
Kolmepäiväinen Annabel Purtsak nukkuu sikeästi, kun vanhemmat Lauri Purtsak ja Kristi Kalm testaavat esikoisensa ensimmäistä instrumenttia, vesilintupilliä Itä-Tallinnan keskussairaalassa.

Poliisi- ja rajavartiolaitoksella työskentelevä Kristi Kalm ja tekniikkakaupan asiantuntija Lauri Purtsak ovat lähdössä kotiin kolmepäiväisen Annabel Purtsakin kanssa.

He löysivät vesilintupillin ja kutsun osallistua sinfonian tekoon perhehuoneestaan erilaisten mainostuotteiden joukosta. Idea vauvasinfoniasta kiehtoo perhettä.

"En ole itse kovin musikaalinen", sanoo Kalm.

"Varmaan laitamme lapsen isompana johonkin musiikkikerhoon."

Vesilintupillistä tulee pehmeä, sointuva ääni, kun Kristi Kalm puhaltaa siihen. Kolmepäiväinen Isabel Purtsak on juuri syönyt ja vatsa on täynnä. Pillin matala ääni ei häntä herätä.

Vauvasinfonian kokoavat säveltäjät Margo Kõlar ja Liis Viira. He päättävät aikanaan, kirjoittavatko he vauvojen äänistä nuotteja vai tyytyvätkö elektronisiin äänityksiin.

Äänten oheen lisätään soittimia, kuoro, ja ehkä elektronista musiikkia. Jossakin vaiheessa valittu vauvajoukko ehkä kutsutaan studioon täydentäviin äänityksiin.

Lopputulos, tiettävästi maailman ensimmäinen Vauvasinfonia, kuullaan 29. joulukuuta, jolloin Viron musiikkivuosi päättyy.

Korjaus kello 14.30: Korjattu Annabel Purtsakin ja hänen isänsä nimi oikeaan muotoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat