Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikansa julkkis Shakespeare oli rikas mies – ja viitsi kuitenkin kirjoittaa

Kulttuuri
 
Getty Images
Shakespearen syntymäkoti Stratford-upon-Avonissa.
Shakespearen syntymäkoti Stratford-upon-Avonissa. Kuva: Getty Images

Kulttuurihistoria on täynnä tarinoita taiteilijoiden köyhyydestä, kylmästä ja nälästä. Jos mainetta tuli, tuli se usein vasta kuoleman jälkeen.

Maailmankuulu englantilainen näytelmäkirjailija William Shakespeare (1564–1616) ei kuulu tähän joukkoon.

Shakespeare oli oman aikansa kulttuurijulkkis. Hän osoitti, että taiteella voi rikastua, ja vaurautta sopii jopa näyttää.

Ensivuonna Shakespearen kuolemasta tulee kuluneeksi 400 vuotta. Shakespearen kotikaupunki Stratford-upon-Avon aikoo ottaa merkkivuodesta kaiken irti. Kulttuuriturismi on kasvava ala niin Britanniassa kuin muuallakin.

Arkeologiset kaivaukset ovat juuri päättyneet tontilla, jolla seisoi aikoinaan Shakespearen New Place -mahtitalo.

Shakespeare osti sen 1597, kun oli rikastunut. Talo oli Stratfordin keskustan suurin, ja maksoi aikanaan huiman summan eli 120 puntaa. Näytelmäkirjailijan sanotaan kerskuneen, että talossa oli kymmenen tulisijaa.

"Hän oli hieman sellainen rehvastelija", kertoo Julie Crawshaw, joka johtaa tontille tulevan muistorakennelman pystytystä.

Kaivauksissa on löytynyt paljon osterinkuoria ja eläinten luita. "Tämä kertoo, että talossa syötiin hyvin", Crawshaw sanoo.

Itse taloa ei enää ole. Talon myöhempi omistaja antoi purkaa sen 1759, koska häntä ärsytti Shakespearen ihailijoiden virta tiluksilleen.

Kulttuuriturismissa ei ole siis mitään uutta.

Shakespearensyntymätalo sen sijaan on yhä pystyssä ja sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä.

Talon pihalla kasvavat yrtit kuten pikku Williamin lapsuudessakin. Alakerrassa komeilee vanhempien pylvässänky, aikansa statussymboli. Se oli tapana asettaa ikkunan eteen, jotta naapuritkin näkisivät.

Shakespeare syntyi keskiluokkaiseen perheeseen, eikä kärsinyt köyhyydestä. John -isä teki nahkahansikkaita ja siinä sivussa kauppaa muun muassa villalla. Hän nousi myös Stratfordin pormestariksi. Shakespearen Mary -äiti tuli varakkaasta suvusta.

"Vanhempien hyvä taloudellinen asema teki mahdolliseksi sen, että William pääsi kouluun", kertoo Shakespeare Birthplace -säätiön vierailupäällikkö Clive Depper.

Perheen pojat nukkuivat yläkerran päätyhuoneessa, jossa oli takka. Tytöille vältti huone, jossa ei ollut lämmitystä.

Tämän niin sanotun Cobbe-muotokuvan uskotaan esittävän näytelmäkirjailija William Shakespearea. Tieteellisten tutkimusten mukaan maalaus on peräisin noin vuodelta 1610.
Tämän niin sanotun Cobbe-muotokuvan uskotaan esittävän näytelmäkirjailija William Shakespearea. Tieteellisten tutkimusten mukaan maalaus on peräisin noin vuodelta 1610.

Koulu sijaitsi kaupungintalon yhteydessä, ja sinne pääsivät paikallisten pamppujen pojat. William Shakespearen kouluvuosista ei ole kirjallisia todisteita, mutta hänen tuotannossaan esiintyy walesilainen Jenkins-opettaja, aivan kuten myös koulun 1500-luvun opettajaluettelossakin.

Koulu on yhä toiminnassa ja tunnetaan nyt nimellä Kuningas Edward VI:n koulu. "Monet kutsuvat tätä kuitenkin Shakespearen kouluksi", nykyinen rehtori Bennet Carr kertoo.

Näytelmäkirjailijan perintö velvoittaa. Koulu on ilmainen, mutta sinne on vaikea päästä. Shakespearen syntymäpäivänä koulupojat marssivat kaupungin halki kukkapuskat käsissä. Tyttöjäkin otetaan jo koulun ylimmille luokille.

Teatterikärpäsen pureman William Shakespeare sai todennäköisesti jo lapsena kaupungintalolla, jossa vierailevat seurueet esiintyivät.

Näyttelijäntyö ja kirjoittaminen veivät nuoren Shakespearen Lontooseen, jossa hänestä tuli Globe-teatterin osakas ja hovin huvittaja. Uran alussa tukea antoi rikas mesenaatti Henry Wriothesley, Southamptonin jaarli.

Shakespeare oli varhaiskypsä myös muulla rintamalla. William oli vain teinipoika, kun hän saattoi raskaaksi tulevan vaimonsa Anne Hathawayn.

Pariskunta tarvitsi piispan erikoisluvan päästäkseen avioon. Kun lupa kommelluksien jälkeen viimein järjestyi, astelivat alttarille 18-vuotias William ja 26-vuotias Anne.

Heille syntyi Susanna -tytär sekä myöhemmin kaksoset Judith ja Hamnet. Tyttäret selviytyivät aikuisiksi, Hamnet-poika ei.

Tohtori Delia Garratt Shakespeare-säätiöstä sanoo, että kirjailijan perintöön pääsee tutustumaan näytelmien ohella parhaiten talojen kautta.

Stratfordissa ja lähialueella on yhä pystyssä viisi taloa, jotka kuuluivat Shakespearelle tai hänen sukulaisilleen.

Kun näytelmäkirjailijan tulot paisuivat, hän kiinnostui kiinteistösijoittamisesta ja muun muassa maissikaupasta. Ystävät ja tutuntutut vetosivat Shakespearen anteliaisuuteen ja kärttivät avustuksia.

Innostus bisneksen tekemiseen ei kuitenkaan syönyt taiteellista kunnianhimoa. Shakespeare kirjoitti yli puolet näytelmistään vasta mahtitalonsa ostamisen jälkeen.

Shakespeare hallitsi näin sekä taiteen että rahan tekemisen – aivan kuten draaman eri lajitkin.

Annamari Sipilä HS
Stratford-upon-Avon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat