Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-laulukilpailu alkaa – suurin osa kilpailijoista suomalaisia, naisia ja sopraanoja

Maanantaina alkavassa kilpailussa on mukana useita sopraanoja

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Sopraano Hanna Rantala osallistuu Järvenpäässä järjestettävään Sibelius-laulukilpailuun.
Sopraano Hanna Rantala osallistuu Järvenpäässä järjestettävään Sibelius-laulukilpailuun. Kuva: Rio Gandara HS

Sibelius-laulukilpailu laajenee pikku hiljaa kansainvälisempään suuntaan: alkujaan pohjoismaiden ja Baltian maiden laulajille tarkoitettu kilpailu on tällä kertaa avoin Itämeren maiden kansalaisille. Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa, ja kilpailun pääsihteerin Terhi Luukkosen mukaan jatkossa kilpailu on tarkoitus avata vieläkin useampien maiden laulajille.

Silti Sibelius-laulukilpailu kiinnostaa tälläkin kertaa eniten suomalaisia laulajia. Maanantaina alkavissa alkuerissä kilpailee yhteensä 26 laulajaa, ja heistä 20 on suomalaisia. Virolaisia laulajia on kaksi, samoin puolalaisia. Ruotsalaisia ja norjalaisia laulajia on kumpiakin yksi.

Mieskilpailijoiden vähyyttä laulukilpailuissa on harmiteltu jo pitkään. Tälläkin kertaa miehiä osallistuu vain kuusi.

Kahdestakymmenestä naislaulajasta 13 on sopraanoja, muut mezzoja. Onko tästä sopraanolle etua vai haittaa?

"Helpostihan sitä tekee äänellistä vertailua muiden sopraanojen kanssa, mutta tärkeämpää on persoona: kilpailu on tiukempaa, jos on paljon samantyyppisiä persoonia", kertoo kilpailuun osallistuva sopraano Vilja Riutamaa. "Laulajan ääni kuitenkin on sellainen, että kenelläkään ei ole samanlaista, äänialasta riippumatta."

Kilpailuun osallistuu myös sopraano Hanna Rantala, joka on suhteellisen kokenut laulaja ja kilpailija. Hän on laulanut Suomen kansallisoopperassa jo neljän vuoden ajan, ja Lappeenrannan laulukilpailussa 2010 hän sijoittui toiseksi.

"Osallistun mielelläni Sibelius-laulukilpailuun, koska se on profiloitunut liediin. Olen laulanut paljon oopperaa, joten on ihan kiva laulaa liediäkin."

Tällä kertaa Sibelius-laulukilpailussa liediä lauletaan kaikissa erissä, myös loppukilpailussa, jossa aiemmin on laulettu orkesterin säestyksellä. Nyt Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna finaalissa lauletaan pelkästään Sibeliuksen lauluja pianosäestyksellä. Aiemmissa erissä kuullaan toki myös muita laulusäveltäjiä.

Musiikkikilpailujen yhteydessä pohditaan usein myös sitä, onko taiteessa ylipäänsä mahdollista kilpailla. Hanna Rantalalla ei ole mitään kilpailemista vastaan.

"Laulajille kilpailut ovat hyviä ponnahduslautoja, ja lopputulokset perustuvat joka tapauksessa makuasioihin."

 

Kolmannen kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun alkuerät 20.–22. 4., välierät 23.–24. 4. ja loppukilpailu 25. 4. Järvenpää-talossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat