Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krista Kosonen: Vaalitulos ei edusta minun Suomeani, en tunne ketään perussuomalaisia äänestänyttä

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä / HS
Näyttelijä Krista Kosonen
Näyttelijä Krista Kosonen Kuva: Sirpa Räihä / HS

Moni taiteilija ja kulttuuri-ihminen tuki näissä eduskuntavaaleissa julkisesti vasemmistoa tai vihreitä. Keskustan ja perussuomalaisten sijoittuminen vaalituloksessa kärkeen oli monelle kulttuurin edustajalle pettymys.

Yksi heistä on näyttelijä Krista Kosonen, joka kertoo seuranneensa tuloslaskentaa alamaissa.

"Kulttuuria en kuullut kenenkään mainitsevan vaali-iltana. Kyllä vaalitulos kurkkua kuristaa", Kosonen sanoo.

Näyttelijä liputti eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton Veronika Honkasalon puolesta. Honkasalo jäi varasijalle.

Honkasaloa tukivat myös näyttelijä Minttu Mustakallio, galleristi Ilona Anhava ja laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta. Muusikoista myös esimerkiksi Paleface eli Karri Miettinen tuki näkyvästi vasemmiston ehdokkaita.

"Ehkä sitä elää itse sellaisessa helsinkiläisessä kulttuurikuplassa, en tunne ketään joka olisi äänestänyt perussuomalaisia", Kosonen sanoo.

Näyttelijä sanoo olevansa hieman peloissaan sen suhteen, millainen Suomi on tästä nyt rakentumassa.

"Toivon parasta, mutta pelkään pahinta. Kulttuuri on se, mistä ollaan ensimmäisenä leikkaamassa. Olihan vaalituloksessa hienojakin asioita myös. Valittiin myös henkilöitä, uusia nuoria ja maahanmuuttajakansanedustajia muun muassa. Vihreiden nousu on hieno asia myös."

Voiko vaalituloksesta nähdä Suomen henkisen tilan?

"Herranjumala, toivottavasti ei. Tätä on vaikea analysoida", Kosonen sanoo.

"Tulos ei edusta minun Suomeani. Minun Suomeeni kuuluvat tasa-arvoiset ihmisoikeudet ja kaikille hyvinvointivaltio ja kaikenlainen rasismi pois, minusta se on vain rikkaus, että tänne tulee ihmisiä, eikä vain suljeta ovia."

Vuokko Hovatta sanoo, että vaalitulos herättää ristiriitaisia tunteita.

"Mutta missään tapauksessa meidän ei pidä luovuttaa, vaikka tämä tuntuu yhtäkkiä taantumukselliselta. Sitä suuremmalla syyllä taiteilijoiden täytyy olla yhteiskunnallisestikin aktiivisia", hän sanoo.

"Kyllä kulttuurivaltion ja sivistysvaltion perustana täytyy olla se, että meillä on kulttuuria ja taidetta, jota tuetaan. Nyt ei näytä hyvältä. Mutta ei sitä tiedä. Täytyy toivoa parasta ja yrittää olla lannistumatta."

Hovatta kertoo, että hänen oma ajatusmaailmannsa on kaukana siitä, mitä perussuomalaiset ajattelevat taiteen olevan.

"Heidän mielestään taide ei saisi räyhätä, olla hurjaa ja herättää ajatuksia, vaan sen pitäisi pysyä ruodussaan. Tämä aiheuttaa minulle ahdistusta, myös taiteen nauttijana. Haluan, että taide herättää minussa uusia ajatuksia. Sellaisia, mitä en ole ennen kokenut."

Vaalitulos sai aikaan Vuokko Hovatassa konkreettisen huolen siitä, mitä siitä lopulta seuraa kulttuurin saralle. Huolestumista aiheutti esimerkiksi se fakta, että keskustan vaaliohjelmassa kulttuuripalvelut mainittiin ainoastaan hyvinvointia ja terveyttä edistävinä.

"Minun mielestäni taiteen merkitys on paljon monisyisempi. Taiteella on ihan oma kieli, jota taide puhuu. Sen tehtävä on avartaa ihmistä eikä toimia hyvinvoinnin kauppatavarana."

Vuokko Hovatta myöntää, ettei hän edes tunne ketään, joka äänestäisi perussuomalaisia. Hänen mielestään Helsinki ja muu Suomi eivät silti ole erilaisia arvomaailmaltaan.

"Aina löytyy paljon yhteistä ihmisten kanssa, kun olen matkustanut ympäri Suomea. Olemme käyneet hirveän kiinnostavia keskusteluita elämästä ja taiteesta. Olen löytänyt paljonkin samaistumispintaa muualta. Ehkä en ihan ymmärrä perussuomalaista arvomaailmaa, mutta ei se henkilötasolla vaikuta.”

Muusikko Anssi Kela kertoo, ettei kannattanut näissä vaaleissa avoimesti ketään tiettyä ehdokasta. Vaaleja hän silti seurasi aktiivisesti.

Kela kertoo olevansa hieman pettynyt tulokseen.

"Tuntuu, että kansakunnan henkistä ilmapiiriä mittaava anturi meni kyllä vähän pakkasen puolelle. Nyt suurimman äänisaaliin saivat puolueet, jotka mieluummin tarkkailevat maailmaa peruutuspeilistä kuin tuulilasista."

Muusikko ei suostu silti maalailemaan piruja seinälle.

"Nyt alkaa tapahtua asioita. Niitä voi spekuloida sitten, kun näkee, mitä voittajapuolueet saavat aikaan."

>> Oletko vanhoillisempi kuin muut suomalaiset? Kokeile HS:n testillä

ABC-asemalla ja hipsteribaarissa vaaleja tulkitaan kovin eri vinkkelistä
ABC-asemalla ja hipsteribaarissa vaaleja tulkitaan kovin eri vinkkelistä
Helsingin ja muun Suomen välillä on selkeitä eroja äänestyskäyttäytymisessä. Sen voi aistia jo matkaamalla vain runsaat 20 kilometriä kalliolaisesta hipsteribaarista Vantaan Korsossa sijaitsevalle ABC-asemalle. Eduskuntaan pyrkinyt Laura Kolbe (kesk) ajattelee, että perussuomalaiset ovat osanneet koota taitavasti yhteen sekä maaseudun että kaupunkien tyytymättömät. Toimittaja: Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat