Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuriväki: Taidamme elää kuplassa – keitä ne perussuomalaiset ovat?

Moni kulttuurin ja taiteen edustaja sanoo vaalituloksen osoittavan, että Suomi on jakautunut kahtia

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Pirkko Saisio (vas.), Krista Kosonen, Anssi Kela, Jörn Donner, Jaakko Kuusisto, Vuokko Hovatta ja Antti Nylén.
Pirkko Saisio (vas.), Krista Kosonen, Anssi Kela, Jörn Donner, Jaakko Kuusisto, Vuokko Hovatta ja Antti Nylén.

Perussuomalaisten rynnistys toiseksi suurimmaksi puolueeksi keskustan ja kokoomuksen väliin osoittaa Suomen jakaantuneen kahtia, sanoo kirjailija-ohjaaja Pirkko Saisio.

"Minusta tuntuu, että vihreät ja vasemmisto jakavat keskenään älymystön, kulttuuriväen, tutkijat ja yliopistoväen", hän sanoo.

Saisiosta tuntuu, ettei vasemmistopuolueissa edes ole enää kovin paljon duunariehdokkaita, vaan niistä on tulossa selvästi älymystöpuolueita.

"Se vain kiihdyttää kahtiajakoa."

Saisio liputtaa monen muun taiteentekijän tapaan punavihreiden arvojen puolesta. Hän toivoo tutkijoiden selvittävän perussuomalaisten nousua.

"Keitä ovat nämä lähes joka kuudes tai seitsemäs suomalainen? En usko, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät ovat rasisteja tai kauniisti sanottuna maahanmuuttokriittisiä – joka on usein sama asia käytännössä. Mutta ehkä minä yritän olla tässä tarpeettoman positiivinen", hän sanoo.

Myös näyttelijä Krista Kosonen toteaa, ettei tunne ketään perussuomalaisia äänestänyttä.

"Ehkä sitä elää itse sellaisessa helsinkiläisessä kulttuurikuplassa", hän sanoo. Vaalituloksen piirtämä kuva tuntuu hänestä vieraalta.

"Tulos ei edusta minun Suomeani. Minun Suomeeni kuuluvat tasa-arvoiset ihmisoikeudet ja kaikille hyvinvointivaltio ja kaikenlainen rasismi pois. Minusta se on vain rikkaus, että tänne tulee ihmisiä, eikä vain suljeta ovia."

Kosonen kuitenkin toteaa, ettei aio masentua vaali-illan tuloksesta. ”Ehkä se oli pelkoa, sillä tänään on pakko olla toiveikas."

Kapellimestari-säveltäjä Jaakko Kuusiston mielestä vaalitulos osoittaa kahtiajakautumista erityisesti maantieteellisesti. "Helsingin äänet olivat radikaalisti muuta mitä muualla Suomessa."

Kuusiston mielessä suurin kysymys on se, tuleeko hallitukseen erillistä kulttuuriministeriä. Ministerin puoluekannalla ei ole hänelle väliä, kunhan hän tekisi hartiavoimin töitä.

"Siinä pelataan pienillä rahoilla, ja paineita on varmasti monesta suunnasta. Kentän odotukset ovat erittäin kovat."

Kirjailija Antti Nylénin mielestä koko vaalienalusaikaa sävytti "masennuksen henki".

"Lattea fraasi, että politiikka on rikki, tuntuu pitävän paikkansa. Jäljellä on vain oikeisto. Vasemmisto on kutistunut pelkäksi alaviitteeksi. Mitään ideologista kamppailua ei ole", hän sanoo.

Saision kanssa hän on eri mieltä: "Ei ole tapahtumassa kahtiajakoa vaan täydellinen yhdenmukaistuminen. Yhtäkkiä politiikka on vain yksi iso porvari." Hän viittaa filosofi Francis Fukuyaman tunnettuun ajatukseen "historian lopusta".

"Politiikan loppu on seuraavana vuorossa. Viimeistä vasemmistolaista etsitään jo kiivaasti."

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta on huolestunut siitä, että taiteen arvosta ei vaalien alla puhuttu.

"Keskustan vaaliohjelmassa oli kulttuuripalvelut mainittu ainoastaan tällaisina hyvinvointia ja terveyttä edistävinä. Taiteen merkitys on paljon monisyisempi, ja taiteella on ihan oma kieli, jota taide puhuu. Sen tehtävä on avartaa ihmistä eikä toimia hyvinvoinnin kauppatavarana."

Hovatta ei halua kuitenkaan luovuttaa, vaikka politiikka tuntuu nyt taantumukselliselta. Taiteilijoilla on hänestä tässä tilanteessa suuri vastuu.

"Sitä suuremmalla syyllä taiteilijoiden täytyy olla yhteiskunnallisestikin aktiivisia."

Kirjailija Jörn Donnerin mukaan Suomen henkistä tilaa leimaa epävarmuus ja epätietoisuus. "Suomi on poikkeuksellinen länsieurooppalainen maa, jossa – jos saa kohteliaasti sanoa – maalaisarvot jylläävät." Osa kansasta on Donnerin mielestä "äärimmäisen konservatiivista".

Muusikko Anssi Kela tunnistaa Kososen tavoin elävänsä kuplassa. "Nämä vaalit neljän vuoden välein ovat tervetullut muistutus siitä, että meidän oman kuplan ulkopuolella on elämää."

"Perussuomalaiset lanseerasivat muutama vuosi sitten kulttuuripoliittisen manifestinsa, mikä kuitattiin myöhemmin läpällä. Nyt on se tilanne, että puskista huutelu ei enää riitä, vaan pitää ottaa vastuuta. Kyllä heidänkin täytyy alkaa ottaa hieman erilaisia äänenpainoja. Jos ylipäätään tulee kulttuuriministeriä ja miettii siihen hahmoja, en näkisi ollenkaan negatiivisena asiana, jos tuleva kulttuuriministeri olisi Mikko Alatalo." 

>> Oletko vanhoillisempi kuin muut suomalaiset? Kokeile HS:n testillä

Työryhmä: Mari Koppinen HS, Veli-Pekka Lehtonen HS, Hanna Mahlamäki HS, Antti Majander HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat