Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haavikon poika taisteli vuosia isän yksityisyydestä – psykiatriystävän paljastuksista ei rikossyytteitä

Kulttuuri
 
Aleksi Kinnunen
Paavo Haavikko kuvattuna kotonaan Bulevardilla helmikuussa 2007.
Paavo Haavikko kuvattuna kotonaan Bulevardilla helmikuussa 2007. Kuva: Aleksi Kinnunen

Paavo Haavikon poika, kustantaja Heikki Haavikko on taistellut vuosikausia isästään julkaistuista terveystiedoista.

Heikki Haavikko selvittää asiaa yksityiskohtaisesti usealla sivulla tänä keväänä julkistettavassa kirjassaan Haavikko, isä. Helsingin Sanomat on lisäksi tutustunut alkuperäisiin viranomaisten päätöksiin.

Haavikko on tehnyt rikosilmoituksia, kannellut valtakunnansyyttäjänvirastoon ja lopulta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Lopulta hän kanteli lääkäreitä valvovaan Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

Kohteena on ollut Paavo Haavikon ystävä, psykiatrin erikoislääkäri Pirkko Turpeinen-Saari. Syynä rikosilmoituksille ja kanteluille ovat olleet Turpeinen-Saaren blogikirjoitukset, jotka hän julkaisi 2009 Paavo Haavikon kuoleman jälkeen.

Akateemikko Paavo Haavikko kuoli 77-vuotiaana lokakuussa 2008.

Heikki Haavikon mukaan Turpeinen-Saari on syyllistynyt törkeään kunnianloukkaukseen sekä salassapitorikokseen terveystietojen paljastamisesta.

Lisämausteen rikosilmoituksille ja kanteluille antaa se, että Pirkko Turpeinen-Saari on kirjailija Mauno Saaren puoliso. Saari kirjoitti Paavo Haavikon elämäkerran Haavikko-niminen mies, jonka ilmestymisen Heikki Haavikko yritti estää. Heikki Haavikon mukaan hänen isällään oli haastatteluiden takia tekijänoikeudet kirjaan.

Helsingin käräjäoikeus päätti kuitenkin elokuussa 2009, että Otava saa julkaista elämäkerran. Oikeuden mielestä ei ollut riittävästi todisteita tukemaan väitettä, että Paavo Haavikolla todella olisi tekijänoikeus teokseen.

Heikki Haavikon toukokuun alussa ilmestyvä teos Haavikko, isä lienee jonkinlainen vastaisku Mauno Saaren teokselle.

Heikki Haavikko on tehnyt rikosilmoituksia myös Mauno Saaresta. Haavikko on katsonut rikosilmoituksissaan, että Mauno Saari on syyllistynyt yksityiselämään loukkaavaan tiedon levittämiseen sekä törkeään kunnianloukkaukseen.

Rikosilmoitukset ovat päätyneet samaan lopputulokseen: kumpikaan ei saanut syytettä poliisitutkinnan jälkeen. Haavikko kanteli syyttämättäjättämispäätöksistä valtakunnansyyttäjänvirastoon, mutta se ei muuttanut alempien syyttäjien päätöksiä.

Heikki Haavikko kanteli vielä valtakunnansyyttäjänviraston päätöksestä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle. Se ei löytänyt syyttäjien virkatoimista lainvastaisuuksia tai velvollisuuden laiminlyöntejä pari vuotta sitten. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Heikki Haavikko ei ollut asianomistaja, joka olisi voinut vaatia syytettä salassapitorikoksesta Paavo Haavikon kuoleman jälkeen.

Apulaisoikeusasiamies katsoi myös, että näyttämättä jäi, että Pirkko Turpeinen-Saari olisi saanut paljastamansa tiedot lääkärin asemassa.

Lääkäreitä valvova aluehallintovirasto päätyi tämän kevään toisenlaiseen ratkaisuun. Sen mukaan Turpeinen-Saari rikkoi lääkärin salassapitovelvoitteita julkaistessaan nettiblogissaan Haavikon terveydentilaa ja hoitoa koskevia tietoja tämän kuoleman jälkeen.

Avin mukaan asiakirjoista ilmenee, että Turpeinen-Saari järjesteli Haavikon hoitoa ja määräsi tälle yhden reseptilääkkeen.

Avin mukaan on yleistä, että lääkärit kirjoittavat satunnaisesti reseptejä tuttavilleen ja neuvovat näitä terveydellisissä asioissa. Lainsäädännössä tällaista tuttavalääkäritoimintaa ei eroteta varsinaisesta ammatinharjoittamisesta.

"Siihen liittyvät siten soveltuvin osin samat velvoitteet kuin muuhunkin ammatilliseen toimintaan", avi painottaa.

Näin ollen myös tuttavia hoidettaessa lääkärillä on salassapitovelvoite.

Turpeinen-Saari kiisti vastineessaan toimineensa Paavo Haavikon lääkärinä. Hän korosti olleensa Haavikon ystävä ja halunneensa auttaa tätä. Turpeinen-Saari vetosi myös sananvapauteensa. Hänen mielestään hän ei ole julkaissut mitään, mitä Haavikon läheiset eivät olisi jo tuoneet julkisuuteen.

Avin mukaan lääkärin sananvapautta on kuitenkin lailla rajoitettu eli he eivät saa julkaista tietoja potilaistaan.

Avin mukaan potilastietojen antamiseen tarvitaan aina potilaan tai hänen laillisen edustajansa nimenomainen kirjallinen suostumus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat