Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Sanbornin saksofoni on kireä, iskevä ja viettelevä

Kultalevyjen ja Grammy-palkintojen saksofonisti David Sanborn uskoo olevansa vain pieni lenkki pitkässä ketjussa

Kulttuuri
 
Sony Music
David Sanborn ei suunnittele uraansa pitkälle eteenpäin.
David Sanborn ei suunnittele uraansa pitkälle eteenpäin. Kuva: Sony Music

Kymmenestä saksofonistista yhdeksän sanoo arvostavansa saksofonisteissa omaa persoonallista soundia, muista erottuvaa ja muista erottavaa henkilökohtaista ääntä.

David Sanbornilla on ollut sellainen altossaan yli neljäkymmentä vuotta. Kireä, iskevä, viettelevä ja vaivaton sekä tarpeen vaatiessa karhea kuin elämää kuluttaneella vanhan koulukunnan soul-laulajalla.

Kuka?

David Sanborn

 Syntyi 30. heinäkuuta 1945 Floridan Tampassa, varttui Missourin Kirkwoodissa.

 Opiskeli musiikkia kahdessa yliopistossa.

 Aloitti ammattimaisen uran Paul Butterfield Blues Bandissa 1967.

 Ensimmäinen oma albumi 1975, joita nyt 25. Soittanut noin 400:lla muulla albumilla.

 Saanut kahdeksan kultalevyä ja yhden platinalevyn. Kuusi Grammy-palkintoa.

"En sanoisi, että olen keksinyt jotain uutta. Olen vain vaikuttajieni summa, pieni lenkki pitkässä ketjussa", jarruttelee Puolasta tavoitettu Sanborn. Hän esiintyi eilen Tallinnan Jazzkaarissa ja avaa tänään tiistaina Espoon April Jazzin.

Edellisestä kerrasta onkin aikaa.

Sanborn kävi omalla yhtyeellä Suomessa viimeksi 1999 ja sitä ennen 1990. Molemmat konsertit olivat Porin Kirjurinluodon vanhalla päälavalla pitkien kesäpäivien päätteeksi, pääesiintyjänä.

Silloin Sanborn oli tähti, sukupolvensa ylivoimaisesti menestynein alttosaksofonisti. Sen soundi oli todennäköisesti tuttu myös niille, jotka eivät olleet ostaneet koskaan yhtään hänen levyään tai eivät tunnistaneet häntä nimeltä.

Sanborn oli sentään se, joka eläytyi Mel Gibsonin ja Danny Gloverin näyttelemien poliisien tunteisiin elokuvasarjassa Tappava ase sekä sooloili kymmenillä hittilevyillä rockista poppiin ja souliin. Hän oli mukana muun muassa David Bowien, James Brownin, Eric Claptonin, Eaglesin, Bryan Ferryn, Elton Johnin, Paul Simonin, Toton ja Stevie Wonderin levyillä.

"Vartuin kaveripiirissä, jossa musiikkeja ei arvotettu eikä asetettu vastakkain tyylien perusteella. Mikä tahansa saattoi olla hyvää, jos sen teki hyvin – kuten ajattelen yhä", muistelee New Yorkissa asuva Sanborn, 69, teinivuosiaan Missourin Saint Louisissa.

Silti oli täysi sattuma, että hänestä tuli ammattimuusikko ja vielä saksofonisti. Tai paremminkin ihme, sillä edellytykset eivät olleet parhaat mahdolliset. Päinvastoin.

Sanborn sairastui kolmen vanhana kahdeksaksi vuodeksi polioon, jonka jäljiltä vasen käsi on edelleen oikeaa heikompi ja oikea jalka vasenta lyhyempi. Hän joutui makaamaan myös vuoden päivät rautakeuhkossa, sillä ei pystynyt hengittämään lainkaan omin voimin.

Alttosaksofoni olikin alkujaan lääkärin ehdottama kuntoutusväline – rintalihasten vahvistamiseksi.

Rytmimusiikilla oli tietysti myös syvempi terapeuttinen vaikutus – radion soittamat räväkät rhythm & bluesit ja rock & rollit ruokkivat yksinäisen koulupojan mielikuvitusta toisesta maailmasta, joka oli siellä jossain.

Mutta saksofoniin Sanborniin sytyttivät vasta soulin pioneeri Ray Charles sekä hänen yhtyeensä luottomiehensä Hank Crawford ja David "Fathead" Newman, joita hän sattui kuulemaan konsertissa 11-vuotiaana.

"He valoivat minun musiikillisen, horjumattoman perustukseni: mieltymyksen tyyliin, jossa kohtaavat jazz, blues ja gospel", Sanborn muistelee.

Hän onkin altistina eri perikuntaa kuin monet aikalaisensa: ei Ornette Colemanin, ei Eric Dolphyn, ei Paul Desmondin, ei Lee Konitzin eikä välttämättä edes jazzin. Hän on menestyneenä ja kuudella Grammylla palkittuna massahurmaajana joidenkin mielestä myös vähän epäilyttävä.

"En ole suunnittelut uraani koskaan yhtä levyä pidemmälle, enkä aina edes sen yhden verran", Sanborn sanoo. Hän on saanut jo kahdeksan kultalevyä ja yhden platinalevyn.

"Tätä musiikkia ei voi soittaa mestaroiden, tarkkaan suunnitellen ja yhteen päämäärään pyrkien, sillä erilaisia liikkuvia osia on liikaa. Erittäin hyvän muusikon erottaa hyvästä se, että hän kykenee sekä kuuntelemaan muita että muuntautumaan kuulemansa mukaan."

Heinäkuussa 70 täyttävä Sanborn on harjoitellut kuuntelua monissa eri yhteyksissä 1960-luvun loppupuolelta. Ensimmäinen ammattimainen yhtye oli Paul Butterfield Blues Band, jonka kanssa pääsi soittamaan elokuussa 1969 Woodstockin rockfestivaalille, aamukuudelta ja paria tuntia ennen vihoviimeistä Jim Hendrixiä.

Silloin Sanborn oli vielä nimetön, parhaaseen pyrkivä rivimuusikko, yksi yhtyeen jäsenistä. Kuten mielestään edelleen. Hän ei halua olla keskipiste ja esikuva, jäljitelty jäljittelemätön.

"Pakko myöntää, että tunnen toisinaan odotusten painon, mutta loppujen lopuksi voin miellyttää ensiksi vain itseäni", Sanborn pohtii.

Jäljittelijöille hän lähettää samat terveiset kuin edesmennyt ystävänsä, tenorisaksofonistien esikuva Michael Brecker: "Älkää kuunnelko minua. Kuunnelkaa saksofonisteja, joita minä kuuntelin. He ovat oikeita mestareita, en minä." 

 

David Sanborn ja yhtye tänään klo 19 Espoon Kulttuurikeskuksessa (Kulttuuriaukio 2).

Korjaus: David Sanbornin nimi oli otsikossa ensin virheellisesti David Sandborn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat