Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Korpela sai suuren roolin saksalais­elokuvassa – kuvaukset rahtilaivalla Atlantilla

Tommi Korpela esittää Atlantilla kuvatun, uuden saksalaiselokuvan pääroolissa merikapteeni Ahtia. "Jälkeenpäin tuntuu unenomaiselta", näyttelijä sanoo.

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
"Kuin kaksi kuukautta kestävä kuvauspäivä", sanoo näyttelijä Tommi Korpela uudesta elokuvasta, joka kuvattiin lähes kokonaan merellä rahtilaivassa.
"Kuin kaksi kuukautta kestävä kuvauspäivä", sanoo näyttelijä Tommi Korpela uudesta elokuvasta, joka kuvattiin lähes kokonaan merellä rahtilaivassa. Kuva: Sami Kero HS

Tästä ette vielä tienneet.

Usea suomalaisnäyttelijä on tehnyt näyttäviä elokuvarooleja ulkomailla, mutta harvalla on ollut yhtä hurjaa keikkaa kuin Tommi Korpelalla.

Korpela nimittäin näyttelee pääroolia valmisteilla olevassa kansainvälisessä elokuvassa Deadweight. Englanninkielinen elokuva on jo kuvattu, tekijät ovat pääosin saksalaisia, ja valmista pitäisi olla loppuvuodesta.

Deadweight kuvattiin poikkeuksellisesti lähes kokonaan Bruckner-nimisellä kuivarahtialuksella, joka seilaa Atlantilla, kuljettaen rahtia edestakaisin Amerikan ja Euroopan välillä.

"Laiva oli jotain 310 metriä pitkä. Ihan valtava lotja minun ruotsinlaiva-taustallani. Kyydissä oli 6 000 konttia", Korpela kertoo.

Korpela esittää elokuvassa laivan kapteenia, suomalaista Ahti Ikosta. Roolinimeensä näyttelijä pääsi itse poikkeuksellisesti vaikuttamaan.

"Ohjaaja heitteli eri nimiä. Hänellä on suomalainen vaimo. Muut ehdotukset olivat Virtanen-osastoa, liian kliseisiä."

Ohjaaja on saksalainen, fiktiouraansa aloitteleva nelikymppinen Axel Koenzen.

Korpela oli merellä kuvauksissa lokakuusta marraskuulle. Ensin hän lensi New Yorkiin. Sieltä laiva lähti etelään pitkin Amerikan rannikkoa, ylitti Atlantin ja tuli Marokon Tangeriin ja jatkoi siitä vielä Italiaan. Sitten käännyttiin takaisin.

"Pitkä reissu. Kuin kaksi kuukautta kestänyt kuvauspäivä", Korpela kuvailee. Elokuvaa kuvattiin lisäksi Rotterdamissa ja Filippiineillä.

Rohfilm
Kuva elokuvasta Deadweight, jossa Korpela on merikapteeni Ahti Ikonen. Elokuva valmistuu tänä vuonna.
Kuva elokuvasta Deadweight, jossa Korpela on merikapteeni Ahti Ikonen. Elokuva valmistuu tänä vuonna.

Korpela määrittelee Deadweightin dokumentaariseksi draamaksi, jossa on draamallinen juonikuljetus. "Onko tälle tyylilajille joku nimi, en tiedä", hän sanoo.

Dokumentaarisuus tarkoittaa muun muassa sitä, että laivan miehistö esiintyy elokuvassa.

"Minä olin enemmän pulassa heidän työmaallaan", Korpela sanoo amatöörinäyttelijöistä.

Korpelan lisäksi Deadweightissa on mukana vähän ammattinäyttelijöitä, tunnetuimpana heistä ranskalainen Jeanne Balibar. Isommassa roolissa perämiehenä on romanialainen Ema Vetean.

"Jos tätä vertaa esimerkiksi Captain Phillipsiin [vuoden 2013 laivatrilleri, jossa pääosaa esitti Tom Hanks ], tämä on varmasti hyvin realistinen merimiehen työn kuvaus."

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät virheestä, joka tapahtuu työpaineissa laivaa lastattaessa.

"Yksi meidän ukoista putoaa ruumamonttuun ja loukkaantuu. Se ei näytä vakavalta. Pistän hänet kapteenina lepäämään."

"Parin päivän päästä hän saakin aivoverenvuodon."

Syntyy kiista laivayhtiön, tavarantoimittajien ja ammattiliittojen välille. Usein merimiehet haluavat vähätellä tapaturmia ja sairauksia, koska työpaikka on muuten vaarassa, Korpela tietää. Laiva on kuin yhteiskunta pienoiskoossa.

"Merikapteenin ammatti ja merenkulku ovat hommia, joita me länsimaiset emme enää halua tehdä. Brucknerillakin oli kapteeni Romaniasta, muu päällystö Serbiasta ja Montenergosta, duunariosasto filippiinoja."

"Olen länsimainen kapteeni, joka alkaa peräämään merimiehen oikeuksia. Huomaan pian, ettei minulla ole enää laivaa."

46-vuotias Korpela on Suomessa hyvin tunnettu näyttelijä, joka ei ole ensimmäistä kertaa isossa roolissa kansainvälisessä elokuvassa. Muutama vuosi sitten hän näytteli liettualaisessa Santassa, elokuvassa, joka on käytännössä unohdettu.

"Olisin lähtenyt siihen mukaan käsikirjoitusta näkemättäkin. Marius Ivaskevicius on tosi kova nimi teatterissa Liettuan puolella. Hän on kirjoittanut muun muassa Eimuntas Nekrošiukselle näytelmiä."

Korpela on Santassa näyttelijä, joka heittää Rovaniemellä keikkaa joulupukkina. Näin hän tutustuu liettualaisäitiin ja tämän poikaan.

"Mutta sekavan jutun ne saivat elokuvasta aikaan."

Saksalainen roolittaja löysi Korpelan Deadweightiin koenauhojen perusteella. Korpela kävi Berliinissä koekuvauksissa.

Elokuvan budjetti on yllättävän pieni, noin miljoona euroa: Kuvauspaikkoja on vain muutamia ja kuvausryhmä on ollut pieni: ohjaaja, kuvaaja, äänimies ja assistentti.

Elokuvan teko Atlantilla oli hyvin erilaista. "Reisetabletten", Korpela sanoo ja kertoo, miten keikkuvassa, meluavassa laivassa oli vaikea saada unta, ja miten kotiin ei aina voinut aina soittaa.

Merenkäynti Atlantilla oli hurjaa tottumattomalle.

"Kaljapullot eivät välillä pysyneet pöydillä. Miehistö sanoi, etteivät nämä mitään aaltoja ole, vasta aaltojen lapsenlapsia. Kyllä ne minulle riittivät."

Kuvaukset olivat Korpelalle kokemus, mutta ei vain merenkäynnin ja klaustrofobisuuden vuoksi. Oudoissa oloissa näyttelijä löysi uuden ajanvietteen.

"Omaksi yllätyksekseni tutustuin karaokekulttuuriin."

Korpela vietti paljon aikaa miehistön kanssa ja intoutui laulamaan kaihoisia voimaballadeja heidän seurassaan.

Korpela kertoo epäsuhtaisesta karaokeduostaan 145-senttisen filippiiniläisen kokin apulaisen kanssa. Korpela on itse yli 190-senttinen.

"Bravuurimme Michaelin kanssa oli Total Eclipse of the Heart. Hän hoiti korkeat äänet, ja minä vedin matalammalta.

"Meiltä pyydettiin usein myös We Are the Worldia."

Duosta tuli miehistömessin karaoken suosikki. Hetkiä Korpela muistelee yhä vielä.

"Jälkeenpäin se tuntuu unenomaiselta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat