Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyrkijöille annettiin arvosanoja ulkonäöstä

Sibelius-Akatemian mukaan opettaja ei tiennyt asiattomasta arvioinnista

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski

Sibelius-Akatemian johto selvittää vaihto-opiskelijoiden hakemusten epäasiallista käsittelyä oppilaitoksessa. Akatemian opiskelija löysi viime perjantaina aamupäivällä Musiikkitalon luokasta nipun naispuolisten opiskelijoiden Erasmus-hakemuksia, jotka sisälsivät dvd-levyjä soittonäytteineen. Hakemusnipun päällä oli käsinkirjoitettu lappu, jossa opiskelijoita arvioitiin soiton lisäksi heidän ulkonäkönsä perusteella.

HS sai haltuunsa paperilapun kopion. Erään soittajan ulkonäköä on määritelty arvosanalla 8-. Miinusta hän on saanut kansallisuuden perusteella. Muita selkeästi ulkonäköön liittyviä määritelmiä ovat "ihan kuuma", "ulkonäkö 8 ½" ja "sanattomaksi vetää, katsomisen arvoista".

Sibelius-Akatemian johto ei ole julkisesti kertonut, mistä instrumenttiryhmästä on kyse. HS:n useasta lähteestä saaman tiedon mukaan kyse on sellon instrumenttiryhmästä.

Sibelius-Akatemiassa liikkuu epäily, että videoita yhdessä opiskelijoiden kanssa olisi ollut katsomassa myös opettaja. HS:n useasta lähteestä saaman tiedon mukaan sellonsoiton professori Martti Rousi on ollut ainakin tietoinen, että opiskelijat ovat nähneet materiaalit. Erasmus-hakemukset ovat hänen vastuullaan.

Varadekaani Olli-Pekka Martikainen kertoo, että lappu oli opiskelijoiden pila. "Asianomaiset opiskelijat ovat itse tunnustaneet sen", Martikainen sanoo. Hänen mukaansa hakemuksista vastuussa oleva opettaja ei ole ollut tietoinen, että opiskelijat katsoisivat materiaalit.

Miten materiaalit ovat päätyneet opiskelijoille?
"Tämä on valitettavaa, mutta pakko tunnustaa, että tässä tapauksessa liittyy tähän yksittäisen opettajan toimintaan yksittäinen virhearviointi. Elikkä häneltä on jäänyt lukollisen luokan, oman luokkansa pöydälle muutama hakemus yön yli."

HS tavoitti sellonsoiton professori Martti Rousin tiistaina.

Martti Rousi, sellistien Erasmus-hakemukset ovat sinun vastuullasi. Mitä tässä on tapahtunut?
"En oikeastaan voi hirveästi tähän kommentoida. Kyseessä on kahden opiskelijan tekemä pila. Joku on tietysti kuvitellut, että siellä on joku opettaja tehnyt jotain, ja siitä on nyt lähtenyt tällainen lumivyöry."

HS:n useista lähteistä saaman tiedon mukaan olit tietoinen siitä, että opiskelijat katsovat dvd:t, mutta Sibelius-Akatemian johto sanoo, että kyseessä oli unohdus. Mikä on totuus?
"Sanotaan, että tämä asia selvitetään torstaina. Minulla on torstaina semmoinen tapaaminen, jossa minulle selvitetään nämä asiat."

Miten paperit ovat päätyneet opiskelijoiden käsiin?
"En oikeastaan lähde sitä tässä kommentoimaan, koska tätä asiaa Akatemiassa selvitetään. Katsotaan kaikki detaljit ensin."

Erasmus-hakemuksien liitteeksi opiskelijoiden täytyy soittonäytteiden lisäksi lähettää tiedot opiskeluhistoriastaan ja motivaatiokirje.

Yliopistojen toimintaa säätelevän julkisuuslain puitteissa kaikki yliopiston hallussa oleva materiaali on lähtökohtaisesti julkista. Tampereen yliopiston julkisoikeuden professorin Raija Huhtasen mukaan on kuitenkin mahdollista, että hakemukset sisältävät julkisuuslain mukaan salassa pidettäviä, luottamuksellisia tietoja.

Hakemukset ja kommenttilappu oli jätetty yön yli luokkaan, johon sekä Sibelius-Akatemian opettajilla että opiskelijoilla on pääsy. Luokassa on käynyt myös muita opiskelijoita ennen kuin ne löytänyt opiskelija ilmoitti asiasta Sibelius-Akatemian tasa-arvovaltuutetulle ja Taideyliopiston rehtorille Tiina Rosenbergille. Opiskelija kertoi asiasta myös Facebookissa.

Sisälsivätkö hakemukset luottamuksellista, salassa pidettävää tietoa?

"Voi olettaa, että sisälsivät, jos kyseessä olivat aidot hakemuspaperit", varadekaani Martikainen sanoo.

Martikainen kertoo, että seuraamuksia tulee, jos niihin on aihetta. Niistä päätetään, kun Sibelius-Akatemian sisäinen selvitys on valmistunut.

HS pyysi rehtori Tiina Rosenbergin kommenttia asiaan, mutta hän ei halunnut kommentoida tapausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat