Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netti vahvistaa eriarvosta syntyneitä kuplia

Kulttuuri
 

Mikä on kupla?

Eri puolilla suvaitsevaisuusrajaa asuvan suomalaisen väitetään nyt asuvan sellaisen sisällä, mutta mitä kieleen pesiytynyt sana tarkoittaa?

Ilmaisua kuplassa elämisestä on käytetty pitkään, mutta sen uusimmat juuret ovat internet-aktivisti Eli Pariserin 2010-luvun alussa julkaisemassa kirjassa (kyllä, nettiaktivistitkin julkaisevat kirjoja).

Filter Bubble -kirjassaan Pariser esitti dystopian maailmasta, jossa internet auttaa ihmisiä sulkeutumaan umpinaisiin todellisuuksiin. Siellä kaikki erimielisisyydestä muistuttavat ärsykkeet voi sulkea pois.

Hakukoneet, sosiaalisen median sivustot ja kännykätkin oppivat käyttäjistään ja osaavat yhä paremmin suositella näille vain asioita ja ihmisiä, jotka miellyttävät näitä.

Umpimielisyys ei tietenkään ole vain moderni ilmiö: internet vain kutistaa maailmaa niin, että Lontoo ja sen ilmiöt ovat klikkauksen päässä, mutta naapurikunta lähes tuntematon manner. Erot eivät ole vain kulttuurisia, vaan myös taloudellisia.

Alueiden sosiaalinen eriytyminen alkoi jo 90-luvun lamasta, mutta siihen herätään toden teolla vasta nyt, sanoo Helsingin yliopiston sosiologian professori Matti Kortteinen.

"Näyttää siltä, että suomalainen yhteiskunta kehittyy kuten maaltamuuton aikana. Ensin tuntuu siltä, että mitään ei tapahdu, mutta sitten tapahtuu paljon hyvin nopeasti", Kortteinen sanoo.

"Jo professori Erik Allardt sanoi, että Suomessa tärkeät muutokset tapahtuvat tyypillisesti viivästyen ja sitten hyvin nopeasti."

Hänen mukaansa nyt tapahtuvassa muutoksessa on kyse nopeasta kaupunkiseutujen keskinäisestä eriytymisestä ja myös eriytymisestä kaupunkiseutujen sisällä.

"Tämä on Suomessa uusi ilmiö, sillä aiemmin ero meni selkeämmin kaupunkien ja maaseudun välillä."

Kortteinen arvelee, että sosiaalisessa mediassa erot vahvistuvat myös siksi, että huono-osaisilla alueilla niiden käyttö ei ole välttämättä yhtä aktiivista.

"Jos arki on sitä, että pesukone hajoaa, eikä tiedä, mistä saisi uuden, ei välttämättä raportoi kaikesta koko ajan sosiaaliseen mediaan."

Suomessa kuplien tunnetta voi hänestä lisätä myös se, että yhtenäiskulttuuriin tottuneessa maassa erojen tekeminen ja erityisesti niiden näyttäminen on ollut pitkään tabu.

"Kun sitten törmätään eroihin, niitä pysähydtään ihmettelemään ja miettimään, saako niistä edes puhua", Kortteinen sanoo. "Tästä [eriytymisestä] puhuneille tutkijoillekin on julkiselta taholta huomautettu, että miksi te tuollaista tutkitte, ei sitä saa tutkia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat