Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Me suomalaiset emme ole aikoihin jakaneet samaa todellisuutta

Monta eri Suomea, todellisuuksien moninaisuus, näkyy aina vaalien jälkeen

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Perussuomalaiset tuulettivat vaalivalvojaisissa Timo Soinin johdolla.
Perussuomalaiset tuulettivat vaalivalvojaisissa Timo Soinin johdolla. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Ehkä sitä elää itse sellaisessa helsinkiläisessä kulttuurikuplassa, en tunne ketään joka olisi äänestänyt perussuomalaisia." Näin näyttelijä Krista Kosonen sanoi Helsingin Sanomien toimittajalle maanantaina.

Perussuomalaisten nousu eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi oli se vaalien suurin yllätys monelle. Sitä kommentoivat HS:n kulttuuritoimituksen tavoittamat taiteilijat, joille maanantaina soitettiin.

Soitimme mahdollisimman monelle sellaiselle, joka oli vaalien alla liputtanut jonkun ehdokkaan puolesta julkisesti. Lisäksi soitimme sellaisille taiteilijoille, jotka tiedetään entuudestaan yhteiskunnallisista asioista mielellään puhuviksi. Moni jätti myös vastaamatta.

"Tulos ei edusta minun Suomeani. Minun Suomeeni kuuluvat tasa-arvoiset ihmisoikeudet ja kaikille hyvinvointivaltio ja kaikenlainen rasismi pois, minusta se on vain rikkaus, että tänne tulee ihmisiä, eikä vain suljeta ovia", Kosonen sanoi.

Myös ohjaaja Pirkko Saisio sanoi, ettei tiedä, keitä perussuomalaiset ovat. Kososen tavoin Anssi Kela tunnisti elävänsä "kuplassa".

Kansakunta oli juuri sitä ennen herännyt eduskuntavaalien jälkeiseen aamuun. Kuten aina, osalle suomalaisista se oli riemun, unelmien toteutumisen ja toiveikkuuden aamu. Samalla se oli osalle kansasta pettymyksen kyynelten ja toivottomuuden aamu. Ja iso osa suomalaisista vilkaisi uutisotsikoita ja jatkoi elämäänsä kuten ennenkin. Sama toistuu neljän vuoden välein.

Kosonen oli vaaleissa antanut nimensä vasemmistoliiton Veronika Honkasalon kampanjaan. Aiemmin hän on antanut kasvonsa esimerkiksi Greenpeacen kampanjaan. Kososta tuntemattakin on helppo päätellä, että hän on arvoiltaan punavihreä. Keskustan ja perussuomalaisten ollessa vaalien suurimmat puolueet ei pitäisi olla kovin suuri yllätys, että arvoiltaan punavihreä henkilö on pettynyt.

Yllättävää kulttuuriväen vaalienjälkeiskommenttien herättämässä keskustelussa on ollut se, miten kiivaasti ajatuksistaan kertoneita taiteilijoita on paheksuttu sosiaalisessa mediassa. Kommentit siitä, että omaan tuttavapiiriin ei ainakaan tiettävästi kuulu yhtään perussuomalaisten kannattajaa, on tulkittu ylpeilyksi ja ties miksi. On epäilty, että sitä halutaan tarkoituksella eristäytyä parempiin piireihin.

Moni täydensi Kososen, Saision ja kumppaneiden puhetta mielessään niin, että he eivät haluakaan tuntea toisenlaisia ihmisiä. Niin he eivät kuitenkaan sanoneet.

Itsekin tunnen ihmisiä, jotka eivät tunne yhtään perussuomalaisten äänestäjää. Tunnen myös ihmisiä, joiden lähipiiriin ei taatusti kuulu vihreiden tai vasemmiston kannattajia. Ei se ole ylpeilyn tai nolouden aihe. Se vain on niin. Suomessa on aina ollut arvoiltaan ja elämänpiiriltään erilaisia ihmisiä. Siinä ei ole mitään uutta.

Perussuomalaisten rakettimainen nousu eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten ja puolueen aseman vakiintuminen näissä vaaleissa on tehnyt näkyväksi sen, että Suomi ei ole yhtenäiskulttuuri. Emme me kaikki ole asioista samaa mieltä emmekä jaa samaa todellisuutta.

Emme pidä samanlaisesta kulttuurista tai taiteesta. Emme seuraa samoja viestimiä. Tätä kansaa eivät yhdistä iskelmätähdet, missit eivätkä televisio-ohjelmat. Ei, läheskään kaikki eivät katso edes Putousta, Kingiä tai Euroviisuja. Saatamme pitää toisenlaisia ihmisiä mauttomina tai tylsinä. Sellaisia me ihmiset olemme.

Suomalaisessa keskustelussa tuntuu olevan aina tavoitteena pyrkiä lopulta konsensukseen. Jos joku hämmästelee ääneen, että onko täällä todella noin paljon noin ajattelevia ihmisiä, osa suuttuu. Olisi kai mukavampaa mennä illalla nukkumaan, kun on tehty sovinto kaikkien kanssa. On häiritsevää elää jatkuvassa konfliktissa – ja näköjään konfliktin esiintuominenkin on häiritsevää.

Rio Gandara HS
Maryan Abdulkarim
Maryan Abdulkarim

Yhtenäiskulttuuri herättää kaihoa ja nostalgiaa. Ehkä se oli joillekin turvallista aikaa, mutta se oli myös henkisen sulkeutumisen ja erilaisuuden tukahduttamisen aikaa.

Siitä on jäänteitä tässäkin ajassa. Somaliassa vuonna 1982 syntynyt ja Suomeen 7-vuotiaana muuttanut Maryan Abdulkarim sanoo keskiviikkona HS.fi:ssä julkaistussa jutussa: "Kun Krista Kosonen esittää Kingissä romanimiehen karikatyyriä ja sitten sanoutuu irti rasismista, se on älyllisesti epärehellistä."

Hän toteaa, että suuren kansansuosion saavuttaneet Putous- ja Kingi-tähdet pönkittävät sketseillään rasistisia asenteita. "Otetaan esimerkiksi se sketsi, jossa komediaa tehtiin huonosti suomen kieltä puhuvista maahanmuuttajalääkäreistä. Eihän naureskelu helpota kenenkään maahanmuuttajalääkärin asemaa tosielämässä."

Abdulkarim perää liberaaleilta taiteilijoilta etuoikeuksiensa tunnistamista valtaväestön edustajina. Omasta kuplasta kannattaa pyrkiä ulos. Sen voi tehdä vasta sitten, kun on huomannut ja myöntänyt elävänsä sellaisessa.

Hanna Mahlamäki HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat